SiolNET. Novice Slovenija
0,35

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Od danes daljši seznam rdečih držav

0,35

termometer

Mejni prehod
Foto: STA

Z današnjim dnem začenja veljati odlok o ukrepih za preprečitev širjenja covid-19 na mejnih prehodih, ki določa daljši seznam rdečih držav oziroma njihovih delov. Na njem je tudi večina regij ob meji s Slovenijo. Na zelenem seznamu po izpadu Srbije ni več nobene evropske države ali njenega dela, ostajajo le še Avstralija, Nova Zelandija in Urugvaj.

Janez Janša Novice Janša: Biden bi bil eden najšibkejših v zgodovini. Dajmo, zmagaj, Donald Trump!

Na rdečem seznamu je po novem vsa Avstrija, razen avstrijske Koroške, prav tako je rdečih več predelov do zdaj v celoti oranžne Italije, med njimi so tudi Furlanija - Julijska krajina ob meji s Slovenijo, Veneto in druge severnoitalijanske dežele. Na Hrvaškem je rdečih 14 županij, med njimi tudi zagrebška. Ob meji s Slovenijo oranžni ostajata le še Istra in Primorsko-goranska županija. Prav tako sta rdeči obe madžarski regiji ob meji s Slovenijo in več drugih regij, vključno z Budimpešto, piše STA.

Ostajajo kontrolne točke, na katerih je dovoljen prestop meje

Na rdečem seznamu so med drugim Francija, Irska, Luksemburg, Malta, Nizozemska, Poljska, Romunija, Slovaška, Španija, razen administrativne enote Kanarski otoki, Švica in Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske.

V novem odloku vlada ohranja določitev kontrolnih točk, na katerih je edino dovoljen prestop meje. Gre za največje mejne prehode z Italijo, Avstrijo in Madžarsko. Ob tem nekoliko razširja možnost prestopanja meje zunaj kontrolnih točk. To je bilo do zdaj dovoljeno le državljanom Slovenije in omenjenih treh držav, od danes pa je tudi državljanom EU ali schengenskega območja, ki imajo prebivališče v obmejnih regijah.

V odloku tudi usklajujejo nova pravila napotitve v karanteno, ki so začela veljati v soboto z uveljavitvijo petega protikoronskega zakona. Tako policija na meji osebam ob prihodu iz rdečih držav ne izdaja več karantenskih odločb, ampak te osebe napoti v karanteno na domu, pri čemer izda poseben obrazec. Brez omejitev lahko v Slovenijo vstopajo osebe iz zelenih ali oranžnih držav ali njihovih delov.

Testiranje za koronavirus. koronavirus, koronavirus splošno covid-19 Novice "Kot da bi epidemija eksplodirala." Kužen naj bi bil vsak 40. Slovenec.

Brez karantene z negativnim testom

Karanteni se je mogoče izogniti z negativnim izvidom testa na prisotnost novega koronavirusa. Brez karantene je vstop dovoljen tudi 17 izjemam, med katerimi so čezmejni dnevni delovni migranti, mednarodni prevozniki, osebe v tranzitu ali člani tujih uradnih delegacij. Izjema so tudi nujni neodložljivi opravki ali nujni poslovni razlogi ter zdravstveni posegli ali pregledi. Prav tako lahko mejo prečkajo lastniki nepremičnin ali bivalnih plovil ter zakupniki, najemniki ali uporabniki nepremičnin, bivalnih plovil ali parcel v avtokampu v sosednji državi, pri čemer nekatere izjeme veljajo tudi za ožje družinske člane, če potujejo skupaj.

Odlok ob tem spet uvaja možnost, da lahko po navodilu Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) zdravstvena služba preverja zdravstveno stanje oseb, ki prehajajo mejo, a se to danes še ne bo zgodilo. Po besedah direktorja NIJZ Milana Kreka se bodo za to odločili, če se bo pokazala potreba, trenutno pa so prioritete drugje, še piše STA.

študentski domovi Novice V izpraznjene slovenske študentske domove prihajajo novi stanovalci

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin