Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
2. 6. 2021,
18.40

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,49

6

Natisni članek

Saša Zagorc omejitev gibanja Ustavno sodišče

Sreda, 2. 6. 2021, 18.40

2 leti, 10 mesecev

Odločitev ustavnega sodišča: "Država ne bo vračala že plačanih kazni"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,49

6

protest policija | Foto STA

Foto: STA

Odločitev ustavnega sodišča o neustavnosti dveh točk iz zakona o nalezljivih boleznih, ki pooblašča vlado, da prepove oziroma omeji gibanje in zbiranje, in iz njega izhajajočih epidemioloških vladnih odlokov ne pomeni, da bodo kazni, izrečene na njihovi podlagi, padle, je za STA pojasnil profesor ustavnega prava Saša Zagorc.

Tako kazni, izrečene na podlagi vladnih odlokov, izhajajočih iz zakona o nalezljivih boleznih, ki so že postale pravnomočne in so bile plačane, ostajajo. Ne da se jih spet odpirati, je pojasnil Zagorc. "Taka odločitev tako lahko vpliva samo na še nepravnomočne zadeve," je dodal.

odprtje teras Ljubljana lokali bar terasa
Novice Ustavno sodišče: omejitev gibanja je v neskladju z ustavo #video

Pravočasna sprememba zakona

Ustavni pravnik pa vidi težavo v današnjem odzivu predstavnikov vlade na odločitev ustavnega sodišča, ki so se povsem neposrečeno izgovarjali na dejstvo, da so zakon sprejele že prejšnje vlade. Zagorc se zato sprašuje o iskreni pripravljenosti oblastnikov, da bodo zakon o nalezljivih boleznih pravočasno uredili.

Vlada bi morala sodelovati z državnim zborom ter zakon pravočasno spremeniti. S tem bi namreč pokazali, da zares vsi spoštujejo ustavo, je dodal pravnik.

Preobremenjenost ustavnega sodišča?

Zagorc je opozoril še na dejstvo, da je ustavno sodišče šele po več kot letu dni od razglasitve epidemije sprejelo to odločbo, kar jasno priča o preobremenjenosti ustavnega sodišča. "Treba je delati v smeri, da se bo lahko ustavno sodišče ukvarjalo res s temeljnimi pravnimi problemi. Ne pa, da ga še dodatno obremenjujemo, kot se je storilo z zadnjo zakonsko spremembo, ko se je še razširilo njegove obveznosti, namesto da bi jih previdno ožili," je dodal.

Ne spreglejte