Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
8. 11. 2017,
21.06

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

10

Natisni članek

UKC Ljubljana Pediatrična klinika

Sreda, 8. 11. 2017, 21.06

6 let, 5 mesecev

Nov udarec za otroško srčno kirurgijo: zadnja slovenska kirurga zapuščata program

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

10

pediatrija, pediatrična klinika | Foto STA

Foto: STA

Program otroške srčne kirurgije zapuščata še zadnja slovenska kirurga, ki sta se izobraževala v programu, je poročal POP TV, ki kot razlog navaja slabe medsebojne odnose. Strokovna direktorica UKC Ljubljana Marija Pfeifer je dejala, da o tem nima uradnih podatkov, posredno pa je potrdila njun odhod. A zatrdila je, da ta ni posledica slabih odnosov.

Pfeiferjeva je po seji parlamentarnega odbora za zdravstvo, kjer so razpravljali prav o stanju na področju otroške kardiologije na UKC Ljubljana, dejala, da so odnosi na kardiološkem oddelku pediatrične klinike zdaj homogeni in da delajo timsko, saj ni več motečih ljudi.



Pfeiferjeva: Ni bilo trenj in prepirov

Tako po njenih navedbah tudi ni res, da se otroški kirurgi, ki sodelujejo v programu otroške kirurgije, s kardiologi ne razumejo. Kot je dejala, je bila na več sestankih, kjer so sodelovali tudi kirurgi in kardiologi, in je bilo videti, da bolje sodelujejo. Ni bilo trenj in prepirov, je dodala.

"Ne razumem, da bi bil nesporazum s kardiologi razlog za odstop, kot pravite, teh bodočih srčnih kirurgov iz Ljubljane," je dejala.

Čeprav Pfeiferjeva, kot trdi, o odstopih uradno ni obveščena, pa je dejala, da je danes prejela sporočilo SMS, "v katerem so mi tisti, ki so govorili s konkretnim kirurgom, ki je najbolj napredoval v poučevanju, dejali, da to ni razlog".

"Temveč naj bi bil razlog, da se mu v tem času, ko je tri leta delal v programu, ni uspelo dovolj izobraziti, ker mu očitno nismo dali dovolj priložnosti," je dodala.

Strokovna direktorica UKC Ljubljana Marija Pfeifer je posredno potrdila odhod dveh kirurgov, a zatrdila, da ta ni posledica slabih odnosov. | Foto: STA , Strokovna direktorica UKC Ljubljana Marija Pfeifer je posredno potrdila odhod dveh kirurgov, a zatrdila, da ta ni posledica slabih odnosov. Foto: STA ,

"Če ne bi bilo problema, ga ne bi bilo treba reševati"

Tudi strokovni direktor kirurške klinike Matjaž Veselko upa, da si bosta kirurga premislila in vendarle nadaljevala s sodelovanjem v programu, "ko bo prišlo do teh sprememb in ko se bo stanje s pogodbeno ustanovo začelo konsolidirati".

Program sicer po njegovih besedah mora iti naprej. S podpisom pogodbe s centrom v Pragi pa so poskrbeli za otroke, da bodo operirani in obravnavani, kot je bilo doslej, je dodal. Cilj tega, da so poiskali partnerja in podpisali pogodbo, je po njegovih navedbah ravno v tem, da nestabilnosti, do "katerih prihaja morda zaradi nekih personalnih zadev, lahko z njimi kompenziramo".

Navedb kirurgov, da odhajata zaradi slabih odnosov, Veselko ni želel komentirati, "ker ne bi rad prilival olja na ogenj". Zatrdil je, da se trudijo urejati zadevo, a je ne morejo urediti sami, ampak potrebujejo podporo javnosti, ministrstva in drugih.

Na komentar, da je sedem kirurgov že odšlo iz tega programa, je odvrnil, da je to bilo v dolgih letih, od tega je bilo nekaj tujcev. "Seveda, če ne bi bilo problema, ga ne bi bilo treba reševati," se je strinjal.

Predstavniki UKC za afere okrivili medije

Na odboru DZ za zdravstvo so danes znova razpravljali o stanju na področju otroške srčne kirurgije. Medtem ko so predstavniki UKC za afere s prstom pokazali na novinarje, pa so člani odbora opozorili, da so vse afere prišle iz UKC in so najverjetneje posledica slabih medsebojnih odnosov.

Strokovna direktorica UKC Ljubljana Marija Pfeifer je na seji odbora poudarila, da so otroci njihova prva skrb. Primeri neustreznega zdravljenja so se po njenih zagotovilih zgodili v preteklosti, letos pa v otroški srčni kirurgiji ni bilo nobenega zapleta ali spodrsljaja.

Po njenem mnenju je bilo poročilo o varnostni analizi smrti 37 dni starega dojenčka iz leta 2015, ki je v medije prišlo konec avgusta, del medijskega gibanja, "ker so morali preusmeriti pozornost drugam in prikazati, da so razmere na pediatriji katastrofalne". Pravi razlog za te zgodbe pa vidi v borbah dveh sil, novih in starih, v programu.

Generalni direktor UKC Andraž Kopač je dodal, da podatki o smrtnosti v programu otroške srčne kirurgije kažejo na to, da se stanje v programu izboljšuje.

"Ob medijskem pogromu je izjemno težko delati"

Tudi strokovna direktorica pediatrične klinike Anamarija Meglič je s prstom pokazala na novinarje, češ da zlorabljajo starše, ki pred kamero govorijo o svoji stiski zaradi otrokove bolezni. Priznala je, da so bile storjene napake in da je bilo medsebojno razumevanje slabo zaradi pomanjkanja zdravnikov.

"A ob medijskem pogromu je izjemno težko delati. Vse to, kar se v medijih odvija proti nam, neposredno škoduje zdravljenju otrok in ovira naše delo za izboljševanje razmer".

Dejala je še, da ne trdi, da je na pediatrični kliniki vse v redu. "Pravim samo, da se trudimo," je dodala in poudarila, da klinika v zadnjih dveh mesecih deluje drugače kot prej.

Na vprašanje, ali bi bilo smiselno določene ljudi v programu zamenjati, če niso kompatibilni, pa je odgovorila: "Vaše vprašanje je postavljeno tako, da lahko odgovorim, da ja. Smiselno je narediti tako, da program gladko deluje." Ob tem se je strinjala, da tega doslej ni uspelo rešiti še nikomur.

Poslancev z obtoževanjem medijev niso prepričali

Poslanec NSi Jernej Vrtovec, ki je tudi predlagal sklic seje, je ob tem vprašal, ali je težava medijsko poročanje o nepravilnostih na pediatriji ali so težava nepravilnosti. Sicer pa Vrtovec meni, da je za stanje na otroški kardiologiji kriva ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc, ki je imenovala svet UKC in vodstvo.

Tudi poslanec SDS Marjan Pojbič meni, da mediji niso krivi za škodo v slovenskem zdravstvu, temveč je težava to, da želijo v zdravstvu nepravilnosti skriti.

"Vodstvo UKC naj se ne izgovarja na novinarje," je dejal Jani Möderdorfer. | Foto: Bor Slana/STA "Vodstvo UKC naj se ne izgovarja na novinarje," je dejal Jani Möderdorfer. Foto: Bor Slana/STA

"Duha, ki je ušel iz steklenice, ste ustvarili vi na pediatriji"

Poslanec SMC Jani Möderdorfer je dejal, naj se vodstvo UKC ne izgovarja na novinarje. "Duha, ki je ušel iz steklenice, ste ustvarili vi na pediatriji. Vodstvo UKC pa se ni znalo odzvati in je še prililo olja na ogenj," je dodal in izrazil prepričanje, da niti svet UKC ni opravil svoje naloge.

Poslanka Alenka Bratušek pa je opozorila, da je razmere v zdravstvu odgovorna vlada. To, da zdravniki razpravljajo prek medijev o napačnih zdravljenjih in diagnozah, se ne bi smelo dogajati, temveč bi morali to rešiti za zaprtimi vrati znotraj UKC.

"V to vprašanje je treba ostro zarezati, končati in začeti delati drugače"

Poslanec DeSUS in predsednik odbora Tomaž Gantar je prepričan, da je treba v to težavo "ostro zarezati, jo končati in začeti delati drugače". Opozoril je, da je kot minister za zdravje poslušal enaka zagotovila od tedanjega vodstva UKC, da je s programom otroške kardiologije vse v redu, pa danes vidimo, da ni tako.

Po mnenju poslanke SD Bojane Muršič je bilo ministrstvo za zdravje predolgo potrpežljivo, zato je del odgovornosti za stanje na otroški kardiologiji tudi na ministrstvu. Izjavo Pfeiferjeve o boju med starim in novim vodstvom pa je označila za neprimerno.

"Ministrstvo se ne otepa odgovornosti"

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Ana Medved je dejala, da se ministrstvo ne otepa odgovornosti, ukrepa pa v skladu s svojimi pristojnostmi.

Informacija o odhodu dveh kirurgov jo je šokirala, je priznala v prvem odzivu in ocenila, da je v tem primeru resno vprašanje o prihodnosti tega programa v Sloveniji.

"Vsi napori ministrstva temeljijo na tem, da bi s pomočjo tujega centra, ki bi izobrazil prav omenjena mlada kardiokirurga, uspeli skupaj postaviti nov center za obravnavo otrok s prirojenimi srčnimi boleznimi. Sem v bistvu šokirana, ker so zdaj naši načrti, ki so na tem temeljili, padli v vodo," je dejala.

Po njenih besedah je v tem primeru resno vprašanje, kaj bo s prihodnostjo tega programa v Sloveniji, saj "nam je baza sedaj padla v vodo".

Odbor je danes sprejel sklep, s katerim ministrstvu za zdravje predlaga, naj v enem mesecu poroča o ukrepih za ureditev razmer v službi za kardiologijo pediatrične klinike UKC Ljubljana.

Ne spreglejte