Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 7. 2011,
15.56

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

zakon

Četrtek, 28. 7. 2011, 15.56

8 let

"Novi zakon o štipendiranju odpravlja napake v starem"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Novi predlog zakona o štipendiranju, ki je trenutno v parlamentarni obravnavi, odpravlja pomanjkljivosti obstoječega zakona.

Če sedaj velja, da se pri dodeljevanju Zoisove štipendije upoštevajo le izjemni uspehi v skupini, ki ima največ tri tekmovalce, bo po novem zakonu v skupini lahko pet ljudi, so povedali na ministrstvu za delo. Predlog zakona upošteva tudi ekipne športne dosežke Predlagani zakon vpeljuje tudi ekipne dosežke na področju športa, so dodali na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve. Glede na to, da je športnih tekmovanj veliko več kot tekmovanj na znanstveno-raziskovalnem področju, predlog tudi natančno opredeljuje merila za uveljavljanje izjemnega športnega dosežka, so pojasnili. Te definicije v trenutno veljavnem pravilniku o dodeljevanju Zoisovih štipendij ni. Kaj je izjemen športni dosežek? Kot izjemni športni dosežki so po novem predlogu šteta najvišja mesta na državnem prvenstvu, članstvo v slovenski državni reprezentanci ali status kategoriziranega športnika in pomembna uvrstitev na kakšnem od velikih športnih prireditev, kot so olimpijski festival mladih, evropsko prvenstvo, svetovno prvenstvo ali olimpijske igre, so še povedali na ministrstvu.

Da je pravni okvir za dodelitev Zoisovih štipendij v določenem segmentu neuporaben in bi ga zato bilo treba spremeniti, je opozoril poslanec SDS Rudolf Petan v poslanskem vprašanju naslovljenem na ministra za šolstvo in šport Igorja Lukšiča.

Motilo ga je, da se dosežek štirih članov slovenske ekipe ne upošteva pri dodeljevanju Zoisove štipendije. V skladu s trenutno veljavnim pravilnikom se namreč pri dodeljevanju Zoisovih štipendij ne upošteva uspehov, ki so jih kandidati dosegli v skupini, ki je večja od treh članov.

Omenjeni mariborski študenti so na uglednem mednarodnem študentskem tekmovanju na področju inovativnosti, tehnoloških rešitev in razvoja Imagine Cup v New Yorku dosegli sedmo mesto, njihov produkt, ki olajša življenje slepim in slabovidnim, pa bo predvidoma do konca leta že na tržišču.

Ne spreglejte