Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
19. 2. 2016,
17.45

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

migranti

Petek, 19. 2. 2016, 17.45

8 let

Odbor za obrambo brez glasu proti podprl dodelitev dodatnih pooblastil vojski

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Člani odbora DZ za obrambo so na seji z 11 glasovi za in brez glasu proti podprli vse tri člene sklepa, ki vojski dodeljuje dodatna pooblastila pri širšem varovanju državne meje.

V razpravi so aktivacijo 37.a člena zakona o obrambi podprli predstavniki vseh poslanskih skupin z izjemo ZL, čeprav niso glasovali proti. Po seji so iz poslanske skupine ZL po sporočili, da je pri glasovanju prišlo do pomote in da sklepov, ki vojski dodeljujejo dodatna pooblastila pri širšem varovanju meje v notranjosti države, ne podpirajo.

DZ bo o tem na plenarni seji predvidoma odločil v ponedeljek.

Gre za enega od stopnjevalnih ukrepov vlade za obvladovanje migrantskega toka. Slovenska vojska bo tako policiji pomagala pri varovanju meje, saj pristojni v prihodnjem obdobju pričakujejo povečano število prebežnikov, s tem pa tudi povečano število tistih, ki bodo v Slovenijo skušali vstopiti preko zelene meje.

Državni sekretar na notranjem ministrstvu Andrej Špenga je spregovoril o povečanem varnostnem tveganju kot povodu za aktivacijo omenjenega člena. Po njegovih besedah je njegova aktivacija nujna, saj bo vojska znatno razbremenila policijo pri varovanju meje. Bodo pa v posameznih ekipah tako vojaki kot policisti.

Slovenija od sobote zavrnila 386 migrantov Pristojni namreč pričakujejo povečano varnostno tveganje. Do zapletov utegne prihajati ob zavračanju migrantov na meji, pa tudi pri njihovih poskusih prečkanja zelene meje, je povedal Špenga, ki dopušča možnost, da bi jim pri tem pomagali celo hrvaški organi.

Državni sekretar je ob tem še postregel s podatkom, da je Slovenija od sobote zavrnila 386 migrantov, s strani avstrijskih organov pa je bilo vrnjenih 386.

Ne spreglejte