SiolNET. Novice Slovenija
4,39

termometer

  • Messenger
  • Messenger

NPU opravlja hišne preiskave zaradi suma bančne korupcije

4,39

termometer

Policija slika
Foto: Ana Kovač

Nacionalni preiskovalni urad (NPU) je v današnjih hišnih preiskavah pod drobnogled vzel bančnike, ki so za pridobivanje poslov oz. odobritev kreditov domnevno zahtevali nedovoljene nagrade. Po doslej ugotovljenih informacijah znesek vseh zahtevanih nedovoljenih nagrad znaša najmanj 400.000 evrov, je pojasnil direktor NPU Darko Majhenič.

Majhenič je ob tem izpostavil, da vse nedovoljene denarne nagrade niso bile izplačane, kriminalisti pa preiskujejo sume kaznivih dejanj sprejemanja in dajanja daril. "Predkazenski postopek smo začeli na podlagi prijave iz meseca marca, ki jo je podal eden od oškodovancev," je pojasnil Majhenič, ki je dodal, da so v dosedanji preiskavi uporabljali klasične in tudi prikrite preiskovalne ukrepe.

Zahtevali nedovoljeno denarno nagrado v višini deleža posla

"Posamezniki bančniki so kot protiuslugo za pridobitev posla zahtevali nedovoljeno denarno nagrado v določeni višini deleža posameznega posla," je dejal direktor NPU. Pri tem so od strank zahtevali od 2000 do 170.000 evrov. "V okviru preiskave obravnavamo pet bančnih osumljencev dveh bank - ene s sedežem v Mariboru in druge s sedežem v Kranju, vendar s poslovalnico na območju Maribora," je dodal.

Vinjeta 2019, vinjeta Digisvet Vinjeta 2019: kaj morate vedeti, da se ne boste veselili prehitro

V večini preiskovanih primerov je šlo po njegovih besedah za odobravanje posojil za nakup nepremičnin, v dveh primerih pa za prestrukturiranje oz. reprogramiranje finančnih obveznosti dveh gospodarskih družb.

Preiskovalci so s kriminalisti več policijskih uprav s hišnimi preiskavami na območju Maribora, Kranja in Ljubljane začeli že zgodaj zjutraj. Trenutno poteka še osem hišnih preiskav, od 13 osumljencev jih je še 11 pridržanih.

Iskratel Posel danes Zaposlene je strah prodaje Iskratela Nemcem

Preiskavo potrdili v mariborski Snagi

Popoldne bodo preiskovalci končali hišne preiskave in začeli s pregledom in analizo zaseženega dokaznega gradiva. "Zbiranje obvestil in zaslišanja pa bodo pokazala, zoper koliko oseb bomo morebiti predlagana privedba pred preiskovalnega sodnika," je še pojasnil Majhenič.

Da pri njih poteka preiskava, so zjutraj potrdili v mariborskem javnem podjetju Snaga, kjer pa so povedali, da ta ni povezana z opravljanjem njihove primarne dejavnosti.

Spletni Večer navaja neuradne informacije, da naj bi v zvezi s Snago preiskovali domnevno sporno financiranje prenove strehe na osrednji avtobusni postaji, s katero podjetje upravlja od leta 2012. V ospredju preiskave naj bi bil sum jemanja nedovoljenih daril pri odobritvi kreditov. Kredit za prenovo strehe naj bi po pisanju časnika pridobili v hranilnici Lon.

Zmaj, polet Digisvet Drama na nebu: pilot storil kritično napako, velika sreča za potnika #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 7
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin