Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
24. 10. 2017,
13.53

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

Ministrstvo za zdravje UKC Ljubljana

Torek, 24. 10. 2017, 13.53

6 let, 5 mesecev

Smrt dojenčka: Zakaj UKC še ni poslalo poročila?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
UKC Ljubljana | Foto Klemen Korenjak

Foto: Klemen Korenjak

Dva meseca po razkritju analize, ki je pokazala, da bi bilo možno preprečiti smrt dojenčka na pediatrični kliniki oktobra 2015, UKC Ljubljana ministrstvu za zdravje še vedno ni poslal poročila, s čimer kršijo navodila. A tudi ministrstvo ni uporabilo vseh možnosti. O varnostnih zapletih bo danes razpravljal svet UKC.

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana je v začetku oktobra 2015 umrl 37 dni star dojenček s prirojeno srčno napako. V poročilu o analizi varnostnega zapleta, ki ga je 29. avgusta razkril STA, pa je izpostavljeno, da bi bilo smrt možno preprečiti, če bi se zdravniki pred diagnostičnim posegom, med katerim je otrok umrl, bolje pripravili.

UKC ni upošteval navodil

V UKC Ljubljana so takrat za STA zatrdili, da poročilo še ni bilo izdano in tako tudi ni bilo poslano na ministrstvo za zdravje. Ob tem so napovedali, da bodo analizo v kratkem poslali ministrstvu, česar pa do zdaj niso storili. Kot so nedavno pojasnili na UKC, je razlog v tem, da je zdravniška zbornica uvedla strokovni nadzor nad tem primerom in morajo "počakati na zaključke uvedenega strokovnega nadzora". Na zdravniški zbornici so sicer pojasnili, da odbor za strokovno-medicinska vprašanja odločitve o uvedbi nadzora še ni sprejel.

In tudi če bi bil uveden nadzor, to ne zadrži obveze bolnišnice, da posreduje zahtevane dokumente oz. deluje v skladu s predvidenimi protokoli in navodili, je razumeti iz pojasnil ministrstva za zdravje. UKC Ljubljana v tem primeru ni ravnal v skladu z navodili o sporočanju opozorilnih nevarnih dogodkov. Bolnišnice so namreč dolžne obvestiti ministrstvo za zdravje o opozorilnem nevarnem dogodku v 48 urah po dogodku.

Uvedba strokovnega nadzora

Po tistem, ko so za dogodek izvedeli v medijih, je ministrstvo za zdravje pozvalo UKC Ljubljana k posredovanju poročila o analizi vzrokov in načrta ukrepanja. Na zdravniško zbornico bodo tudi naslovili zahtevo, da izvede strokovni nadzor s svetovanjem. Očitno pa se niso odločili za uvedbo inšpekcijskega pregleda, kar je v njihovi pristojnosti ob takšnih dogodkih. Na ministrstvu te odločitve niso pojasnili.

Ne spreglejte