Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
26. 8. 2011,
12.47

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

prevoz vojska inšpektorat

Petek, 26. 8. 2011, 12.47

7 let, 12 mesecev

Novi protesti zaradi obračuna potnih stroškov vojakom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Sindikat vojakov Slovenije je pred mesecem dni na inšpektorate vložil prijavo zaradi obračunavanja stroškov za prihod na delo.

Zaradi načina obračunavanja teh stroškov pa sedaj protestira tudi Sindikat ministrstva za obrambo. Na inšpektoratih medtem pojasnjujejo, da postopki še niso zaključeni.

Postopek obračunavanja ni skladen z uredbo Sindikat vojakov je konec julija podal prijavo na inšpekcijski svet, inšpektorat za javno upravo, inšpektorat za delo in inšpektorat za obrambo. Menili so, da standardni operativni postopek, ki ga uporabljajo za obračunavanje nadomestila prevoza na delo in z dela, ni skladen z uredbo o povračilu prevoznih stroškov javnim uslužbencem in funkcionarjem v državnih organih.

Da se večje število zaposlenih v Slovenski vojski (SV) pritožuje zaradi načina obračunavanja stroškov, opozarjajo tudi v Sindikatu ministrstva za obrambo. Kot so pojasnili, so že junija, pred uveljavitvijo standardnega operativnega postopka, opozorili na nelogičnost akta.

Postopek je do pripadnikov SV diskriminatoren Po njihovem mnenju je omenjeni postopek veliko ostreje uredil uveljavitev pravic do povračila stroškov. Hkrati so prepričani, da jih je ta postopek "vnovič postavil" v manj ugoden položaj v primerjavi z ostalimi zaposlenimi v javni upravi in je do pripadnikov SV celo diskriminatoren.

Najprej cena javnega prevoza, nato kilometrina Tako denimo opozarjajo, da se v skladu z omenjenim postopkom kot orodje za izračun kilometrine predpisuje TIS, a v sindikatu pojasnjujejo, da je ravno TIS najmanj ugoden za izračun, saj pot izračunava tudi po neprevoznih poteh. Prav tako navajajo, da pooblaščene osebe za isto relacijo določajo različne variante obračuna. Hkrati naj bi se v praksi pokazalo, da se za na pot v službo, denimo, obračunava cena javnega prevoza, iz službe pa se zaračunava kilometrino.

Zato v omenjenem sindikatu zahtevajo, da se standardni operativni postopek nemudoma prekliče, stroške pa naj se začne obračunavati po veljavni zakonodaji. Prav tako zahtevajo, da se potne stroške obračunava z enomesečnim zamikom. Izračun z enomesečnim zamikom je bil namreč po mnenju sindikata najbolj pošten in realen.

Na inšpektoratu prijavo še obravnavajo Na inšpektoratu za javno upravo so pojasnili, da so oni pristojni za opravljanje nadzora nad izvajanjem zakona o javnih uslužbencih, ne pa tudi za nadzor podzakonskih predpisov, ki niso sprejeti na podlagi tega zakona. Zadevo so zato odstopili inšpektoratu za obrambo, na katerega je Sindikat vojakov Slovenije konec julija prav tako naslovil prijavo. Na obrambnem inšpektoratu pa so razložili, da prijavo obravnavajo, torej postopek še ni zaključen.

Ne spreglejte