Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
7. 10. 2021,
20.57

Osveženo pred

2 leti, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,10
brezposelnost poklic OZS delo

Natisni članek

Četrtek, 7. 10. 2021, 20.57

2 leti, 9 mesecev

Dostojno delo naj poleg dostojnega plačila prinese tudi stabilnost in varnost #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,10

Danes zaznamujemo svetovni dan dostojnega dela. Pri nas trg dela počasi, a vztrajno okreva, že zadnjih osem mesecev brezposelnost upada, v državi pa imamo trenutno dobrih 66 tisoč brezposelnih. Zavod za zaposlovanje je v sodelovanju z Obrtno zbornico Slovenija prvič pripravil projekt Dan za dvojnika, v katerem so lahko brezposelni delovni dan preživeli v vlogi zaposlenega, na delovnem mestu, ki si ga želijo opravljati. Poleg zavoda in zbornice se je projektu pridružilo še pet podjetij.

Neža Čop je 32-letna pravnica, ki se pripravlja na pravosodni izpit. Potem ko je končala pripravništvo na enem od ministrstev, je ostala brez službe, zato je za en dan prevzela vlogo direktorja Obrtniške zbornice Slovenije.

"Zavod me je poklical, vprašal, ali me zanima, potem pride izbor," je povedala.

Na novo vlogo gleda kot na priložnost, da se nauči kaj novega, prav tako pa kot na referenco za naslednjo službo. Z njenim delom je bil zelo zadovoljen tudi direktor zavoda Danijel Lamperger, ki se je danes prevzel vlogo mentorja.

"Želimo, da podarimo to izkušnjo kolegici, ki je danes tukaj,  ki je danes moj dvojnik. Skupaj greva skozi delovni dan;" je povedal direktor zavoda Danijel Lamperger.

Sebastian Kurz
Novice Kurzu se po preiskavah maje kanclerski stolček

Na trgu dela število brezposelnih upada, velike potrebe v določenih poklicih

Trg dela počasi okreva, v zadnjih osmih mesecih število brezposelnih vztrajno upada, kažejo pa se velike potrebe po določenih poklicih, ki so zaradi epidemije najbolj trpeli.

"Spopadamo se s pomanjkanjem ustreznega kadra za potrebe delodajalcev, primanjkljaji so v zdravstvu, šolstvu, strojništvu, gradbeništvu in gostinstvu," je povedala Barbara Vrtačnik, direktorica Območne službe Ljubljana na Zavodu RS za zaposlovanje in dodala: "Trenutno je 66 tisoč brezposelnih, potrebe po novih delavcih so vsak dan večje."

Nekateri poklici se spopadajo z velikim upadom zanimanja

Z velikim pomanjkanjem kadra se spopadajo tudi domovi za ostarele, trgovine, različne proizvodnje pripoveduje Barbara Vrtačnik. Podobno je tudi v avtomobilski industriji.

"Imamo zelo velike težave, vsa avtomobilska panoga ima težave z zaposlenimi, težko je najti mehanike, kleparje, ličarje, mladi se ne odločajo za te poklice," je povedal lastnik mehanične delavnice Avtomojster Tilen Petrič.

Avtomehanična delavnica Avtomojster je odprla vrata dvojniku, to je postal Igor Škarabot, ki je sicer po poklicu optik, a si je v življenju zaželel sprememb.

"Danes sem pri OZS dobil možnost, da poskusim, več znaš, več veljaš, delo je zanimivo," je o prvih občutkih po delu povedal Igor Škarabot.

Oba dvojnika sta bila nad novimi izkušnjami in nad delovnim okoljem, v katerem sta preživela delovni dan, navdušena. Današnji dan za dvojnike je tako prinesel marsikatero pozitivno izkušnjo in morda odprl kakšno novo karierno pot, dan pa naj bi opozoril tudi na dejstvo, da je zaposlitev dvosmerna cesta, tega se morata zavedati tako delodajalec kot delavec, dostojno delo pa naj poleg dostojnega plačila zaposlenim prinese tudi stabilnost in varnost.

CIA
Novice CIA v paniki: Vse več naših sodelavcev ubijejo ali aretirajo
Ne spreglejte