Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
20. 11. 2020,
18.28

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,61

23

Natisni članek

vlak Slovenske železnice

Petek, 20. 11. 2020, 18.28

3 leta, 5 mesecev

Nova izjemna pridobitev Slovenskih železnic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,61

23

Slovenske železnice | Foto Slovenske železnice

Foto: Slovenske železnice

Vozni park Slovenskih železnic je postal bogatejši za pet novih dizelmotornih vlakov Stadler. Kot pojasnjujejo, bodo vlake ob ponovni vzpostavitvi javnega potniškega prometa vključili v vozne linije. Vozili bodo na dolenjski in kamniški progi ter po vzpostavitvi prometa tudi na kočevski progi.

Potniški vlak
Novice Vlaki po zmanjšanem voznem redu, začasno se zapira gorenjska proga

Prvi vlak je v Slovenijo prispel 11. marca 2020. Sledila so testiranja, izobraževanja strojevodij in tehničnega osebja, preverjanje kompatibilnosti vozila z javno železniško infrastrukturo, na koncu pa pridobitev obratovalnega dovoljenja, ki ga je Slovenskim železnicam izdala direkcija za infrastrukturo in je bil tudi pogoj za predajo vozila v javni promet. Kot pojasnjujejo na Slovenskih železnicah, v kratkem pričakujejo tudi postopno vključevanje v promet vlakom namenjenim elektrificiranim progam.

Do konca 2022 naj bi po tirih zapeljalo vseh 52 naročenih vlakov

Do konca leta 2022 pričakujejo, da bo po slovenskih tirih zapeljalo vseh 52 naročenih vlakov – od tega bo 21 enopodnih in 10 dvopodnih električnih ter 21 enopodnih dizelskih vlakov. S prihodom novih vlakov je bil storjen pomemben korak k modernizaciji potniškega prometa, kar je eden od najpomembnejših strateških ciljev Slovenskih železnic, so pojasnili v sporočilu za javnost.

Slovenske železnice | Foto: Slovenske železnice Foto: Slovenske železnice Novi vlaki bodo sodobnejši, udobnejši in seveda tudi hitrejši. Vlak bo tudi bolj prostoren, vsa vrata bodo imela izvlečno stopnico za lažji vstop, prostore za osebe z omejeno mobilnostjo ter posebne toaletne prostore zanje, najmanj 10 mest za kolesa in vtičnice za polnjenje različnih mobilnih naprav. Vsi novi vlaki bodo omogočali sodoben informacijski sistem, vtičnice za polnjenje telefonov, prenosnih računalnikov, avtomatsko klimo, vsi pa bodo opremljeni tudi z wi-fi signalom, ki bo omogočil dostopanje do interneta oziroma do različnih internetnih vsebin, so še dodali v sporočilu.

"Novi vlaki (garniture) bodo skrajšali potovalni čas do 10 odstotkov, saj imajo novi elektromotorni vlaki hitrejše pospeševanje in potovalne hitrosti do 160 kilometrov na uro, dizelmotorni vlaki pa do 140 km na uro. V prihodnjih letih se bo tako povečala pogostost regionalnih povezav z manj postanki in lokalnih vlakov z večjo zmogljivostjo, večja pa bo tudi udobnost in zanesljivost samega prevoza," so ob tem dodali. Novi dizelski in večnapetostni električni vlaki bodo omogočili tudi čezmejno regijsko povezovanje v smeri Avstrije in Hrvaške.

Slovenske železnice
Novice Javnega potniškega prometa za zdaj ne bodo ustavljali
Ne spreglejte