Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 7. 2015,
13.39

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Borut Pahor Simona Kustec Lipicer Jože Tanko Miodrag Đorđević Marko Bošnjak Boštjan M. Zupančič

Sreda, 1. 7. 2015, 13.39

1 leto, 3 mesece

Obeta se ponovitev razpisa za kandidate za sodnika v Strasbourgu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Vodje poslanskih skupin in predsednik države Borut Pahor so izmenjali mnenja o postopku izbire kandidatov za sodnika v Strasbourgu. Razpis bo ponovljen.

Ker bi nekatere procesne težave lahko ogrozile kredibilnost Slovenije pri predlaganju seznama, se je predsednik države Borut Pahor v soglasju s poslanskimi skupinami odločil za ponovitev razpisa, je dejala Simona Kustec Lipicer iz SMC. Z dogovorom so soglašale vse poslanske skupine, razen ZaAB.

V postopku izbire kandidatov za sodnika na sodišču za človekove pravice v Strasbourgu se je namreč pokazalo, da obstaja kar nekaj procesnih težav, ki bi lahko ogrozile verodostojnost Slovenije pri predlaganju seznama.

Med kandidati nobene ženske Med predlaganimi namreč ni bilo nobene ženske. Ker je to izrecen pogoj, bi lahko parlamentarna skupščina Sveta Evrope seznam zavrnila v celoti. Druga težava pa je po navedbah Kustec Lipicerjeve to, da so se dogajali zapleti že v sami fazi prijave, ko so se nekateri pogoji pojavljali kot dvomljivi.

Nejasnosti pri tolmačenju pogojev za kandidaturo V zvezi s tem je vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko omenil izločitev enega od prijavljenih kandidatov zaradi domnevnega neizpolnjevanja pogojev, zaradi česar teče tudi spor na ustavnem sodišču. Spomnil je tudi na nekatere druge kolizije interesov pri posameznih kandidatih, ki so prišli na prednostni seznam, ki sta ga predsedniku republike predložila sodni svet in vlada.

Ministrstvo za pravosodje, ki je izvedlo razpis, je predsednika republike 20. aprila obvestilo o enajstih kandidatih, ki izpolnjujejo razpisne pogoje. V skladu z zakonom sta svoje mnenje predsedniku posredovala sodni svet in vlada. Med 11 prijavljenimi kandidati sta prednost dala Miodragu Đorđeviću, Marku Bošnjaku in Andražu Zidarju.

Pahor bo ministra za pravosodje obvestil o svoji odločitvi in ga zaprosil, da čim prej ponovi postopek razpisa za omenjeno funkcijo. Zdajšnjemu sodniku Boštjanu M. Zupančiču mandat poteče 31. oktobra letos, končno imenovanje enega sodnika ali sodnice izmed treh kandidatov pa opravi parlamentarna skupščina Sveta Evrope.

Ne spreglejte