Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
26. 10. 2017,
15.53

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

3

Natisni članek

Milojka Kolar Celarc Pediatrična klinika UKC Ljubljana zdravstvo

Četrtek, 26. 10. 2017, 15.53

6 let, 5 mesecev

Ministrica: Vodstvo UKC naj pojasni razloge za nedavne odstope na pediatriji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

3

Milojka Kolar Celarc | Foto STA

Foto: STA

Po burnem dogajanju in podajanju odstopnih izjav na pediatriji ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc do petka pričakuje pojasnila vodstva UKC Ljubljana o razmerah na omenjeni kliniki. Druge pristojnosti ukrepanja kot ministrica nima, saj vodstvo UKC imenuje in razrešuje svet zavoda, je poudarila ministrica in dodala, da je vlada na današnji seji podala soglasje za ustanovitev centra za zdravljenje bolnikov s prirojenimi srčnimi napakami.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je po seji vlade opozorila, da je od vodstva Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana večkrat zahtevala pisna pojasnila in poročila o izvajanju sistemskih in drugih ukrepov za ureditev razmer na pediatrični kliniki in na programu otroške kardiologije.


Preberite še:

-> Ministrica nad vodstvo UKC, Megličeva ostaja strokovna direktorica pediatrije

-> Strokovni svet UKC soglasno podprl strokovno direktorico Pfeiferjevo


Ministrica pozdravlja ustanovitev centra za zdravljenje bolnikov s srčnimi napakami

Vodstvo ji je po njenih besedah vseskozi zagotavljalo, da se razmere urejajo, obravnava otrok pa je varna in kakovostna. "Zadnji dogodki in odstop dokazujejo in govorijo o tem, da ni tako. Zato sem včeraj od vodstva znova zahtevala pisno poročilo, kakšno je stanje na tej kliniki," je dejala ministrica.

Strategijo UKC o programu zdravljenja otrok in odraslih s prirojeno srčno napako je obravnaval tudi zdravstveni svet in ugotovil, da UKC ni izpolnil dveh strateških ciljev, in sicer da niso vzpostavili partnerske povezave s tujim centrom ter ustanovili nacionalnega centra za obravnavo bolnikov.

Zato je svet UKC konec julija ustanovil projektni svet, ki ga vodi mednarodno priznani srčni kirurg Igor Gregorič in ki bo bedel nad uresničitvijo strateških ciljev. Prav tako je svet pripravil analizo programa in dokumentacijo o ustanovitvi centra.

"Naša prva skrb je zdravje otrok s srčnimi obolenji, ki so ena od najranljivejših skupin. Zato sem vesela, da je vlada potrdila sklep, da se nadaljuje delo in se bo ustanovil ta center," je dejala Kolar-Celarčeva.

Strokovni direktor UKC Andraž Kopač in strokovna direktorica Marija Pfeifer | Foto: STA , Strokovni direktor UKC Andraž Kopač in strokovna direktorica Marija Pfeifer Foto: STA ,

"Zagotovili so mi, da so se odnosi na kliniki izboljšali"

O odgovornosti vodstva UKC Ljubljana za stanje na pediatrični kliniki in v programu otroške kardiologije je ministrica pojasnila, da je strokovni svet soglasno podprl delo vodstva oziroma strokovne direktorice UKC Marije Pfeifer.

"Če je strokovni svet, sestavljen iz predstojnikov klinik, dal soglasje oziroma podporo, da se zadeve urejajo, ne morem imeti razloga, da tega ne bi verjela," je dejala. Ob tem je opozorila, da v skladu z zakonodajo ne more posegati v vodstvo UKC, ker ga imenuje in razrešuje svet zavoda.

Ob pestrem dogajanju v UKC Ljubljana sta prvaka SD Dejan Židan in DeSUS Karl Erjavec znova izrazila kritiko zdravstveni ministrici. Erjavec meni, da za stanje v zavodu ni odgovorno le vodstvo, ampak tudi slabo delo ministrstva. "Mislim, da bi morala ministrica v okviru svojih pristojnosti začeti urejati razmere v UKC Ljubljana, to je najpomembnejša bolnišnica, predstavlja 40 odstotkov našega zdravstva in vidimo, da imamo totalen kaos," je ocenil Erjavec. Tudi Židan meni, da je trenutno največja težava vlade zdravstvo. "Na žalost je stanje slabše, kot je bilo takrat, ko je vlada prevzela vladanje," je ocenil. "Meni je žal, ker ministrica večine predlogov, ki prihajajo iz stroke znotraj SD, ne upošteva, zato je stanje takšno, kakršno je," je še prepričan predsednik SD.

Je pa Kolar-Celarčeva na zdravniško zbornico v sredo popoldne naslovila zahtevo, naj izvede izredni strokovni nadzor nad primerom smrti 37 dni starega otroka na pediatrični kliniki v začetku oktobra 2015.

O tem primeru so na ministrstvu izvedeli iz medijev, še vedno pa od UKC niso prejeli poročila o analizi varnostnega dogodka tega primera, je dejala.  

V Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana sicer zanikajo, da bi bila varnostna analiza končana že v začetku oktobra 2015. Kot navajajo, so postopek prekinili, ker je ministrstvo za zdravje odredilo izredni zunanji strokovni nadzor pri zdravniški zbornici. Zato analize še niso poslali ministrstvu.

Odgovor o nedavnih odstopih na pediatrični kliniki ministrica pričakuje v petek do konca delovnega dne. "Verjamem, da bo odgovor pojasnil, kaj so naredili in v čem so razlogi za nedavne odstope, saj so mi nedavno zagotovili, da so se tudi na kliniki odnosi izboljšali," je dodala.

Ministrica: Novela jasno določa, kaj je javna zdravstvena služba

Predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Zdenka Čebašek-Travnik | Foto: Bor Slana Predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Zdenka Čebašek-Travnik Foto: Bor Slana

Kolar-Celarčeva se je odzvala tudi na današnjo novinarsko konferenco zdravniške zbornice, na kateri so znova izrazili nasprotovanje noveli zakona o zdravstveni dejavnosti, za kar tudi zbirajo podpise za razpis referenduma.

Ministrica je dejala, da novela ureja pregleden način podeljevanja koncesij, kjer javni zdravstveni zavodi ne morejo zadovoljiti potreb prebivalstva, ne posega pa v čakalne dobe.

Predsednica zdravniške zbornice Zdenka Čebašek-Travnik je na novinarski konferenci dejala, da bi v položaju Sama Vesela, ki je v petek odstopil z mesta vodje ljubljanskega oddelka za kardiologijo, ravnala enako. Čebašek-Travnikova je sicer ocenila, da se razmere na otroški kardiologiji urejajo in da niso vse slabše. "Narejene so bile analize in izboljšave. Stvari so se začele urejati, a ne vem, zakaj se to skriva," je še povedala.

Glede nedavnih odstopov na pediatrični kliniki je dejala, da so to osebne odločitve. Če bi bila v položaju Vesela, bi storila enako. "Če vodstvo ni sposobno razrešiti stvari in bi bila na odgovornem mestu, bi odstopila," je dejala.

Po ministričinih besedah novela prinaša tudi boljši socialni status mladim zdravnikom, ti na dodelitev specializacije ne bodo več čakali na zavodu za zaposlovanje.

Ministrica je še poudarila, da se z novelo zakona o zdravstveni dejavnosti ne bodo nikomur odvzeli koncesije. Novela pa prinaša jasno definicijo, kaj je javna zdravstvena služba.

Po njenem mnenju je ključna težava tistih, ki so predlagali referendum, opredelitev v zakonu, da se zdravstvena dejavnost opravlja na nepridobiten način in se presežki vračajo v zdravstveno dejavnost.

Ne spreglejte