Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
12. 6. 2017,
11.16

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,90

14

Natisni članek

Pediatrična klinika UKC Ljubljana Rajko Kenda

Ponedeljek, 12. 6. 2017, 11.16

6 let, 7 mesecev

Rajko Kenda: Dogaja se mi krivica

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,90

14

"Na predlog strokovne direktorice Marije Pfeifer mi je generalni direktor UKC Ljubljana Andraž Kopač izročil predlog za razrešitev. Imam 15 dni časa za odziv," nam je pojasnil Rajko Kenda, strokovni direktor Pediatrične klinike Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana. 

"Po prvem prelogu za razrešitev smo mu dali možnost, da se izjasni o očitkih. Njegova pojasnila niso zadovoljila naših stališč. Z njim smo se poskušali dogovoriti, a neuspešno, zato smo danes izdali ponoven predlog za razrešitev Kende," je na novinarski konferenci pojasnil Kopač.


Preberite še:
Smrt 14-letnika v bolnišnici: vodstvu bolj kot bolniki pomembne funkcije?


Pfeiferjeva: Podnar je zadeve izboljšal

Kot glavne razloge za razrešitev je Pfeiferjeva navedla neustrezno koordiniranje dela, še posebej v službi za kardiolgijo, kjer ni bilo vodenja, nadzornih vizit in strokovnih sestankov. "Od decembra so se stvari močno izboljašale, saj smo postavili novega vodjo službe za kardiologijo Tomaža Podnarja, pod katerim delo poteka zelo dobro koordinirano," je izpostavila.

Kopač je o tem zanikal, da bi Podnar prevzem tega položaja pogojeval z odhodom Kende s položaja šefa pediatrije.

Pfeiferjeva je dejala, da so Kendi na mehek način želeli pojasniti, da je bolje, da se umakne s položaja, "a se niti za milimeter ni želel premakniki. Trdil je, da ni kriv za nič, dokler mu to ne bo dokazano, a nadzor je jasno pokazal nepravilnosti."

Rajko Kenda razrešitev | Foto:

Rajko Kenda se je pod plazom kritik znašel zaradi smrti 14-letnega pacienta septembra lani. Kot je pokazala varnostna analiza, je deček umrl zaradi slabih odnosov na kardiologiji pediatrične klinike. Lečeči zdravnik njegovega zdravstvenega stanja ni prepoznal kot ogrožajočega in ga zato ni predlagal na hitro kirurško zdravljenje.

Dečkovo smrt bi lahko preprečili

Dva druga zdravnika sta nato med hospitalizacijo stanje prepoznala kot nevarno, a "zaradi izkušenj s slabimi medsebojnimi odnosi v potek dogajanja po rednem konziliju sistemsko nista aktivno posegla". Izredni strokovni nadzor je po poročanju medijev pokazal, da bi bilo ob ustreznem pravočasnem ukrepanju smrt mogoče preprečiti.

Strokovna direktorica UKC Ljubljana Marija Pfeifer predlagala razrešitev Kende, nato pa predlog umaknila, medtem ko je lečeči zdravnik dobil opomin pred odpovedjo.

22 otrokom postavil napačno diagnozo

Pfeiferjeva in Kopač sta izpostavila še, da je lečeči zdravnik, ki je postavil napačno diagnozo umrlemu 14-letnemu dečku, dobil opomin pred odpovedjo, hkrati pa je bil premeščen na drug oddelek. Pfeiferjeva je dodala, da so od januarja do danes odkrili še 22 družin, katerih otrokom je zdravnik postavil napačno diagnozo, ki je bila kasneje ovržena. Dve družini sta zato vložili tudi odškodninski tožbi, Pfeiferjeva pa je zdravnika kazensko ovadila.

Rajko Kenda se je pod plazom kritik znašel zaradi smrti 14-letnega pacienta septembra lani.  | Foto: Ana Kovač Rajko Kenda se je pod plazom kritik znašel zaradi smrti 14-letnega pacienta septembra lani. Foto: Ana Kovač

"Neprimerno je, da so bolniki postali igralni žetoni v pokru vodilnih za položaje v UKC"

"To, da so takšne informacije prišle na dan zgolj po naključju, kot bojno strelivo, vso bolnišnico postavlja v zelo slabo luč," meni imunolog Alojz Ihan. | Foto: Bor Slana "To, da so takšne informacije prišle na dan zgolj po naključju, kot bojno strelivo, vso bolnišnico postavlja v zelo slabo luč," meni imunolog Alojz Ihan. Foto: Bor Slana Alojz Ihan, imunolog: Skrajno neprimerno je, da so bolniki postali igralni žetoni v pokru vodilnih za položaje v UKC. "Jaz 20 napačno zdravljenih otrok tebi, ti 20 drugih nazaj plus dva za povrh!" Gnusno! Kaj pa, če se ljudje ne bi stepli za funkcije, bi potem mar vseh 22, če je vse res, šlo mimo, ne da bi kdorkoli kaj opazil? Če je torej karkoli od tega res, bi otroci morali biti glavna in edina novica, ker so tisočkrat pomembnejši od direktorskih funkcij; seveda šele potem, ko bi se vse najprej natančno in pred očmi neodvisnih strokovnjakov razčistilo pred prizadetimi starši. To, da so takšne informacije prišle na dan zgolj po naključju, kot bojno strelivo, vso bolnišnico postavlja v zelo slabo luč. Kako naj to razumejo starši otrok, ki se zdravijo v UKC, kako naj imajo zaupanje v zdravnike in zdravljenje?

Zdaj bodo potrebna res natančna pojasnila. Za vsakega od 22 otrok najprej seveda njihovim staršem, nato preiskovalnim komisijam. Natančno je treba pojasniti, zakaj se lahko posamična napaka ponavlja, ne da bi jo kdo opazil. Zdravljenje na bolnišnični, celo terciarni ravni je tako interaktiven proces vseh mogočih specialistov in strok, da niti ne vem, ali je zares mogoče, da se v bolnišnici, kot je UKC, sistematično dogajajo hujše napake, pa jih nihče ne opazi. Pri vseh specializantih, raziskovalcih, subspecialistih, ki sprašujejo, imajo svoje mnenje in navadno z veseljem komentirajo, če se jim kaj ne zdi prav.

“Težava je, da vse več zdravnikov ni  sposobnih priznati svojih napak” "Prepričan sem, da je med zdravniki vedno neko gnilo jajce." | Foto: Vid Ponikvar "Prepričan sem, da je med zdravniki vedno neko gnilo jajce." Foto: Vid Ponikvar

Gregor Šavli, radiolog: Napake delamo vsi, vendar je pomembno, kakšne so te napake in ali se iz njih kaj naučimo. Dvaindvajset je precej visoka številka, če govorimo o napačnih diagnozah, ki so lahko usodne.

Prepričan sem, da je med zdravniki vedno kako gnilo jajce. Težava danes je, da vse več zdravnikov ni sposobnih priznati svojih napak, jih analizirati in se truditi, da jih ne bi ponovili. Takemu zdravniku ne bi zaupal niti sam.

Če je bil Kenda obveščen o teh napakah, bi se moral odzvati, to je njegova odgovornost. Je pa tudi res, da je težko imeti pregled nad vsem, nad vsemi zdravniki.

Kenda: Sem užaljen in prizadet

"Nesrečni dogodek človek obžaluje, vsaka smrt v bolnišnici je nesrečni dogodek, ni pa vsaka smrt povezana s krivdo," nam je povedal Kenda in dodal, da v žalostni zgodbi o smrti 14-letnega dečka ni še nič dokazano, ker postopek še teče.

"Osebno sem užaljen in prizadet, da me po 40 letih brezhibne kariere dva meseca pred koncem mandata krivdno razrešujejo na podlagi nedokončanega postopka. Nimam nobenih težav s priznanjem objektivne odgovornosti, ki posega mnogo višje, kot pa sem jaz. Skratka, nobenih težav nimam, da generalni direktor, strokovna direktorica in jaz odstopimo iz objektivne odgovornosti, zaradi mene še preden je postopek končan," je poudaril.

Kenda trdi, da se mu dogaja "moralna krivica", dejanska krivica pa se dogaja dečkovemu zdravniku, za katerega je Pfeiferjeva od Kende zahtevala, da ga odpusti, a ker je ni poslušal, je zdravniku dala opomin pred odpovedjo in ga premestila na drug oddelek.Poudarja še, da je eden od zdravnikov, ki je stanje dečka prepoznal kot nevarno, a na to ni opozoril, postal predstojnik.
 

Kolar Celarčevo preseneča predlog razrešitve Kende

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je ob robu posveta vlade z gospodarstveniki dejala, da je vodenje kadrovske politike v domeni vodstva javnih zavodov. Jo pa preseneča, da se je vodstvo UKC odločilo za predlog razrešitve strokovnega direktorja pediatrije Rajka Kende, saj še niso znane ugotovitve izrednega strokovnega nadzora. (STA)

Ustanovili bodo komisijo za nadzor zdravljenja 14-letnega dečka

Odbor za strokovno-medicinska vprašanja pri Zdravniški zbornici Slovenije bo predvidoma v kratkem imenoval komisijo, ki bo opravila nadzor nad primerom smrti 14-letnega dečka, je povedal predsednik odbora Borut Gubina. Predvideva, da bi se lahko nadzor začel že ta mesec.

Gubina je pojasnil, da je odbor že določil nadzorno komisijo, a je en član nato odstopil. Sedaj pa so dobili novega člana, ki je ustno privolil v sodelovanje. "Ko ga bo odbor potrdil na dopisni seji, bo komisija dobila dokumente in bodo lahko začeli delati," je dejal.

Kdaj se bo začelo delo, ni znal točno povedati. Predvideva pa, da bi lahko že ta mesec oz. si želi, da bi bilo to čim prej. Tako tudi ne more oceniti, kdaj bi lahko komisija prišla do zaključkov oz. ugotovitev.

Po njegovih navedbah sta oba člana nadzorne komisije slovenska zdravnika. "Komisija bo sama pridobila dokumentacijo, ki jo potrebuje in bo po potrebi tudi zahtevala dodatne dokumente," je še dodal. (STA)

Starši s pobudo za izredni upravni nadzor nad ljubljansko pediatrijo

Starši otrok, ki jih zdravijo na kardiologiji pediatrične klinike UKC Ljubljana, so na ministrstvo za zdravje poslali pobudo za uvedbo izrednega upravnega nadzora nad delom pediatrične klinike.

V pismu, ki ga je pridobila STA, omenjeni starši menijo, da se stvari na pediatrični kliniki ne odvijajo v pravo smer. Kot opozarjajo, je v Sloveniji edini strokovnjak za njihove težave Uroš Mazić, ki je do zdaj pri otrocih z aritmijo srca opravljal kardiološke preglede, preglede srčnega spodbujevalnika na pol leta in 24-urno beleženje podatkov telemetrije. "Od začetka tega leta pa so se stvari obrnile na glavo, če ne že v zelo absurdno situacijo, ki je najmanj ugodna za naše male bolnike," navajajo.

Dodajajo, da so ostali brez edinega aritmologa v Sloveniji. Najprej naj bi jih obvestili, da je le bolniško odsoten, zdaj pa so ga premestili na nefrološki oddelek, kjer se ukvarjajo s težavami ledvic in sečil.

"Da, prav ste prebrali. Kardiologa, ki je poleg tega še edini aritmolog v Sloveniji in ima vsaj 20 let neprecenljivih izkušenj na področju srčnih aritmij, so premestili na oddelek za ledvice," so zapisali.

Zdaj njihove otroke namesto enega strokovno usposobljenega kardiologa pediatra pregledajo kar trije - kardiolog, internist, telemetrijo pa beleži nekdo tretji. Po njihovem mnenju je to absurd, saj so za vse to, kar je prej naredil Mazić, zdaj potrebni trije.

Ob tem opozarjajo, da jih ni nihče obvestil, da so otroku zamenjali lečečega zdravnika, prav tako se podatki s telemetrije ne pregledujejo več sprotno, ampak nov zdravnik v primeru nepravilnosti prejme sms-sporočilo.

Navajajo tudi, da uprava UKC nima posluha za njih. Zato naprošajo ministrstvo, naj stori nekaj, da se bodo stvari uredile.

Ne spreglejte