SiolNET. Novice Slovenija
1,13

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nov zaplet v Istri: Hrvaška razlastila slovenske zemljiške lastnike #video

1,13

termometer

Kot da spor z južnimi sosedi zaradi arbitraže ne bi bil dovolj, se je zdaj zapletlo še v Istri. Hrvaška je namreč razlastila slovenske lastnike 160 hektarjev zemlje tik ob meji. Gre za nekdanja kmetijska zemljišča na hrvaški strani meje, ki jih večinoma pokriva gozd. Doslej je bila lastnica gozdov agrarna skupnost treh slovenskih vasi Rakitovec, Podpeč in Podgorje oziroma vsi prebivalci, ki so posest skoraj 200 let dedovali iz roda v rod. Čeprav ozemlje leži na Hrvaškem, prebivalci pravijo, da se bodo zanj borili do zadnjega.

[video: 65183 / ]

Novinar: Vitomir Petrović/Video: Planet TV


Agrarna skupnost vasi Podgorje gospodari s 1.340 hektarji zemljišča v zaledju Istre. No, vsaj do pred kratkim je bilo tako, pojasni solastnik zemljišč Agrarne skupnosti Podgorje Jože Rojc. Tu smo, ne da bi se sploh zavedli, ostali brez 114 hektarjev gozda, pripoveduje.

"Trenutno gozd uradno ni več naš. Mislim pa, da bomo naredili tudi kakšno revolucijo, potem pa naj nas vse skupaj oziroma celo vas peljejo v Buzet," pravi Rojc.

Z odločbo sodišča v Pulju je namreč Hrvaška postala lastnica več kot 160 hektarjev zemljišč v lastni agrarnih skupnosti Podgorje, Podpeč in Rakitovec. Lastništvo v zemljiških knjigah je že preneseno.

Če ne bi imeli osebnih prijateljev na drugi strani meje, pa ljudje tega sploh ne bi vedeli. Več v zgornjem videoprispevku.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin