Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
31. 3. 2023,
11.00

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

98

Natisni članek

Danijel Bešič Loredan Velenje

Petek, 31. 3. 2023, 11.00

1 leto

Podrobnosti tragedije: reševalni vozili v času smrti nista bili zasedeni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

98

"V času dogodka, torej od klicev moškega v Zdravstveni dom Velenje do njegove smrti, zasedenosti ekip in avtomobilov ni bilo. Obe reševalni vozli sta bili v zdravstvenem domu," je na novinarski konferenci povedal minister za zdravje Danijel Bešič Loredan in dodal: "Trenutna organizacija sistema nujne medicinske pomoči se ne prilagaja potrebam prebivalstva, predstavlja vedno večja varnostna tveganja in ni kadrovsko vzdržna." Družini preminulega se je opravičil in izrekel sožalje.

74-letnega moškega je ob 4.30 zjutraj obravnavala dežurna zdravnica v ZD Velenje in ga napotila domov, od koder je nekaj čez 5.00 najprej poklical nujno medicinsko pomoč, nato pa v ZD Velenje, kjer so ga pred tem obravnavali. Ker ni dobil rešilnega avtomobila, se je v zdravstveni dom odpeljal sam, a je na poti umrl.

Direktor ZD Velenje Janko Šteharnik je pojasnil, da je pri umrlem moškem šlo za težave z ledvičnimi kamni, kar ni nujna situacija, zato mu niso poslali rešilnega avtomobila, ki je namenjen nujnim prevozom, za nenujne prevoze pa je na voljo med 7.00 in 20.00, do dogodka pa je prišlo zgodaj zjutraj pred 7.00. Zatrdil je, da so v njegovem zdravstvenem domu postopali v skladu z vsemi pravili. 

Ob tem je razkril, da gre za sorodnika enega od zaposlenih v zdravstvenem domu, pri čemer se je vprašal, kakšna bi bila reakcija javnosti, če bi mu dodelili nujni prevoz z rešilnim avtomobilom, v istem času pa bi prišlo do prometne nesreče, kjer bi potrebovali nujni prevoz z rešilnim avtomobilom.

"Če nekdo kliče pol ure po pregledu, je treba vedeti, da nekaj ni v redu"

Minister je poudaril, da nesrečni primer kaže na potrebo po enotni dispečerski mreži, v katero bodo vključeni vsi zavodi, na podlagi česar bodo vsi klici obravnavani po enotni matriki. Napovedal je, da bodo to področje uredili do 1. 1. 2024. "Sam sem šest let dežural v zdravstvenem domu, in če nekdo kliče pol ure po pregledu, je treba vedeti, da nekaj ni v redu," je še izpostavil.

Od ZD Velenje bodo na ministrstvu zato zahtevali, da izvede notranji izredni strokovni nadzor.

V ZD Velenje se je odpeljal dvakrat v manj kot dveh urah

Da je v sredo zjutraj na poti v Zdravstveni dom (ZD) Velenje umrl 74-letni občan, ki se je tja drugič v manj kot dveh urah odpeljal sam, ker ZD Velenje naj ne bi imel na voljo rešilnega avtomobila, je v četrtek prvi poročal Večer.

Glede sredinega dogodka v Velenju so s Policijske uprave (PU) Celje danes sporočili, da so bili v sredo okoli 5.30 obveščeni o prometni nesreči, ki se je zgodila na Kidričevi cesti in v kateri je umrl 74-letni moški.

Po podatkih policije je voznik v bližini križišča Kidričeve in Vodnikove ceste nenadoma prižgal vse štiri smerokaze, zapeljal v desno in trčil v kovinsko ograjo. Od kovinske ograje ga je odbilo v levo čez oba prometna pasova, kjer je zapeljal čez robnik in z vozilom obstal na živi meji, ki ločuje smerni vozišči.

Smrt ni bila posledica prometne nesreče

Očividec dogodka je o dogajanju obvestil reševalce, ki so 74-letniku na kraju nesreče poskušali pomagati, vendar je bilo prepozno. "Ugotovljeno je bilo, da smrt 74-letnika ni bila posledica prometne nesreče. Zadevo zato obravnavamo kot prometni dogodek," so navedli na PU Celje.

Glede na četrtkove objave v medijih o okoliščinah, ki naj bi privedle do omenjenega dogodka, so policisti takoj začeli zbirati obvestila in preverjati vse okoliščine v smeri obstoja suma morebitnega kaznivega dejanja, so še zapisali pri PU Celje.

Zaradi dogodka naj bi nekateri občani danes ob 11. uri pred ZD Velenje prižgali sveče.

urgenca
Novice Občan iz Velenja umrl med vožnjo do urgence, ker ni bilo reševalnega vozila #video

 

Ne spreglejte