Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 11. 2017,
9.04

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

Natisni članek

žled Elektro Maribor nesreča nesreča smrt obsodba

Četrtek, 23. 11. 2017, 9.04

6 let, 5 mesecev

Obsodilna sodba za smrt med žledom na Pohorju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90
žled | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Mariborsko sodišče se je po poročanju današnje izdaje časnika Večer strinjalo s Francem Kešpertom, da so februarja 2014, ko je med odpravljanjem škode po žledu na Pohorju umrl 20-letni prostovoljec Nejc Mesarič, vladale izredne razmere, a ni moglo spregledati, da je bil Kešpert kot skupinovodja na terenu odgovoren za vse delavce.

Sodišče mu je zato pripisalo pogojno kazen leto in pol zapora s preizkusno dobo treh let. Sodba še ni pravnomočna.

Kešpertu iz podjetja Elektro Maribor je tožilec Simon Grahornik v obtožnici pripisal, da kot odgovorni za urejanje delovnega okolja in varen potek dela pri odpravljanju posledic poškodb električnih vodnikov na daljnovodu Planina v kraju Rep dela ni organiziral tako, da bi zagotovil razmere za varno delo šestčlanske skupine delavcev.

Tožilec: Upošteval ni niti enega izmed petih zlatih varnostnih pravil

Prepričan, da obtoženi na terenu ni dosledno upošteval niti enega izmed petih zlatih varnostnih pravil, potrebnih pri delu z električnimi napravami, je Grahornik v obtožnici zapisal, da je Kešpert opustil dolžno ravnanje in s tem storil kaznivo dejanje ogrožanja varnosti pri delu iz malomarnosti.

Pri tem je vztrajal vse do sklepne besede, ko je sodišču predlagal, da Kešperta ob upoštevanju, da v preteklosti še ni bil kaznovan, ter težkih vremenskih razmer, v katerih se je zgodila nesreča, obsodi na pogojno kazen dveh let zapora s preizkusno dobo štirih let.

Obtoženi: Delavcem nisem odredil opravljanja nobenih del

Kešpert je tragični izid akcije na Pohorju na sodišču obžaloval, odgovornost za Mesaričevo smrt pa je zanikal. Zagovarjal se je, da je tistega dne skupino delavcev vodil skladno z njemu znanimi veljavnimi in priznanimi tehničnimi predpisi, predvsem pa, da delavcem ni odredil opravljanja nobenih del, ko so prispeli v zaselek Rep, niti odstranjevanja podrtega drevesa, ker je prej hotel pregledati, kakšno je stanje na terenu.

žled | Foto: Bor Slana Foto: Bor Slana

Njegova obramba je gradila na stališču, da Kešpert delavcem na terenu ni odredil dela, ker bi ga lahko šele, ko bi za to dobil pisni nalog, a tega ni bilo. Zato je predlagala oprostilno sobo.

Sodnica: Hvala bogu, da ni umrl še kdo

Sodnica Andreja Lukeš je po pisanju časnika Večer sklenila, da je Kešpert s svojimi ravnanji izpolnil vse znake kaznivega dejanja ogrožanja varnosti pri delu, za kar je predpisana kazen do osem let zapora. Obtoženemu je rekla, da je videl, da so delavci začeli rezati vejevje z motorno žago in da so tudi že polagali daljnovod, ne da bi prej preverili pet zlatih varnostnih pravil.

"Res ste bili v nemogočih razmerah poslani na delovišče, v skupini ste imeli dva, ki nista bila zaposlena v Elektru Maribor in nista imela tovrstnih izkušenj, zato bi še posebej morali paziti nanju. Skupinovodja ste bili že od leta 2008, z vašimi izkušnjami se to ne bi smelo zgoditi. Tudi nekdo drug je prijel za vodnik, ob tej nesreči lahko rečem, hvala bogu, da ni umrl še kdo," je povedala.

Kriv, a oproščen stroškov kazenskega postopka

Sodišče se po njenih besedah zaveda, da si ni želel tako tragičnega izida, a da ga zaradi tega ne more oprostiti, saj je prepričana, da delavcem ni dal izrecnega navodila, da del ne smejo začeti. Ga je pa oprostila stroškov kazenskega postopka, ki so se zaradi sodnih izvedencev povzpeli na okoli štiri tisoč evrov.

Kešpert je ob izreku sodbe ponovil, da mu je za dogodek izredno žal in da ne bo mogel nikoli izbrisati iz spomina, da je tistega dne ugasnilo mlado življenje.

Ne spreglejte