Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 4. 2020,
9.38

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,44

2

Natisni članek

virus Koronavirus dom upokojencev

Sreda, 1. 4. 2020, 9.38

4 leta

Število umrlih v šmarskem domu upokojencev poraslo na šest

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,44

2

Stare roke | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Zaradi okužbe z novim koronavirusom sta v torek umrla še dva oskrbovanca iz šmarskega doma upokojencev. Prvi, ki je imel še druge pridružene bolezni, je umrl v celjski bolnišnici, drugi pa v domu, je STA izvedela iz virov blizu doma starejših. Skupno število umrlih oskrbovancev doma se je tako povzpelo na šest. Sicer pa število okuženih varovancev v domovih za starejše narašča - V ljutomerskem so zabeležili šest novih okužb. 

Po zadnjih dostopnih podatkih je v šmarskem domu starejših okuženih že 60 stanovalcev in 11 zaposlenih. Šest stanovalcev je hospitaliziranih v celjski bolnišnici. Vsi okuženi stanovalci so nameščeni v izoliranem delu doma, zaposleni pa so v domači izolaciji. Vsi oboleli kažejo rahle klinične znake bolezni covid-19, piše STA.

Virus se širi hitreje, kot so pričakovali

Po oceni direktorice doma Gordane Drimel je virus izredno agresiven, širi se hitreje, kot so pričakovali. V domu izvajajo vse mogoče ukrepe s sredstvi, ki jih imajo na razpolago. Ker se bolezenski znaki še pojavljajo, pričakuje porast števila potrjenih okužb tudi v prihodnjih dneh.

zdravniško osebje koronavirus
Novice 841 potrjenih okužb, število smrtnih žrtev narašča v domovih za starejše #video

Dodatne brise bodo odvzemali po navodilih zdravnika. Vsi stanovalci so pod nadzorom zdravnikov primarne ravni in infektologa. Zaposleni doma upokojencev vseskozi poostreno spremljajo zdravstveno stanje ter o vseh morebitnih spremembah in počutju sproti obveščajo svojce, še navaja STA.

V ljutomerskem domu starejših šest novih okužb

Število okuženih varovancev z boleznijo covid-19 v domu za starejše v Ljutomeru še vedno narašča. Od 30 stanovalcev, ki so jih testirali v torek, je bilo pozitivnih šest, tako da jih je skupno že 22. Med njimi je 20 stanovalcev in dve zaposleni, piše STA.

Več o stanju in novih ukrepih bo znano po današnjem sestanku predstavnikov doma starejših, ljutomerske občine, civilne zaščite (CZ) in zdravstvenega doma. Kar zadeva morebitno selitev zdravih varovancev iz doma v drugo zgradbo, mora stroka povedati, ali je to potrebno, je danes za STA povedal podžupan občine Ljutomer Niko Miholič.

V Domu starejših občanov Ljutomer je okuženih 20 stanovalcev in dve zaposleni. | Foto: STA , V Domu starejših občanov Ljutomer je okuženih 20 stanovalcev in dve zaposleni. Foto: STA ,

"Našli smo dva ponudnika turističnih storitev, ki sta pripravljena sprejeti oskrbovance, a tudi o tem se morajo z njima dogovoriti predstavniki doma, saj je to njihova pristojnost," je dejal. Kot je dodal, je občina storila, kar je lahko oziroma kar je bilo v njeni pristojnosti.

Že na torkovem kriznem sestanku zaradi izbruha bolezni so predstavniki občine, doma, CZ in zdravstvenega doma govorili o zunanjem izvajalcu za kuhanje malic in morebitni preselitvi zdravih oskrbovancev. Kot je povedal Miholič, je občina že našla ponudnika, ki je pripravljen kuhati malice za zunanje koristnike, ki so malice iz doma za starejše vozili domov, konkretno pa se morajo z njimi dogovoriti predstavniki doma. Prvi dve okužbi pri stanovalcih doma sta bili potrjeni v petek, v nedeljo še štiri, v ponedeljek pa je število naraslo na 16, še navaja STA.

respirator
Novice Dobili 86 novih respiratorjev. Do zdaj umrlo 15 ljudi, okuženih več kot 800 #video
Ne spreglejte