Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 4. 2020,
8.45

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

93

Natisni članek

virus okužba dom za starejše občane Koronavirus

Sreda, 1. 4. 2020, 8.45

4 leta

841 potrjenih okužb, število smrtnih žrtev narašča v domovih za starejše #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

93

V Sloveniji je za novim koronavirusom po zadnjih podatkih skupaj umrlo 15 ljudi, med drugim tudi dva starejša oskrbovanca iz doma v Šmarju pri Jelšah. Skupaj je v šmarskem domu starostnikov umrlo že šest ljudi, ki so zboleli za boleznijo covid-19. V nekaterih domovih za starejše, kjer imajo večje število okuženih s koronavirusom, je osebje že izčrpano, zato si bodo prizadevali zagotoviti pomoč zdravstvenih ekip.

V Sloveniji je okuženih 841 ljudi, kar je 39 več kot včeraj. Trenutno je zaradi okužbe hospitaliziranih 119 bolnikov, od tega 31 na intenzivni negi. Včeraj so testirali 1.288 ljudi, skupaj je bilo opravljenih 23.762 testiranj. Število smrtnih žrtev je bilo v torek ob koncu dneva 15, je prek družbenega omrežja Twitter sporočila vlada.

 

V štirih bolnišnicah po državi, kjer obravnavajo bolnike z boleznijo covid-19, je danes hospitaliziranih skupaj 111 bolnikov, od tega največ v ljubljanskem kliničnem centru. Na enotah intenzivne terapije je 31 bolnikov.

Janez Cigler Kralj | Foto: STA , Janez Cigler Kralj Foto: STA , Zaradi hitrega širjenja števila okužb v domovih za starejše je minister za delo Janez Cigler Kralj na popoldanski novinarski konferenci napovedal nov ukrep, in sicer ločevanje oskrbovancev na tri dele. Zdrave, tiste, pri katerih sumijo okužbo z novim koronavirusom, in obolele s covid-19.

Ob tem so skupaj z ministrom za zdravje Tomažem Gantarjem in regijskimi koordinatorji ter predstavniki domov za starejše sprejeli, da izmučenemu osebju priključijo zdravstvene delavce in jih tako nekoliko razbremenijo.

Najbolj izčrpani so zaposleni v domu za starejše v Šmarju pri Jelšah in v Metliki, kjer imajo tudi največ okuženih, zato bodo tja najprej poslali pomoč delavcev, ki so usposobljeni za zdravstveno nego, je dejal Cigler Kralj.

"Dokler bo vsak, ki je pozitiven, okužil vsaj eno novo osebo, se bo kriza poglabljala"

"Dokler bo število na novo okuženih raslo, ne bomo uspešni. Dokler bo vsak, ki je pozitiven, okužil vsaj eno novo osebo, se bo kriza poglabljala. Ko bomo dosegli, da bo število na novo okuženih oseb začelo upadati in bosta na primer dve osebi okužili le eno ali pa bodo tri ali štiri okužene osebe okužile le eno, se bo stanje začelo izboljševati, število na novo okuženih bolnikov pa bo začelo padati," je na novinarski konferenci vlade povedal vladni govorec Jelko Kacin.

"Edini način, da krizo rešimo, je ta, da virus premagamo, da ga vse bolj osamimo, zmanjšamo njegovo širjenje, ga zaustavimo in uničimo," je poudaril vladni govorec Jelko Kacin. | Foto: Nebojša Tejić/STA "Edini način, da krizo rešimo, je ta, da virus premagamo, da ga vse bolj osamimo, zmanjšamo njegovo širjenje, ga zaustavimo in uničimo," je poudaril vladni govorec Jelko Kacin. Foto: Nebojša Tejić/STA

"Edini način, da krizo rešimo, je ta, da virus premagamo, da ga vse bolj osamimo, zmanjšamo njegovo širjenje, ga zaustavimo in uničimo. Obstoječe alternative ni, a tu je tudi dobra novica. To je povsem v naši moči in to moramo tudi nujno storiti," je dejal Kacin in dodal, da vsak preventivni ukrep šteje.

"Nobena država ne sprošča ukrepov glede omejitve gibanja. Vse države te ukrepe zaostrujejo. Edina, ki ne ravna tako, je Kitajska, pa še to samo v provinci Hubei," je poudaril Kacin. Kot je dodal, so številne države po Evropi razglasile izredne razmere, večina ima uvedene enake omejitve glede gibanja kot Slovenija, nadzor na meji pa opravljajo tudi s pomočjo vojske. "Evropska komisija je včeraj sporočila, da razmišlja, da bi s pomočjo sledenja mobilnim telefonom sledila razvoju epidemije po Evropi," je dodal Kacin.

Stare roke
Novice Število umrlih v šmarskem domu upokojencev poraslo na šest
Kdaj morajo državljani, ki se vrnejo iz tujine, v 14-dnevno karanteno?

Glede vrnitve slovenskih državljanov iz tujine se postavlja vprašanje, zakaj skupinama 16 slovenskih državljanov, ki so se v domovino z nočnim letom prek Lizbone vrnili iz Latinske Amerike in Portugalske, in 20 Slovencev, ki so se iz Azije z letom prek Švice in nato z avtobusom vrnili v Slovenijo, ni bila odrejena 14-dnevna karantena kot tistim državljanom, ki so se pred dnevi vrnili iz Španije.



Kacin pojasnjuje, v katerem primeru morajo državljani, ki se vrnejo iz tujine, v karanteno. Video: Planet.

Vladni govorec Jelko Kacin je pojasnil, da vse potnike, ki prihajajo iz Španije, napotijo v karanteno. "Za potnike, ki prihajajo iz krajev, kjer bolezen še ni razširjena v takšni meri, pa velja, da po novem pri vseh opravimo testiranje in nato glede na rezultat presodimo, kam spadajo. Načeloma pa velja, da bi morali ljudi preverjati že ob prihodih na letališče in za tiste, ki so pozitivni, že tam odrediti karanteno, negativne pa poslati domov v samoizolacijo," je pojasnil Kacin.

Svojce pozvali, naj stanovalce vzamejo iz domov za ostarele

Državna sekretarka na ministrstvu za delo Mateja Ribič je povedala, da se novi koronavirus takrat, ko prestopi prag doma za starejše, zelo hitro širi: "Okužbe so potrjene v sedmih oziroma osmih domovih. Največ okuženih stanovalcev je v domovih v Šmarju pri Jelšah in Metliki, prav tako je največ okuženih zaposlenih." V domovih za starejše je okuženih 30 zdravstvenih delavcev, število okuženih stanovalcev pa 137, je pojasnila državna sekretarka.

Ministrstvo poziva svojce, naj stanovalce iz domov za starejše vzamejo v domačo oskrbo, če je to možno. Video: Planet.


Kot je spomnila, so obiski v domovih prepovedani od 6. marca, sprejeti pa so bili drugi ukrepi z namenom preprečevanja okužb med stanovalci in zaposlenimi. Zaposleni, ki jim ob prihodu merijo telesno temperaturo, na delo prihajajo z zamikom, da se ne srečujejo v garderobah, je pojasnila Ribičeva.

Na ministrstvu za delo pozivajo svojce oskrbovancev v domovih za starejše, da stanovalce vzamejo v domačo oskrbo, če je to mogoče. Na fotografiji državna sekretarka na ministrstvu za delo Mateja Ribič. | Foto: STA , Na ministrstvu za delo pozivajo svojce oskrbovancev v domovih za starejše, da stanovalce vzamejo v domačo oskrbo, če je to mogoče. Na fotografiji državna sekretarka na ministrstvu za delo Mateja Ribič. Foto: STA ,

Na ministrstvu so danes pozdravili torkov poziv direktorja Klinike Golnik Aleša Rozmana, naj družinski člani, ki to lahko storijo, gibljive stanovalce vzamejo v domačo oskrbo. "S tem bi domovom omogočili, da na lažji način naredijo primeren prostor za izolacijo. Če so v domovih vse postelje polne, je kohortno izolacijo nemogoče izvesti," je dejala Ribičeva.

"Apeliramo na svojce, naj se tega lotijo z vso resnostjo in se ob tem zavedajo, da svojca v času epidemije ne bo mogoče sprejeti nazaj v dom," je opozorila državna sekretarka. Svojcem je svetovala, da se z oskrbovanci pogovorijo in jim razložijo, da doma za starejše ne zapuščajo samo za tri tedne, ampak do nadaljnjega, dokler se epidemija ne umiri.

Cigler Kralj je popoldan dodatno pojasnil, da bo cena oskrbe starostnikov, ki jih bodo svojci v epidemiji vzeli v domačo oskrbo, ostala enaka, odštela se bo le cena hrane. Dodal je, da "ureditev ni prilagojena izrednim razmeram, o tem bomo morali še odločati".

Ob tem pa je poudaril, da na ministrstvu niso množično pozivali, naj sorodniki stanovalce jemljejo v domačo oskrbo, saj je to zelo zahtevno. Izpostavil je, da imajo stanovalci v domovih zelo dobro oskrbo, tamkajšnje ekipe pa pogosto naredijo še veliko več kot samo službo, poroča STA.

Število okuženih varovancev z boleznijo covid-19 narašča tudi v domu za starejše v Ljutomeru. Od 30 stanovalcev, ki so jih testirali v torek, je bilo pozitivnih šest, tako da jih je skupno že 22. Med njimi je 20 stanovalcev in dve zaposleni. (STA)
Letališče Jožeta Pučnika Brnik.
Novice Na letališču pristali Slovenci iz Tajske, Filipinov in Švice. Sledi samoizolacija. #video

Že drugi vnos v zadnjih petih dneh

Iz mariborskega univerzitetnega kliničnega centra so medtem danes sporočili, da so pri bolniku, ki je utrpel hude poškodbe prsnega koša, opravili dve testiranji na novi koronavirus. Ker je bil prvi test negativen, so bolnika sprejeli v tako imenovano belo območje oziroma na navaden oddelek.

"Drugi test pa je nato pokazal, da je pozitiven," so sporočili iz UKC Maribor in dodali, da so že sprejeli vse ustrezne ukrepe. Vnos novega koronavirusa v belo območje so v mariborskem kliničnem centru sicer doživeli že prejšnji teden v petek. Ob sprejemu je bil bolnik negativen, dan kasneje pa pozitiven. Okuženi se je zdravil na navadnem oddelku intenzivne nege. "To je dober zgled zahrbtne narave tega virusa," so takrat pojasnili.

respirator
Novice Dobili 86 novih respiratorjev. Do zdaj umrlo 15 ljudi, okuženih več kot 800 #video

54 zaposlenih v samoizolaciji

V ponedeljek je bilo 54 zaposlenih v UKC Maribor zaradi nedavnih tesnih socialnih stikov preventivno v domači izolaciji. Všteti so vsi zaposleni, ne le zdravstveno osebje. Po zadnjih podatkih je v UKC Maribor hospitaliziranih 32 pacientov, okuženih z novim koronavirusom, od tega je devet pacientov v intenzivni enoti, vseh devet je intubiranih oziroma na respiratorju. UKC Maribor je sicer ravno včeraj prevzel pošiljko desetih medicinskih respiratorjev, ki jih že pripravljajo za uporabo. 

UKC Maribor je včeraj prevzel pošiljko desetih medicinskih respiratorjev, ki jih že pripravljajo za uporabo. | Foto: UKC Maribor UKC Maribor je včeraj prevzel pošiljko desetih medicinskih respiratorjev, ki jih že pripravljajo za uporabo. Foto: UKC Maribor

Na Dobu potrdili dve novi okužbi

Okužbo z novim koronavirusom so medtem potrdili tudi v dveh primerih med zaporniki na Dobu, poroča MMC. Na upravi za izvrševanje kazenskih sankcij so za MMC pojasnili, da so bili sprejeti vsi ukrepi v povezavi z zdravniško in epidemiološko stroko. Med pravosodnimi policisti ni nobene potrjene okužbe. 

Dom Hmelina Silva Duler Radlje ob Dravi starejši demenca
Novice Neobvladovanje situacije v domovih bi zapolnilo zdravsteni sistem
Ne spreglejte