Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
2. 10. 2023,
21.14

Osveženo pred

7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,42

Natisni članek

Jedrska elektrarna Krško jedrska elektrarna NEK

Ponedeljek, 2. 10. 2023, 21.14

7 mesecev

Komisija o NEK zahteva začetek obratovanja novih odlagališč odpadkov z 2028

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,42
Davor Filipović in Bojan Kumer | Davor Filipović in Bojan Kumer | Foto STA

Davor Filipović in Bojan Kumer

Foto: STA

Meddržavna komisija za operativno izvajanje določb meddržavne pogodbe med slovensko in hrvaško vlado o krški jedrski elektrarni (NEK) je pristojnima službama Hrvaške in Slovenije naložila, naj čim prej izvedeta gradnjo odlagališč za radioaktivne odpadke. Prevzem nizko- in srednjeradioaktivnih odpadkov pričakuje najpozneje v začetku leta 2028.

Meddržavna komisija za spremljanje izvajanja pogodbe med slovensko in hrvaško vlado o ureditvi statusnih in drugih pravnih razmerij, povezanih z vlaganjem v NEK, njenim izkoriščanjem in razgradnjo, je zahtevo na pristojne naslovila zaradi zamude pri gradnji odlagališča nizko- in srednjeradioaktivnih odpadkov (NSRAO) na Vrbini pri Krškem in dolgoročnega skladišča Čerkezovac na Hrvaškem, je po seji pojasnil slovenski minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer.

Komisija je Neku naložila tudi, naj s ciljem premostitve do začetka prevzemanja odpadkov leta 2028 nadaljuje vse aktualne dejavnosti za zagotovitev zadostnih zmogljivosti za začasno skladiščenje, po potrebi pa sproži še nove. Po prvotnih načrtih naj bi se sicer odlaganje v NSRAO na Vrbini začelo letos.

Leon Cizelj
Novice Leon Cizelj: Nov blok jedrske elektrarne je stvar nacionalne suverenosti

Na vprašanje, ali bi državi odpadke lahko odlagali na skupno mesto, je Kumer odvrnil, da upanje za to še obstaja, a je majhno. Sicer pa mora biti to vprašanje do konca leta "stoodstotno in absolutno zaključeno", je dodal.

Hrvaško zanima sodelovanje pri gradnji drugega bloka

Hrvaški minister za gospodarstvo in trajnostni razvoj Davor Filipović, ki je vodil hrvaško delegacijo, je na drugi strani dejal, da sta se strokovni skupini obeh držav dogovorili za ločeno odlaganje odpadkov, v zvezi z možnostjo skupnega hranjena odpadkov pa, da se bosta s Kumrom dogovorila tako, da bosta zadovoljni obe strani.

Glede projekta gradnje nove krške nuklearke (Jek 2) v Krškem je Filipović zatrdil, da Hrvaško zanima sodelovanje. Kot je napovedal, se bosta državi na to temo še pogovarjali, pobudi za gradnjo pa, da se bodo vsekakor pridružili.

Kumer je zatrdil, da bo Hrvaška, "ko bo dozorel čas", "absolutno povabljena k soinvestitorstvu" pri Jeku 2, a je projekt v fazi, ko je za ugotavljanje modelov financiranja še daleč.

Jedrska elektrarna Krško
Novice V novo strategijo prostorskega razvoja umeščen tudi drugi blok jedrske elektrarne

Meddržavna komisija se je sicer danes med drugim seznanila s poslovanjem NEK, ministra in njuni delegaciji pa so si ogledali suho skladišče za izrabljeno gorivo v nuklearki.

Naslednjo sejo meddržavne komisije bo hrvaška stran sklicala v prvi polovici prihodnjega leta.

Ne spreglejte