Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 4. 2019,
13.32

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,20

1

Natisni članek

orožje Nova Zelandija Jacinda Ardern napad

Sreda, 10. 4. 2019, 13.32

5 let

Nova Zelandija po terorističnem napadu zaostrila zakonodajo o orožju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,20

1

napad nova zelandija | V terorističnem napadu v Christchurchu je bilo marca ubitih 50 ljudi. | Foto Reuters

V terorističnem napadu v Christchurchu je bilo marca ubitih 50 ljudi.

Foto: Reuters

Novozelandski parlament je sprejel prenovljeno zakonodajo o orožju, ki prepoveduje polavtomatsko orožje oziroma polavtomatske puške vojaškega stila. Odločitev je posledica napada v Christchurchu, v katerem je avstralski desničarski skrajnež prejšnji mesec napadel dve mošeji in ubil 50 ljudi.

Napadalec je orožje, ki ga je uporabil v napadu, pridobil po zakoniti poti. "Ne morem doumeti, kako je bilo mogoče orožje, ki lahko povzroči tako veliko smrti, v tej državi pridobiti zakonito," je pred poslanci povedala premierka Jacinda Ardern, ki so jo kmalu po napadu obvestili, da je napadalec orožje pridobil zakonito.

nova zelandija
Novice Napadalec iz Christchurcha bo moral na psihološko testiranje

Poslanci novo zakonodajo sprejeli z le enim glasom proti

Kot je dodala novozelandska premierka, je odločitev o spremembi zakonodaje o orožju sprejela v prepričanju, da jo bo parlament pri tem podprl. "Tu smo le 26 dni po tem, ko je najbolj uničujoči teroristični napad ustvaril najtemnejše dni v zgodovini Nove Zelandije. Tu smo kot skoraj povsem enoten parlament," je dodala Ardernova.

Novozelandska premierka Jacinda Ardern ne more doumeti, kako je lahko napadalec orožje, ki lahko povzroči tako veliko smrti, v državi pridobil zakonito. | Foto: Reuters Novozelandska premierka Jacinda Ardern ne more doumeti, kako je lahko napadalec orožje, ki lahko povzroči tako veliko smrti, v državi pridobil zakonito. Foto: Reuters

Zakonodajo je namreč parlament sprejel s 119 glasovi za in le enim proti. Prenovljena zakonodajo bo po pričakovanjih začela veljati že v petek, ko jo bo podpisala novozelandska generalna guvernerka Patsy Reddy.

Brenton Tarrant
Novice Napadalec iz Christchurcha obtožen 50 umorov

Orožje, ki bo po novem nezakonito, bodo morali lastniki predati policiji

Lastniki orožja, katerega posedovanje bo po novem nezakonito, bodo imeli do konca septembra čas, da ga predajo policiji. Gre za polavtomatske puške vojaškega stila, jurišne puške in več delov orožja, kot tudi pripadajoče nabojnike in strelivo.

Novozelandska vlada sicer še dokončuje pravni okvir, po katerem bo to orožje od lastnikov odkupila. Stroške ocenjujejo na 200 milijonov novozelandskih dolarjev oziroma 120 milijonov evrov. V povezavi z orožjem novozelandska vlada pripravlja še en zakonodajni sveženj, ki bo posegel na področje registra orožja, izdajanja licenc in policijskega preverjanja.

Ne spreglejte