Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
9. 7. 2024,
7.06

Osveženo pred

6 dni, 23 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,82

Natisni članek

električni avtomobili Porsche

Torek, 9. 7. 2024, 7.06

6 dni, 23 ur

Porsche

Sporočilo iz Porscheja: umik prvih dveh bencinskih, ostajamo na poti

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,82
Porsche macan | Foto Porsche

Foto: Porsche

Porsche bo nadaljeval s strategijo upokojitve bencinsko gnanih modelov, in sicer tudi za trge izven Evrope. Med prvimi se poslavljata športnik 718 in športni terenec macan.

Porsche se letos ubada s padcem prodaje svojega prvega električnega modela taycan, kar je bilo predvsem v prvem četrtletju mogoče povezati s čakanjem na prenovo avtomobila. Lani so v celem letu prodali več kot 40 tisoč taycanov.

Gre tudi za avtomobil višjega cenovnega razreda, ki ima zato tudi relativno omejene prodajne številke. Izključeno ni zmanjševanje obsega proizvodnje in prehod na enoizmensko delo v tovarni v Zuffenhausnu.

Prodajnega neuspeha z macanom si ne morejo privoščiti

Drugače pa bo z macanom, saj je bil lani ta za cayennom drugi najbolje prodajani avtomobil znamke Porsche. Reimold za zdaj ni želel komentirati prodajnega cilja 80 tisoč električnih macanov letno. "Uspeh ne bo slonel le na eni številki," je dejal Nemec. Marca je predsednik znamke Oliver Blume napovedal, da imajo za električnega macana že deset tisoč prednaročil.

Proizvodnjo električnega macana so v tovarni v Leipzigu že začeli, dobave pa se bodo začele v drugi polovici leta. Baterije za vozilo bo dobavil kitajski CATL, za Porsche pa jih bodo sestavljali na Slovaškem.

Ne spreglejte