Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 6. 2013,
22.39

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Tomaž Gantar Tatjana Fink

Četrtek, 6. 6. 2013, 22.39

7 let, 12 mesecev

Ob 18-letnici društva hospic želje po celoviti paliativni oskrbi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Slovensko društvo hospic s slovesnostjo v Cankarjevem domu obeležilo 18-letnico delovanja. Minister za zdravje Tomaž Gantar je izrazil željo po vzpostavitvi celovite in strokovne paliativne oskrbe.

"Smo v času neslutenega napredka vrhunske tehnologije in medicine, ki skoraj zna delati čudeže, ki pa ni razkrila vseh skrivnosti življenja," je dejal minister Gantar. Umiranje po njegovih besedah ostaja del življenja in "naloga sodobne in napredne družbe je poskrbeti za življenje slehernega med nami od rojstva do smrti".

V času od ustanovitve društva smo v Sloveniji po njegovih besedah tudi kot družba naredili nekaj pomembnih korakov v smeri razvoja paliativne oskrbe. "Pred nami pa je še velik del poti, če želimo res priti do cilja, torej do celovite in strokovno organizirane paliativne oskrbe na ravni celotne države," je pojasnil.

18 let entuziazma Po besedah predsednice društva Tatjane Fink je bilo 18 let zaznamovanih z entuziazmom. "Bilo je veliko težkih trenutkov, a gremo naprej," je dejala. Kot je pojasnila, so v 18 letih oskrbovali približno 148.000 ljudi, ki so se "srečevali z minljivostjo, ki je trkala na njihova vrata".

Tako minister Gantar kot Finkova sta izrazila željo po dolgotrajni rešitvi za program hospic, v okviru katerega nudijo pomoč ljudem ob koncu življenja. Dejavnost hospica še vedno v pretežnem delu financirajo iz donacij, v skladu z dogovorjeno začasno rešitvijo pa bo zanjo zagotovljenih nekaj več kot 100.000 evrov, je dejal Gantar. Finkova je ob tem dodala, da to pomeni približno tretjino potrebnega zneska.

Bolnišnična dejavnost bo financirana preko Kirurgije Bitenc. "Ta bo ponudila svoj račun, na katerega bo prišel denar z Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije," je pojasnila Finkova. Trajnejšo rešitev bo ministrstvo za zdravje poiskalo skupaj z ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki bo podelilo koncesijo. Do podelitve koncesije bodo po Gantarjevih besedah zagotavljali sredstva preko splošnega dogovora, da se program lahko tako nadaljuje.

Ne spreglejte