Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 9. 2014,
10.28

Osveženo pred

1 leto, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

obtožnica Niš

Ponedeljek, 1. 9. 2014, 10.28

1 leto, 6 mesecev

Novi udarci za župana Zorana Jankovića (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Mesec dni pred županskimi volitvami se vrstijo udarci zoper ljubljanskega župana Zorana Jankovića. Prvi je povezan z zadevo Niš, drugi s Stožicami in tretji s Tritonisom.

Senat ljubljanskega okrožnega sodišča je zavrnil ugovor ljubljanskega župana Zorana Jankovića in soobtoženih na obtožnico, ki je bila vložena zaradi poslov Mercatorja v Nišu. Senat je ugovore zavrnil kot neutemeljene, z zavrnitvijo pa je obtožnica postala pravnomočna in obtoženi bodo morali sesti na zatožno klop.

Prepričan, da bo dokazal svojo nedolžnost Ljubljanski župan je ob tem dejal, da upa, da obtožnica ni povezana z volilno kampanjo pred lokalnimi volitvami. Obtožnica naj bi bila sicer, kot je v začetku aprila dejal Janković, vložena še zoper njegova nekdanja sodelavca Mitjo Marinška in Stanislava Brodnjaka ter ustanovitelja ljubljanskega nepremičninskega podjetja BSD Borisa Milevoja.

Izpostavil je še, da je prišel v položaj, ko ni samo obtožen, temveč kar "obsojen", zato se samo veseli sojenja. Na sodišče bo, kot je zatrdil, prihajal. Prepričan je, da bo dokazal svojo nedolžnost. "Srčno upam, da bom že ta mesec dobil vabilo na sodišče, da bi bila sodba izdana pred koncem volilne kampanje," je še poudaril ljubljanski župan.

Sum zlorabe v času nakupovanja zemljišča v Nišu Okrožno tožilstvo v Ljubljani je obtožnico zoper Jankovića, ki ga oktobra čakajo njegove že četrte županske volitve, vložilo zaradi poslov Mercatorja v Nišu iz leta 2005, ko je še vodil Mercator. Očitali naj bi mu zlorabo položaja, ljubljanski župan pa se bo moral zaradi domnevno spornih poslov zagovarjati na ljubljanskem okrožnem sodišču.

Okrožno sodišče v Ljubljani je preiskavo zoper ljubljanskega župana in soobdolžence začelo zaradi suma zlorabe položaja v Mercatorju iz obdobja, ko je podjetje v Nišu kupovalo zemljišče za trgovsko središče.

Ovadba temelji na reviziji Ovadba zoper vse vpletene naj bi sicer temeljila na reviziji, ki jo je v Mercatorju leta 2006 opravila revizijska hiša Deloitte in se je nanašala na poslovanje Mercatorja v obdobju, ko ga je še vodil Janković. Obtoženi naj bi prek prijateljskih podjetij pri nakupu zemljišča pridobili protipravno premoženjsko korist v vrednosti sto tisoč evrov.

Jankovićev zagovornik Aleksander Čeferin pravi, da za kaznivo dejanje zlorabe položaja, ki ga Jankoviću očita obtožnica v zadevi Niš, ni dokazov, vzroke za to, da se bo sojenje začelo, pa vidi tudi v medijski odmevnosti zadeve. Prepričan je, da pred nekaj leti takšna obtožnica sploh ne bi mogla priti na sodišče.

Nezakonito do evropskih sredstev? Medtem pa naj bi nacionalni preiskovalni urad zoper Jankovića ter še šest fizičnih oseb in eno pravno osebo vložil nove kazenske ovadbe, tokrat zaradi domnevne goljufije na škodo Evropske unije, so poročali na 24ur.

Po tem, ko so takratnemu šolskemu ministru Igorju Lukšiču očitali, da so na ministrstvu ljubljanskim Stožicam prilagodili razpis za sofinanciranje športnih objektov v višini 9,4 milijona evrov, je leto pozneje šolsko ministrstvo pri ponovnem pregledu ugotovilo, da je občina pri prijavi na razpis storila dve napaki.

Pri prvi je MOL izkop jame, vreden 1,3 milijona evrov, plačala dvakrat. Druga napaka pa so bili previsoko navedeni stroški, povezani z obnovo Stožic. Jankovič naj bi tako Evropski uniji zaračunal nekaj, kar je že imel plačano. Ponaredil naj bi za dva milijona evrov vmesnih računov za dela, ki sploh niso bila opravljena.

Tritonisu 1,6 milijona evrov Tretji udarec, ki je doletel Jankovića, pa je sodba višjega sodišča v Ljubljani, ki Mestni občini Ljubljana (MOL) nalaga, da mora podjetju Tritonis vrniti 1,6 milijona evrov.

Kot je poročala TV Slovenija, je MOL leta 2009 Tritonisu za približno milijon evrov prodala 1.600 kvadratnih metrov parkirišč. Podjetje je na zemljišču želelo graditi, a je takrat ugotovilo, da je zemljišče pripadalo lastnikom okoliških stavb kot funkcionalno zemljišče, med lastniki pa sta bila tudi ministrstvo za obrambo in podjetje PNZ svetovanje projektiranje. Tritonis v ločeni tožbi zahteva še štiri milijone evrov zaradi škode, ki jo je podjetje utrpelo, še poroča TV Slovenija.

Ne spreglejte