Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
15. 7. 2024,
22.24

Osveženo pred

6 ur, 52 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,44

Natisni članek

dizel bencin gorivo

Ponedeljek, 15. 7. 2024, 22.24

6 ur, 52 minut

Nova podražitev: toliko bo treba odšteti za bencin in dizel

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,44
Bencin. Gorivo. Fosilna goriva. Dizel. Bencinski servis. Petrol. OMW. Energetika. | Nove cene goriv bodo veljale do vključno 29. julija. | Foto Shutterstock

Nove cene goriv bodo veljale do vključno 29. julija.

Foto: Shutterstock

Regulirana cena 95-oktanskega bencina na bencinskih servisih zunaj avtocestnega omrežja se bo opolnoči zvišala za 3,5 centa na 1,514 evra za liter. Liter dizelskega goriva bo dražji za 2,1 centa, nova regulirana cena pa bo 1,528 evra za liter. Malenkost se bo zvišala tudi cena kurilnega olja, in sicer za 0,1 centa na 1,146 evra za liter.

Cene bodo veljale do vključno 29. julija, je danes sporočilo ministrstvo za okolje, podnebje in energijo.

Če ne bi regulirali cen, bi bilo po njihovih navedbah ob upoštevanju vseh v preteklosti veljavnih davkov in prispevkov za liter 95-oktanskega bencina treba odšteti okoli 1,551 evra, za liter dizelskega goriva okoli 1,579 evra in za liter kurilnega olja okoli 1,243 evra.

Marže trgovcev so v skladu z vladno uredbo o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov ter uredbo o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov zunaj območja avtocest in hitrih cest omejene in lahko znašajo največ 0,0983 evra za liter dizelskega goriva in 0,0994 evra za liter 95-oktanskega bencina ter največ 0,08 evra za liter kurilnega olja.

Bencin. Gorivo. Fosilna goriva. Dizel. Bencinski servis. Petrol. OMW. Energetika.
Avtomoto Pasti pri točenju goriva v tujini: cene goriv v razmaku nekaj kilometrov

Vlada je na današnji dopisni seji s spremembo uredbe o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov najvišjo dovoljeno višino marže za dizel in 95-oktanski bencin zvišala, za kurilno olje pa je ni spreminjala. "Če vlada ne bi predlagala omejitve marž, bi se drobnoprodajne cene bencina in dizelskega goriva zvišale bolj, kar lahko vpliva na konkurenčnost podjetij na mednarodnih trgih oziroma lahko vpliva na družbeni položaj končnih potrošnikov," so po seji sporočili z vlade.

Cene teh derivatov se bodo po navedbah ministrstva tudi v prihodnje izračunavale na podlagi metodologije, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja ameriški dolar-evro. Modelske cene izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij cen mineralnih naftnih derivatov.

Cene pogonskih goriv na avtocestnem križu se oblikujejo prosto.

Porsche macan
Avtomoto Sporočilo iz Porscheja: umik prvih dveh bencinskih, ostajamo na poti
bencinska črpalka, bencin, INA, gorivo, Hrvaška
Novice Na Hrvaškem v torek opazna podražitev pogonskih goriv
Ne spreglejte