Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
7. 8. 2019,
16.14

Osveženo pred

4 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

3

Natisni članek

Vrhnika inšpekcija črna gradnja Kemis

Sreda, 7. 8. 2019, 16.14

4 leta, 8 mesecev

Obnovljeni Kemisovi objekti po ugotovitvah inšpektorjev črna gradnja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

3

Kemis Vrhnika Nanut Šimenc | Inšpektorji so ugotovili, da so v Kemisu po silovitem požaru leta 2017 obnovo izvedli brez gradbenega dovoljenja.  | Foto STA

Inšpektorji so ugotovili, da so v Kemisu po silovitem požaru leta 2017 obnovo izvedli brez gradbenega dovoljenja.

Foto: STA

Vsi po požaru obnovljeni objekti reciklažnega centra vrhniškega Kemisa so po ugotovitvah gradbene inšpekcije črna gradnja. Podjetje je obnovo izvedlo brez gradbenega dovoljenja, so ugotovili inšpektorji in Kemisu naložili odstranitev najpozneje do sredine prihodnjega leta. V Kemisu so odločbo prejeli danes in jo še preučujejo.

Po obsežnem požaru v maju 2017 je Kemis proizvodnjo v polnem obsegu vnovič zagnal februarja letos. "Izpolnili smo vse pogoje iz okoljevarstvenega dovoljenja, inšpekcijski pregledi pa med izvajanjem sanacije niso ugotovili kršitev zakonodaje," so tedaj sporočili. Direktor Boštjan Šimenc je zatrdil, da do takega požara, kot so ga imeli leta 2017, v Kemisu ne more več priti.

Kemis Vrhnika Nanut Šimenc
Novice Obnovljena Kemisova stavba je črna gradnja

Objektov ne smejo uporabljati in jih morajo odstraniti

Danes so v podjetju prejeli odločbo gradbene inšpekcije, ki jim nalaga takojšnjo prepoved uporabe nezakonito zgrajenih objektov ter njihovo odstranitev najpozneje do 30. junija 2020. Šimenc je potrdil, da so odločbo prejeli, ni pa je želel komentirati, dokler je ne proučijo skupaj s strokovnjaki.

Kemis ima sicer 15 dni časa za pritožbo, vendar pa ta ne zadrži izvršitve odločbe, je pojasnil pravni zastopnik Občine Vrhnika Tomaž Petrovič. Rok za odstranitev nezakonito zgrajenih objektov je razmeroma dolg, da bo lahko Kemis tamkajšnje odpadke odstranil na ustrezen način, je pojasnil odvetnik.

V Kemisu nezakonito zgrajenih objektov ne smejo uporabljati in jih morajo odstraniti. | Foto: Andreja Lončar V Kemisu nezakonito zgrajenih objektov ne smejo uporabljati in jih morajo odstraniti. Foto: Andreja Lončar

"Veseli nas, da so državni organi sprejeli argumente novega vodstva Občine Vrhnika," so odločitev inšpektorata komentirali na vrhniški občini. "Ta odločba je rezultat vztrajnosti in odločnosti našega župana Daniela Cukjatija in celotnega občinskega sveta, ki sta se od vsega začetka zavzemala za odstranitev Kemisa z Vrhnike," so prepričani na občini. Zasluge za uspeh so pripisali tudi odvetniku Petroviču.

Požar zajel 871 ton odpadkov in povzročil precejšnjo okoljsko škodo

V prostorih podjetja za predelavo kemičnih odpadkov Kemis je požar izbruhnil 15. maja 2017. Na Vrhniki je Kemis takrat skladiščil okoli 1.400 ton odpadkov. Požar je zajel 871 ton odpadkov, od tega sta dejansko zgoreli 202 toni odpadkov. 72 ton so predstavljali nevarni, 130 ton pa nenevarni odpadki. Ob tem se je 69 ton odpadkov v požaru razlilo, ker se je embalaža stalila ali poškodovala. Od razlitih odpadkov je bilo nevarnih 37 ton odpadkov.

Po ugotovitvah policije naj bi bil vzrok za požar samovžig snovi v enem izmed zabojnikov z odpadki. Ognjeni zublji so povzročili precejšnjo okoljsko škodo, najbolj neposredno na bližnjem potoku Tojnica. Kemis je sicer izvedel številne sanacijske ukrepe v skladu z odločbami agencije za okolje (Arso). 

Podatki iz letošnjega maja so pokazali na onesnaženje tal na območju prelitja požarnih voda. Med drugim so bile presežene mejne oziroma opozorilne vrednosti kadmija, niklja, arzena, bakra in cinka. Kemijsko stanje potoka Tojnica je bilo dobro, biološko stanje pa problematično, vendar slednje ni nujno povezano s požarom.

Kemis Vrhnika Nanut Šimenc
Novice Po požaru v Kemisu tla onesnažena, stanje potoka dobro

Kemis bi moral zaprositi za gradbeno dovoljenje

V Kemisu so v okviru sanacije med drugim izvedli celovito nadgradnjo požarnega sistema, v okviru katere so celotno skladišče odpadkov, ki je glede na danes prejeto odločbo nezakonito, pokrili z avtomatsko gasilno napravo na težko peno. Območje trdnih odpadkov in manj nevarnih tekočih odpadkov so ob tem pregradili v manjše požarne sektorje, s čimer so fizično omejili širjenje plamena.

Po požaru sanirani objekt obsega odprto nadstrešnico, kjer se hranijo odpadki, prizidek k njej ter kot del novega avtomatskega gasilnega sistema na novo zgrajeni podzemni betonski rezervoar za požarno vodo z nadzemnim zabojnikom. Slednjega bi Kemis lahko zgradil le na podlagi gradbenega dovoljenja, ki pa ga ni pridobil, je v odločbi zapisala gradbena inšpekcija in zaradi tega celotno rekonstrukcijo reciklažnega centra označila za črno gradnjo.

Kot je pojasnila inšpekcija, za gradbena in druga dela, s katerimi se vzpostavi stanje objekta pred požarom na podlagi pravnomočnega gradbenega dovoljenja, določbe Zakona o graditvi objektov ne veljajo. Gradbeno dovoljenje je sicer potrebno v primeru, da se objekt v okviru obnove poveča ali kako drugače spremeni. Pred začetkom gradnje podzemnega rezervoarja bi torej moral Kemis zaprositi za gradbeno dovoljenje.

Ne spreglejte