SiolNET. Novice Slovenija
1,93

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Od danes imamo v Sloveniji eno mestno občino več

1,93

termometer

Krško
Foto: STA

Občina Krško se po novembrski odločitvi državnega zbora danes priključuje 11 slovenskim mestnim občinam.

V Krškem, kjer so si za pridobitev statusa mestne občine prizadevali od leta 2005, v dveh poskusih za njegovo pridobitev pa so bili neuspešni, menijo, da gre za zgodovinsko pridobitev in trenutek, je dejal krški župan Miran Stanko.

Za samostojno pokrajino Posavje

Sicer pa je pridobitev statusa mestne občine pomembna tudi za širše območje oz. Posavje, kjer si vrsto let prizadevajo, da bi med načrtovano regionalizacijo države presegli zdajšnji status statistične regije in postali samostojna pokrajina Posavje, je dodal župan.

Pokrajine naj bi namreč oblikovali ob osrednjih mestnih občinah. S podelitvijo statusa mestne občine Občini Krško pa naj bi to lažje dosegli. Pridružitev klubu slovenskih mestnih občin pomeni tudi premik k lažjemu reševanju občinskih razvojnih izzivov, je še ocenil Stanko.

Miran Stanko, župan mestne občine Krško Miran Stanko, župan mestne občine Krško Foto: STA

Ni najmanjša mestna občina

Mestna občina Krško bo sicer z nekaj več kot 26.200 prebivalci med 12 mestnimi občinami od spodaj navzgor zasedla četrto mesto. Od nje so manjše mestne občine Ptuj, Murska Sobota in Slovenj Gradec.

Mestna občina Krško leži v jugovzhodni Sloveniji, kjer se dolina Save razširi na prostrano Krško polje. Od Ljubljane je oddaljena 100 kilometrov, od Zagreba pa polovico manj. Območje Krškega ima sicer bogato poselitveno zgodovino, ki sega globoko v prazgodovinski čas. Krško je tržne pravice dobilo leta 1391, mestne pa leta 1477. Danes ima približno 7.200 prebivalcev in velja za osrednje mesto Posavja ter občinsko središče.

V občini je čutiti ugodno podjetniško klimo, oblikovanje novih poslovnih in obrtnih con pa je eden pomembnejših dejavnikov razvoja in odpiranja novih delovnih mest. Poslovno okolje nove Mestne občine Krško predstavlja tudi največji energetski bazen v državi, saj so tam energetska podjetja Nuklearna elektrarna Krško, Gen energija, Termoelektrarna Brestanica, Hidroelektrarna Krško in tudi Fakulteta za energetiko.

Preberite še:

Občina Krško Novice Zelena luč za status mestne občine za Krško, za Brežice in Jesenice ne

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin