Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
20. 5. 2013,
17.13

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

RTV Slovenija Alenka Bratušek

Ponedeljek, 20. 5. 2013, 17.13

8 let

Novinarska združenja kritično do sankcij Korošcu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Novinar Matej Korošec je bil zaradi "neprimerne" izjave pri javljanju v živo v Dnevniku na TV Slovenija iz obiska Bratuškove v Mariboru sankcioniran. Iz novinarskih vrst se je usul val kritik.

Matej Korošec je v javljanju v živo v oddaji Dnevnik na Televiziji Slovenija ob obisku predsednice vlade Alenke Bratušk v Mariboru dejal: "Če sem pred leti ob obisku slovenskega premiera dejal, da ni povedal nič pametnega, lahko tokrat dodam, da ona ni povedala praktično ničesar, ne samo nič pametnega."

Zaradi tega naj bi mu odgovorna urednica TV Maribor Polona Pivec izrekla šestmesečni suspenz in prepoved javljanj v živo v dnevno-informativne oddaje TV Slovenija. Pivčeva naj bi Korošca morala sankcionirati po opravljenem telefonskem pogovoru z odgovorno urednico informativnega programa RTVS Ksenijo Petrovčič Horvat.

Hrovat Petrovčič: S sankcijo nimam nič Ksenija Horvat Petrovčič medtem zagotavlja, da s sankcijo proti novinarju nima nič. Uradno ve samo to, da je Pivčeva Korošcu začasno prepovedala živo javljanje v informativne oddaje. Poudarila pa je, da se Pivčeva za nobeno sankcijo ni odločila po pogovoru z njo, saj ji ni nadrejena in tako nima nobene pristojnosti nad njenimi kadrovskimi odločitvami in ukrepi.

S Pivčevo se je Horvat Petrovčičeva sicer takoj po javljanju res pogovarjala in ocenila, da je bil vklop Korošca neprofesionalen ter da je mešal poročanje s komentarjem. "To osnovno navodilo je Korošec prekoračil," poudarja Horvat Petrovčičeva. Ob tem zagotavlja, da ni zahtevala nobenega drugega ukrepa, kot da se Pivčeva z novinarjem pogovori o tem, kako se dela javljanja v živo, kakršno je bilo naročeno.

Korošec: To čutim kot pritisk na svoje delo Po navedbah Pivčeve bo Korošec, ki je honorarni sodelavec RTVS, še naprej lahko vodil oddajo Dobro jutro in tudi brez šikaniranja delal kot novinar. Kratek čas se ne bo smel javljati v živo pri političnih temah, pri drugih pa se bo lahko, so pisali v Večeru.

Korošec je potrdil, da lahko še naprej opravlja vsa ostala novinarska dela, a se z izrečenim ukrepom ne strinja. Meni, da ni storil strokovne napake, saj to ni bil komentar. Tega tudi ne jemlje kot politični pritisk, temveč kot pritisk na svoje delo.

Da je takšen ukrep pretiran, se je že včeraj oglasil predsednik novinarskih sindikatov RTVS Zoran Medved. K preklicu sankcije pa je v nedeljo pozvalo Združenje novinarjev in publicistov.

DNS: Odločitev urednice sporna, nesorazmerna in pretirana Do sankcij so kritični tudi v Društvu novinarjev Slovenije (DNS), kjer ocenjujejo, da je odločitev o umiku Korošca iz živih javljanj s političnih dogodkov "sporna, nesorazmerna in pretirana". Če vodstvo uredništva meni, da je novinar kršil profesionalne standarde Radiotelevizije Slovenija (RTVS), da naj novinarji v živih javljanjih v osrednjo informativno oddajo ne podajajo vrednostnih sodb in komentarjev, bi to moralo rešiti z notranjo strokovno komunikacijo, so zapisali v DNS.

Po njihovem mnenju je tako drastična sankcija nerazumljiva, saj do mešanja poročanja in komentiranja na RTVS prihaja tudi v mnogih drugih primerih. To, kot poudarjajo, očitno pomeni, da standardi niso argumentirano določeni. "Problematičen je tudi kontekst kazni, ki je bila izrečena zaradi poročanja o političnem vrhu države, in skupaj z intenzivnostjo odziva vodstva uredništva odpira vprašanja o morebitnem političnem pritisku v tej zadevi, obenem pa zbuja dvom v neodvisno in avtonomno ravnanje vrha uredništva," so zapisali v društvu novinarjev.

Zato pozivajo vodstvo uredništva, naj sankcijo umakne in opravi nujno notranjo razpravo o (ne)spornih novinarskih praksah javljanj v živo.

"Sankcioniranje kritičnega poročanja o vladi vodstvu RTVS ne more biti v čast" Proti sankcijam Korošcu ostro protestirajo tudi v Aktivu novinarjev informativnega programa Televizije Slovenija. "Če je novinar kršil kodeks, obstajajo institucije, ki naj o tem presojajo, odločno pa zavračamo tovrstno poseganje v novinarjeve delovne razporeditve," so zapisali v sporočilu za javnost. Obenem opozarjajo, da je "sankcioniranje kritičnega poročanja o vladi vodstvu javnega zavoda, ki se vseskozi otepa očitkov o povezavah s političnimi elitami, nikakor ne more biti v čast".

Tudi izvršni odbor (IO) Aktiva novinarjev Radia Slovenija se v celoti pridružuje stališču DNS in poziva k umiku sankcij zoper Korošca. Obenem poziva tudi vodstvo RTVS, naj spodbudi razpravo o poklicnih merilih in načelih profesionalne etike v programih zavoda, o njihovem spoštovanju, pa tudi o morebitnih spremembah in dopolnitvah. Vodstva uredništev pa bi morala po njihovem mnenju imeti pri presojanju morebitnih kršitev profesionalnih novinarskih standardov enaka merila za vse.

Ne spreglejte