SiolNET. Novice Slovenija
8,79

termometer

  • Messenger
  • Messenger

RTV: zaradi očitkov o cenzuri Urbanija sprožil notranjo preiskavo #video

8,79

termometer

"Prispevek objavljamo po izrecnem navodilu odgovorne urednice informativnega programa TV Slovenija Jadranke Rebernik," je voditelj oddaje Dnevnik na TV Slovenija Saša Krajnc napovedal prispevek o odpovedi poslovnega sodelovanja TV Slovenija z Mladino zaradi zapisa odgovornega urednika Mladine Gregorja Repovža, v katerem je pozival k očiščenju zavoda in odpuščanju novinarjev. "V zvezi z omenjenim dogodkom in številnimi očitki, da je nekdo želel cenzurirati prispevek Gašperja Petovarja, je direktor Televizije Slovenija sprožil notranjo preiskavo," so nam po objavi članka sporočili z RTV Slovenija.

Ker so v oddaji izrecno poudarili, da prispevek objavljajo po navodilu odgovorne urednice, se postavljajo vprašanja, ali ni običajna praksa, da novinarji delujejo po navodilih nadrejenih urednikov in ali je kdo želel preprečiti objavo prispevka.

Se vam zdi nekaj neobičajnega, da odgovorni uredniki dajejo navodila podrejenim novinarjem in urednikom?

  • Da 1114 glasov
    18,53%
  • Ne 4897 glasov
    81,47%
Oddanih 6011 glasov
voditelji Odmevov Novice Voditelji Odmevov dobivajo novega sodelavca
Na Službo za stike z javnostjo smo zato za voditelja oddaje Saša Krajnca naslovili naslednja vprašanja:

- Kakšen je razlog, da ste v včerajšnji oddaji Dnevnik dejali, da prispevek o Mladini in RTV Slovenija objavljate po izrecnem navodilu odgovorne urednice?

- Kdo vam je dal navodilo oziroma sprejel odločitev, da boste to povedali?

- Ali je nekaj neobičajnega, da odgovorni uredniki dajejo navodila podrejenim novinarjem in urednikom?

- Ali je kdo poskušal preprečiti objavo prispevka o TV Slovenija in Mladini? Če da, kdo?

Odgovorno urednico Jadranko Rebernik pa smo povprašali:

- Kakšen je razlog, da je v včerajšnji oddaji Dnevnik voditelj oddaje dejal, da prispevek o Mladini in RTV Slovenija objavljajo izrecno po vašem navodilu? Zakaj se je to zgodilo?

- Ali ste bili seznanjeni s tem, da bo voditelj oddaje to povedal? Če da, ali ste se s tem strinjali?

- Ali je nekaj neobičajnega, da odgovorni uredniki dajejo navodila podrejenim novinarjem in urednikom?

- Ali je kdo poskušal preprečiti objavo prispevka o TV Slovenija in Mladini? Če da, kdo?

"V zvezi z omenjenim dogodkom in številnimi očitki, da je nekdo želel cenzurirati prispevek Gašperja Petovarja, je direktor Televizije Slovenija sprožil notranjo preiskavo. Kakor hitro bodo zbrane vse okoliščine omenjenega dogodka, Vas bomo obvestili," so nam po objavi članka sporočili z RTV Slovenija.

TV Slovenija zaradi poziva k "očiščenju zavoda" prekinila sodelovanje z Mladino

"Vodstvo RTV Slovenija z razočaranjem ugotavlja, da je avtor tokratnega uvodnika v Mladini prestopil mejo kulturnega in strokovnega izražanja osebnega mnenja. Besedilo je nesprejemljivo v javnem prostoru," so v odzivu na zapis odgovornega urednika Mladine Gregorja Repovža, v katerem je pozival k "očiščenju zavoda" in odpovedim zaposlenim, včeraj poudarili na RTV Slovenija. Ob tem so sklenili tudi, da bo TV Slovenija prekinila vsakršno poslovno sodelovanje s časnikom Mladina.

Odgovorni urednik Mladine Gregor Repovž je v zadnjem uvodniku med drugim zapisal:

"RTV Slovenija obsoja vsakršne napade, sovražni govor in neprimerno besedno obračunavanje, ki nimajo in ne smejo imeti prostora v nobeni demokratični družbi," so sporočili z RTV Slovenija in dodali:

"Direktor Televizije Uroš Urbanija se je zato na podlagi sklepa kolegija direktorja TV SLO odločil, da bo Televizija prekinila vsakršno poslovno sodelovanje s časnikom Mladina, vodstvo RTV Slovenija pa bo s strokovnimi službami proučilo možnosti vložitve pravnih sredstev."

"Ideja končne rešitve, ki jo zahteva Repovž, ni nova, je pa skrajno zavržna"

Urbanija je danes na Twitterju zapisal:

"Zato z gnusom zavračam idejo, da bi odpustil vse, ki so bili zaposleni npr. pod vlado Marjana Šarca ali Alenke Bratušek. Vsem zaposlenim tudi sporočam, naj se ne bojijo, da to ni način, na katerega lahko pristaja katerikoli direktor v demokratičnih državah. RTV Slovenija pa tudi ne more sodelovati s poslovnimi subjekti, ki zagovarjajo totalitarne metode obračunavanja z ljudmi," je še izpostavil Urbanija.

RTV Slovenija Novice TV Slovenija zaradi poziva k "očiščenju zavoda" prekinila sodelovanje z Mladino

Repovž: To ni poslovno sodelovanje, ampak navadna naročnina

Repovž je za STA pojasnil, da je poslovno sodelovanje prekinil že generalni direktor RTVS Andrej Grah Whatmough, ki v začetku leta ni podaljšal pogodbe o oglaševanju Mladininih medijev na Radiu Slovenija. "Šlo je za popolnoma neposlovno, politično potezo, saj se je RTV Slovenija s tem odpovedala šest tisoč evrom, ki jih je Mladina plačevala za izdelavo oglasov. Poslovnega sodelovanja torej med nami ni več, prekinjeno je bilo že v času vlade SDS, na škodo RTV Slovenija, ne Mladine," je dejal.

Grožnjo Urbanije, da prekinja poslovno sodelovanje z Mladino, je zato označil za navadno laž. "Če Urbanija napoveduje odpoved naročnine za 20 izvodov Mladine, mu pa velja pojasniti, da to ni poslovno sodelovanje, ampak navadna naročnina," je navedel.

Robert Golob, Primož Cirman Novice Golob o Cirmanu kot uredniku Siol.net: Je eden najboljših. Kamorkoli ga vzamem v službo. #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin