Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 10. 2023,
17.37

Osveženo pred

6 mesecev, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03

Natisni članek

zaustavitev Krško Nuklearka

Četrtek, 5. 10. 2023, 17.37

6 mesecev, 4 tedne

Nuklearno elektrarno Krško bodo zaradi puščanja preventivno zaustavili

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03
Nuklearna elektrarna Krško | Koliko časa bo elektrarna zaustavljena, niso navedli. | Foto Matej Leskovšek

Koliko časa bo elektrarna zaustavljena, niso navedli.

Foto: Matej Leskovšek

Nuklearno elektrarno Krško (NEK) bodo preventivno zaustavili, potem ko je operativna posadka zaznala povečano puščanje primarnega sistema znotraj zadrževalnega hrama, so sporočili iz elektrarne. Ob tem so zagotovili, da puščanje nima vpliva na zaposlene, prebivalstvo in okolje ter je pod mejno vrednostjo.

Kot so v sporočilu za javnost pojasnili v NEK, je za natančno določitev izvora puščanja in nadaljnjih korakov za njegovo sanacijo potrebna zaustavitev elektrarne, zato bo operativna posadka začela nadzorovano postopno zmanjševanje moči.

Prosijo za razumevanje ob zvokih sproščanja pare

Ob zaustavitvi elektrarne se bo občasno lahko pojavljalo sproščanje pare iz sekundarnega – nejedrskega dela elektrarne, ki je slišno v neposredni okolici. Okoliške prebivalce elektrarne prosijo za razumevanje.

Nevarnosti za prebivalstvo ni

"Puščanje nima vpliva na zaposlene, prebivalstvo in okolje ter je pod vrednostjo, ki jo kot mejno določajo tehnične specifikacije," so ob tem zapisali v jedrski elektrarni.

Nek sicer neprekinjeno obratuje od konca remonta leta 2022, še navaja STA. | Foto: Matej Leskovšek Nek sicer neprekinjeno obratuje od konca remonta leta 2022, še navaja STA. Foto: Matej Leskovšek

Zmanjševanje moči okoli 23. ure 

Zmanjševanje moči reaktorja se bo začelo okoli 23. ure in bo potekalo postopoma, so za STA pojasnili v NEK. Koliko časa bo trajalo postopno zmanjševanje moči do zaustavitve, za zdaj še ni znano.

Težave so povezane s primarnim hladilnim krogom, ki je v celoti znotraj zadrževalnega hrama, posebne zaščitne zgradbe. Po zaustavitvi bodo poiskali vzrok puščanja in ga odpravili, so pojasnili.

Kot je navedeno na spletni strani krške jedrske elektrarne, sta nalogi primarnega sistema proizvodnja in prenos toplote iz reaktorja do uparjalnikov, v katerih se proizvaja para. Primarni sistem je sestavljen iz reaktorja, uparjalnikov, črpalk primarnega hladila in tlačnika.

Cizelj: Takšni dogodki niso pogosti, a tudi niso nevarni

Dogodki, kakršen je današnji, ko so morali zaradi zaznanega povečanega puščanja primarnega sistema preventivno zaustavititi Nek, niso pogosti, obenem pa niso nevarni, je pojasnil vodja odseka za reaktorsko tehniko na Institutu Jožef Stefan Leon Cizelj. "Dovoljeno puščanje obstaja in je v rangu puščanja kuhinjske pipe, za občutek, dobre tri litre na minuto. Seveda to puščanje zaznajo dosti prej, kot pride do tako velikega puščanja," je za STA pojasnil Cizelj. Glede na podatke iz medijev Cizelj ocenjuje, da sevalnih posledic na okolje in zaposlene ni pričakovati. Takšna težava po njegovem mnenju ni povezana s samo starostjo tehnologije. "Nobena tehnika ni popolna, to se ve in zato so pripravljene metode, da se to zazna in odreagira pravočasno," je pojasnil Cizelj in dogodek primerjal s puščanjem pnevmatike na avtomobilu.

Da razloga za skrb ni, je ocenil tudi generalni direktor Gen energije Dejan Paravan. "Gre za standardni postopek. Nikogar ni treba skrbeti," je poudaril. Od zadnjega remonta je nuklearka delovala s polno močjo, zato lahko pride tudi do takšnih zapletov, je pojasnil.

Da bodo preventivno zaustavili elektrarno, so iz NEK medtem že obvestili tudi Upravo RS za jedrsko varnost, je objavljeno na spletni strani uprave.

NEK sicer neprekinjeno obratuje od konca enomesečnega remonta lani jeseni. V okviru rednega remonta so 56 gorivnih elementov od 121 zamenjali s svežimi, nova sredica pa bo kot vir energije zadostovala za prihodnje poldrugo leto oziroma do naslednjega rednega remonta, ki bo predvidoma spomladi 2024.

Opravili so tudi 14 tehnoloških posodobitev, s katerimi bodo zagotovili zanesljivo dolgoročno obratovanje in tudi povečanje moči. Nova visokotlačna turbina bo predvidoma prispevala 10 megavatov moči oziroma 90 gigavatnih ur večjo letno proizvodnjo električne energije.

Ustanovna seja strateškega sveta za preprečevanje sovražnega govora pri predsedniku vlade. Sovražni govor. Nika Kovač, Robert Golob.
Novice Golob razkril korake za uresničitev NEK 2 #video
Ustanovna seja strateškega sveta za preprečevanje sovražnega govora pri predsedniku vlade. Sovražni govor. Nika Kovač, Robert Golob.
Novice Golob: O tem ne bomo več govorili vnaprej
Davor Filipović in Bojan Kumer
Novice Komisija o NEK zahteva začetek obratovanja novih odlagališč odpadkov z 2028
Leon Cizelj
Novice Leon Cizelj: Nov blok jedrske elektrarne je stvar nacionalne suverenosti
Jedrska elektrarna Krško
Novice Avstrijci ostro: To je enostavno neodgovorno ravnanje Slovenije
Jedrska elektrarna Krško
Mnenja Boštjan Udovič: JEK 2, prosim. Čim prej!

 

Ne spreglejte