Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
14. 12. 2013,
10.19

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Solidarnost

Sobota, 14. 12. 2013, 10.19

7 let, 12 mesecev

Nova stranka Solidarnost za obrambo socialne države (video in foto)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Slovenski politični parket je od danes bogatejši za novo stranko Solidarnost. Vodili jo bodo kar trije ljudje: Damjan Mandelc, Uroš Lubej in Marina Tavčar Krajnc. Napovedujejo oster boj s korupcijo.

Tri vidnejša vstajniška gibanja so skupaj s podporniki danes v Ljubljani ustanovila politično stranko Solidarnost - za pravično družbo. Ker si ne želijo biti "stranka enega obraza", krmilo stranke skupaj prevzemajo Marina Tavčar Krajnc, Uroš Lubej in Damjan Mandelc. Napovedujejo, da bodo moč odločanja kot koalicija solidarnih vrnili državljanom.

Na kongresu je 211 ustanovnih članov poleg izvolitve novega vodstva in organov stranke sprejelo še poslovnik, statut, etični kodeks in ob razpravi nekaterih članov in podpornikov še program.

Ob koncu so zbrane nagovorili še novoizvoljeni člani predsedstva. Marina Tavčar Krajnc iz Filozofske fakultete Univerze v Mariboru je poudarila, da je stranka nastala kot odraz neposredno izraženega nezadovoljstva državljanov. Solidarnost v imenu stranke po njenih besedah ni le želen ideal, temveč je kot vrednota programsko izhodišče stranke.

"Nismo idealisti, ki bi radi klatili zvezde z neba" "Nismo idealisti, ki bi radi klatili zvezde z neba, a zmoremo realistično in strokovno oceniti, kaj je narobe v tej družbi," je povedala. Dodala je, da hitrih rešitev ni in bo za saniranje težav potrebnih več let.

"Če je v Sloveniji še vedno kdo, ki trdi, da ne vemo kaj hočemo, da ne upamo prevzeti odgovornosti in da se državljani ne znamo združiti, je danes dobil jasen odgovor. Ta se imenuje Solidarnost," pa je dejal predstavnik gibanja Vseslovenska ljudska vstaja Uroš Lubej. Kot je dodal, je za njimi leto jeze, upanja in rušenja, zdaj je nastopil čas združevanja.

Nad ljudi je po Lubejevi oceni prišlo zavedanje, da so ostali brez pravega političnega zastopstva. Izpostavil je, da ne bodo "koalicija rdečih, črnih ali rumenih", ampak koalicija solidarnih. Politiko želijo vrniti ljudem, oblast pa ni njihov cilj, temveč edino sredstvo, da moč povrnejo svojemu izvoru: državljanom.

Bo Ljudstvo dosedanji politični eliti na volitvah spisalo sodbo? Damjan Mandelc iz Odbora za pravično in solidarno družbo pa je izrazil upanje, da bo dosedanji politični eliti ljudstvo na prihodnjih volitvah spisalo sodbo, ker da je bilo dovolj poniževanja. Politiko je, tako Mandelc, treba prečistiti in zavzeti odgovorno držo. "Skleniti moramo zavezništvo ljudstva in pokazati vrata tistim, ki to ljudstvo razdvajajo," je dodal.

Program stranke je koordiniral nekdanji minister za zdravje Dušan Keber, ki je v današnji predstavitvi poudaril, da bodo program obdržali odprt in vanj vključevali dodatne predloge ter teme. Po njegovih besedah ima Solidarnost dva večja cilja. Prvi je onemogočanje avtoritarnega načina vladanja, ki da se nam ciklično ponavlja v zadnjih 20 letih. Drugi temeljni cilj pa je graditev solidarnosti kot alternative neoliberalni ideologiji.

Ustanovni člani so za generalnega sekretarja izvolili nekdanjega podpredsednika LDS Božidarja Flajšmana, izvolili so tudi člane sveta, izvršnega, statutarno-pravnega in nadzornega odbora ter etično komisijo.

Organizem, odporen na pogubne klice Uvodni nagovor je imel zgodovinar Jože Pirjevec, ki je spomnil na vstajniška gibanja, ki so vzniknila pred letom dni. "Dokazali smo, da smo še odporen organizem, ki se je zmožen odzvati na pogubne klice, ki ogrožajo skupnost. Rezultat tega procesa je stranka, ki jo danes ustanavljamo," je poudaril. Leto 2013 bo po njegovih besedah ostalo zapisano kot "tisto obdobje, ko smo Slovenci spoznali, da je treba oblikovati novo družbeno pogodbo in politično kulturo".

Pirjevec se zaveda, da so cilji nove stranke visoki in jih ne bodo mogli uresničiti brez podpore naroda. Zato je pozval vse, ki so "pogumni, pripravljeni misliti na izviren način ter se odpovedati govorici sovraštva, korupciji in strankarskemu egoizmu", naj stopijo v vrste nove stranke. "Naj živi Slovenija, naj živi solidarna Slovenija," je sklenil Pirjevec.

Ne spreglejte