Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 2. 2014,
6.45

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

vreme

Četrtek, 6. 2. 2014, 6.45

8 let

Od petka na terenu okoli 30.000 gasilcev, gozdovom sedaj grozi veter

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Pri odpravljanju posledic ledene ujme je po grobih ocenah s terena od petka do danes skupno sodelovalo okoli 30.000 gasilcev s 4780 gasilskimi vozili, so sporočili iz Gasilske zveze Slovenije.

Delo gasilcev, ki so na najbolj prizadeta območja prispeli tudi iz drugih regij, se bo nadaljevalo tudi v petek in konec tedna.

Na Postojnskem pomaga tudi 40 gasilcev iz Posavske regije Domačim gasilcem na Postojnskem danes pomaga 40 gasilcev iz Posavske regije z 11 gasilskimi vozili, agregati in motornimi žagami. V Notranjski regiji so domačim gasilcem priskočile na pomoč gasilske enote iz Pomurske regije s 102 gasilcema in 16 gasilskimi vozili. V Savinjsko-šaleški regiji pa pri odpravljanju posledic ujme pomagajo celjski gasilci.

Delo gasilskih enot z organizirano pomočjo iz drugih regij se bo na terenu nadaljevalo vse do konca tedna. Že v petek bo na pomoč na Postojnsko odšlo do 40 gasilcev iz Dolenjske regije z 10 gasilskimi vozili, so še zapisali v Gasilski zvezi Slovenije.

Delavci Elektro Primorska bodo do sobote poskušali usposobiti 20-kilovoltni daljnovod od Pivke do Postojne, s katerim bi lahko zagotovili elektriko mestu Postojna, je potrdil direktor sektorja za distribucijsko omrežje na Elektro Primorska Radko Carli.

Vse več kraj agregatov Policisti Policijske postaje Logatec svetujejo, da ob odpravljanju posledic ujme ravnamo preventivno. Ugotavljajo namreč, da so se pojavile združbe, katerih tarča bi bili lahko tudi agregati. Lastnikom hiš in premičnin priporočajo, naj ravnajo samozaščitno, lastnikom podjetij pa, naj v prostorih podjetij čez noč zagotovijo prisotnost zaposlenega.

Policija ljudem svetuje, da vrata v objekte, če so ta odprta, poskušajo zaparkirati s tovornimi vozili ali drugo mehanizacijo in tako preprečit dostop do objektov in skladišč.

Če v objektu ni nikogar, policisti priporočajo lastnikom, naj ustvarijo videz navzočnosti. Pred vhodom lahko denimo parkirajo lastna vozila, z alternativnim napajanjem pa osvetlijo kakšen prostor. Obenem naj zagotovijo delovanje alarmnih sistemov, vredne stvari pa naj umaknejo iz objektov.

Življenje v dolini Kokre in na Jezerskem se po petih dneh od začetka težav počasi normalizira. Večini je prek agregatov zagotovljena elektrika, za oskrbo z življenjskimi potrebščinami pa z oklepnikom skrbi Slovenska vojska. Krajane medtem skrbi, kdaj se bodo vendarle lahko odpravili v službo, saj je cesta še vedno smrtno nevarna in zato zaprta.

Kot je na današnji novinarski konferenci po koordinacijskem sestanku intervencijskih ekip poudaril preddvorski župan Miran Zadnikar, so največje težave v naselju Kokra, kjer morajo nekaterim še zagotoviti elektriko, medtem ko jih veliko že oskrbujejo z agregati. Kot je opozoril, se na tem delu, kjer še vedno nimajo elektrike, čuti nezadovoljstvo in prizadetost ljudi.

Jezerjane skrbi, kako dolgo jih bodo še čakale službe Zato so se lotili prednostnega zagotavljanja elektrike na teh območjih. Danes so prejeli dodatnih deset agregatov iz Rdečega križa, ki jih prostovoljci dostavljajo od hiše do hiše, in Zadnikar upa, da bodo do večera vsi domovi razen kakšne bolj oddaljene kmetije, imeli svoje agregate.

Tudi na Jezerskem so večinoma domovi že oskrbljeni z agregati. "Življenje se počasi normalizira," je dejal župan Občine Jezersko Jurij Markič in poudaril, da jih sedaj najbolj teži, kdaj bo cesta do Preddvora vendarle odprta. "Na Jezerskem nas je 300 ali 400 takih, ki se vozimo v službo v dolino, delodajalci nas pozivajo, naj vendar že pridemo delat. Zato je trenutno največja bojazen ljudi, ali jih bodo službe počakale," je pojasnil Markič.

Poslabšanje razmer na območju Elektra Celje Na območju Elektra Celje so se popoldne razmere v oskrbi z električno energijo nekoliko poslabšale, saj so se pojavile nove okvare na Koroškem in na območju Krškega. Brez elektrike je bilo tako ob 16. uri 635 odjemalcev na Koroškem, v Šaleški in Savinjski dolini 770 odjemalcev in na območju Mokronoga 267 odjemalcev, so sporočili z Elektra Celje. Skupno je bilo ob 16. uri brez elektrike 1672 odjemalcev, podobno pa je bilo tudi ob 12. uri.

Pri vzpostavljanju ponovnega napajanja Elektro Celje uporablja tudi agregate, ki jih namešča na kritična mesta. Iz Avstrije so prejeli šest agregatov, od Slovenske vojske 10 agregatov, imajo pa tudi sedem lastnih agregatov. Agregate so prispevali tudi kooperanti, nekatera podjetja in občine, enega tudi Bolnišnica Celje.

Število odjemalcev brez oskrbe z električno energijo se počasi zmanjšuje tudi na območju Elektra Ljubljana. Potem ko jih je bilo zjutraj brez nje okoli 30.000, so do večera njihovo število zmanjšali na 16.000. A v Elektru Ljubljana opozarjajo, da na distribucijskem omrežju še naprej nastajajo nove okvare.

Na območju Gorenjske je motena oziroma prekinjena oskrba z električno energijo še pri približno 1500 odjemalcih, so sporočili iz Elektra Gorenjska. Kot dodajajo, se vse razpoložljive ekipe na terenu v nevarnih razmerah neprestano trudijo odpravljati napake. Obenem opozarjajo, da bo do motenj pri oskrbi z elektriko prihajalo tudi v prihodnjih dneh.

Predsednica vlade Alenka Bratušek je na TV Slovenija opozorila, da sanacija električnih omrežij v tem trenutku ne more potekati hitreje. Varnost vseh ljudi, ki so na terenu, je na prvem mestu, znižanje cen dizelskega goriva pa je bila po njenih besedah najboljša rešitev v tako kratkem času.

Rdeči križ se je po pomoč obrnil tudi na tujino Rdeči križ Slovenije (RKS), ki je že odprl račun za zbiranje prispevkov za pomoč prizadetim v ledeni ujmi, je prvič v svoji zgodovini sprožil postopke za pridobitev sredstev iz sklada Mednarodne federacije društev Rdečega križa in Rdečega polmeseca, so povedali v RKS. Nujno pomoč pa zagotavljajo tudi s sredstvi iz sklada solidarnosti RKS.

RKS zagotavlja nujno pomoč prebivalstvu na območjih, ki sta jih v teh dneh prizadela sneg in žled, preko območnih združenj in njihovih krajevnih organizacij v sodelovanju z lokalnimi izpostavami uprave za zaščito in reševanje ter občinskimi operativnimi štabi, so zapisali v sporočilu za javnost.

Ne spreglejte