Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
25. 10. 2017,
11.55

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

1

Natisni članek

UKC Ljubljana Pediatrična klinika Milojka Kolar Celarc

Sreda, 25. 10. 2017, 11.55

6 let, 6 mesecev

Ministrica nad vodstvo UKC, Megličeva ostaja strokovna direktorica pediatrije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

1

Milojka Kolar Celarc | Foto STA

Foto: STA

Zaradi neurejenih razmer na oddelku otroške kardiologije je ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc od direktorja UKC Ljubljana Andraža Kopača zahtevala poročilo o stanju na pediatrični kliniki. Ministrica je poročilo zahtevala po tem, ko naj bi strokovna direktorica pediatrične klinike Anamarije Meglič vodstvu UKC v torek posredovala odstopno izjavo. Kljub temu Megličeva do nadaljnjega ostaja na položaju, so popoldne sporočili iz UKC.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je popoldne sporočila, da so za urejanje razmer, tudi kadrovskih, odgovorna vodstva javnih zavodov, med njimi tudi vodstvo Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana.

Ministrica: Razmere na pediatrični kliniki niso urejene

"Na moje številne pisne pozive o stanju na otroški kardiologiji me je vodstvo UKC Ljubljana ves čas obveščalo, da so uredili razmere na pediatrični kliniki, in v javnosti zagotavljalo, da so v veliki meri odpravili sistemske nepravilnosti, izboljšali odnose ter da delo poteka varno in kakovostno. Dogodki v zadnjih dneh dokazujejo prav nasprotno," je sporočila ministrica za zdravje.

Od direktorja UKC Ljubljana Andraža Kopača je ministrica zato danes zahtevala poročilo o razmerah na pediatrični kliniki: "Še enkrat poudarjam, da je odgovornost za urejanje razmer znotraj javnih zavodov v rokah vodstev javnih zavodov."


Preberite še:

-> Smrt dojenčka: Zakaj UKC še ni poslalo poročila?

-> Rajko Kenda: Dogaja se mi krivica


Megličeva kljub odstopni izjavi očitno ostaja strokovna direktorica pediatrije

Pediatrično kliniko v zadnjih dneh zaznamuje kadrovski kaos. Potem ko je v petek svoj položaj zapustil vodja službe za kardiologijo Samo Vesel, je v torek zvečer po neuradnih informacijah STA odstopno izjavo podala tudi strokovna direktorica pediatrije Anamarija Meglič.

Megličeva je, zanimivo, še v torek popoldan zanikala neuradne informacije, da je tudi ona odstopila. Še isti večer je Megličeva nato podala odstopno izjavo, njen odstop pa so po poročanju 24ur.com potrdili tudi na UKC Ljubljana.

Megličeva, ki je na položaju septembra nasledila Rajka Kendo, očitno ostaja na položaju. | Foto: STA , Megličeva, ki je na položaju septembra nasledila Rajka Kendo, očitno ostaja na položaju. Foto: STA ,

Potem pa so se karte danes popoldne očitno premešale na novo. Iz UKC Ljubljana so namreč sporočili, da Megličeva ostaja strokovna direktorica pediatrične klinike. Neuradno so Megličevo dopoldne prepričevali, naj vendarle ne zapusti svoje funkcije.

Megličeva zagotavlja, da otroke, ki se zdravijo na pediatrični kliniki, obravnavajo varno in kakovostno, so zapisali v UKC Ljubljana in dodali, da strokovna direktorica pediatrične klinike uživa podporo predstojnikov oddelkov klinike.

Čebašek-Travnikova: Nepodpisan dokument ne more biti gradivo za izredni nadzor

Hkrati je ministrstvo za zdravje na Zdravniško zbornico Slovenije danes naslovilo pobudo za izvedbo izrednega strokovnega nadzora v primeru smrti 37 dni starega dojenčka. V poročilu o analizi varnostnega zapleta, ki ga je 29. avgusta razkrila STA, je bilo izpostavljeno, da bi bilo smrt dojenčka mogoče preprečiti, če bi se zdravniki pred diagnostičnim posegom, med katerim je otrok umrl, bolj pripravili.

Očitki v analizi so leteli na Sama Vesela, ki je v petek odstopil z mesta službe za kardiologijo na pediatrični kliniki, in Tomaža Podnarja, proti katerima je bila na tožilstvo vložena anonimna ovadba suma malomarnega zdravljenja.

Na zdravniški zbornici so pojasnili, da sta bili ob dopisu ministrstva za izvedbo nadzora priloženi kopija ovadbe in kopija zapisnika analize varnostnega zapleta, iz katerega pa ni razvidno, kdo je naredil analizo in kdaj.

Čebašek-Travnikova opozarja, da je nesprejemljivo, da zbornici kot gradivo za izredni strokovni nadzor posredujejo nepodpisane dokumente. | Foto: STA , Čebašek-Travnikova opozarja, da je nesprejemljivo, da zbornici kot gradivo za izredni strokovni nadzor posredujejo nepodpisane dokumente. Foto: STA ,

"Vodstvo UKC Ljubljana bi moralo narediti vse, da se analiza varnostnega zapleta naredi po internih pravilih. Glede na to, da se je to zgodilo pred dvema letoma, je povsem nesprejemljivo, da se takšen nepodpisan dokument posreduje ministrstvu za zdravje, ta pa Zdravniški zbornici Slovenije kot gradivo za izredni strokovni nadzor," je bila do poteze ministrstva kritična predsednica zbornice Zdenka Čebašek-Travnik.

Ob tem je dodala, da kazenska ovadba, ki se sklicuje na analizo, verjetno ne bi bila mogoče, če bi analizo varnostnega zapleta ustrezno izvedli in obravnavali že leta 2015. Iz UKC Ljubljana ministrstvu za zdravje domnevno še vedno niso posredovali poročila o analizi varnostnega zapleta.

S poročilom o stanju v zvezi z varnostnimi zapleti v UKC Ljubljana s poudarkom na stanju v pediatrični kliniki se je na današnji seji seznanil tudi svet UKC Ljubljana. Ta je med drugim zahteval, da strokovna direktorica in glavna medicinska sestra pediatrične klinike v desetih dneh posredujeta poročilo o stanju na področju otroške kardiologije, in sicer o kadrovski zasedbi, odnosih, organizaciji dela in odklonih. Prav tako je svet pozval strokovnega direktorja kirurške klinike in glavno medicinsko sestro kirurške klinike, da v enakem roku posredujeta poročilo svetu o stanju na kliničnem oddelku za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo kirurške klinike.
Ne spreglejte