Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 10. 2014,
19.38

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

policija vojska varčevalni ukrepi proračun vlada

Četrtek, 23. 10. 2014, 19.38

7 let, 12 mesecev

Ob varčevanju pri plačah za policijo in vojsko predvidena še dodatna znižanja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Uniformirani poklici so ob predlaganih varčevalnih ukrepih vlade ogorčeni in svarijo, da so pri znižanju dodatka za nedeljsko in praznično delo še posebej na udaru.

Ob tem pa vladni predlog proračunskih ukrepov za leto 2015 na nekaterih področjih predvideva še dodatno varčevanje - pri policiji v višini 8,3 milijona evrov, pri vojski treh milijonov.

Pri policistih naj bi še dodatno prihranili 8,3 milijona evrov Pri policistih naj bi ob splošnih ukrepih še dodatno prihranili 8,3 milijona evrov s končanjem projekta "akcija varovanja in premoženja ljudi", spremembo statusa zaposlenih v policiji ter znižanjem stopnje varovanja policije ali spremembo financiranja varovanja.

Predsednik Policijskega sindikata Slovenije Radivoj Uroševič pravi, da ne vedo, kaj pravzaprav vlada namerava in kakšne spremembe predvideva, saj jih z njimi še ni seznanila. Domneva, da bi se lahko spremembe nanašale na varovanje državnega zbora, vlade in podobno.

Projekt "akcija varovanja in premoženja ljudi" pa je bil po njegovih besedah sklenjen na podlagi stavkovnega sporazuma zaradi varčevalnih ukrepov, ki so sedaj veljavni. V sindikatu tako menijo, da bi se moral v primeru podaljšanja ostalih ukrepov podaljšati tudi projekt, ki na letni ravni pomeni okrog tri milijone evrov in se sicer izteče z letošnjim letom.

Preračunali, da že predlagani ukrepi pomenijo za približno 11 odstotkov nižjo plačo Kot so preračunali, že preostali predlagani ukrepi za policista z 20 leti delovne dobe pri obremenitvi, kakršno ima sedaj, pomenijo za približno 11 odstotkov nižjo plačo, ki zdaj znaša okoli 1000 evrov bruto. Če pa bi znižali še dodatek za nedeljsko delo in delo ob praznikih, bi se jim to še bolj poznalo.

Uroševič opozarja, da je bil omenjeni dodatek uveden, ker dejansko vpliva na kakovost življenja, predvsem družinskega. Če pa vlada glede tega meni drugače, bi se morda lahko tudi s sindikati pogajala ob nedeljah, predlaga.

"Lasje mi gredo pokonci, ko slišim te ukrepe" S predvidenimi vladnimi varčevalnimi ukrepi bodo prihodnje leto očitno precej na udaru tudi gasilci. Predsednik sindikata poklicnih gasilcev Aleksander Ogrizek opozarja, da je varčevanje na njihovih plečih žalostno in grozno. Popustili ne bodo, znižanje plač, med dodatki pa predvsem tistega za delo v nedeljo ter ob praznikih, ne pride v poštev, dodaja.

"Lasje mi gredo pokonci, ko slišim te ukrepe. Vlade ob nedeljah ne delajo. Gasilci, policija, vojska in tako dalje pa delamo. Tukaj zagotovo ne bomo našli nekega kompromisa," je odločen Ogrizek.

Marjan Lah poudarja, da v Slovenski vojski več nimajo kaj dati Na nogah so tudi vojaki. Sekretar Sindikata ministrstva za obrambo Marjan Lah poudarja, da v Slovenski vojski več nimajo kaj dati. "Treba bo pogledati kakšne druge predalčke in od tam potegniti to, kar primanjkuje," ugotavlja.

Poleg predvidenih vladnih ukrepov, ki bi veljali za ves javni sektor, pa vlada želi tri milijone evrov prihraniti še z racionalizacijo pri materialni oskrbi vojske. "Zmanjkuje nam motivacije. Tudi vojaki smo zaposleni v javnem sektorju in tudi vojaki imamo svoje družine. Če je ne moreš preživljati na način, da hodiš v službo, potem ne vem, kakšen signal je potreben ostalim ljudem," še meni Lah.

Ne spreglejte