SiolNET. Novice Slovenija
1,43

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nosečnica, osumljena krivde za hčerkino smrt, bo imela otroka v zaporu

1,43

termometer

Foto: STA

Med letoma 2010 in 2016 je bilo v ženskem zaporu na Igu zaprtih 27 nosečnic. Večini so zaporno kazen prekinili, pet otrok pa je v tem obdobju skupaj z materami prebivalo v zaporu. Takšno ureditev bodo po besedah direktorja Uprave za izvrševanje kazenskih sankcij Jožeta Podržaja verjetno uporabili tudi za obdolženo mamo umrle jeseniške deklice.

Vprašanje nastanitve zapornic oziroma pripornic z otroki se je odprlo v primeru mame dveletne jeseniške deklice, ki je visoko noseča in bo predvidoma rodila marca. Zakon o izvrševanju kazenskih sankcij sicer ureja bivanje matere z otrokom v zaporu, ne pa tudi v priporu, kjer je trenutno omenjena obdolženka.

Sprememba zakona o kazenskem postopku, ki bo uredila to področje, je v pripravi, a po Podržajevih besedah glede na predvideni rok poroda pripornice ne bo sprejeta pravočasno. Najverjetneje bodo zato smiselno uporabili ureditev, ki velja za obsojenke, je povedal na današnji novinarski konferenci.

Pripornica bo prihajala na sodišče skupaj z dojenčkom

Otrok tako lahko pri materi na njeno zahtevo ostane do prvega leta starosti, če presodijo, da bi bila po tem času ločitev škodljiva, pa se lahko ta rok podaljša do drugega leta.

Dejstvo, da bo pripornica prihajala na sodišče skupaj z dojenčkom, po Podržajevih besedah predstavlja dodatne oteževalne okoliščine, čeprav že imajo določene izkušnje s tovrstnimi primeri. Ključno pri tem je usklajevanje med upravo za izvrševanje kazenskih sankcij, sodiščem in centrom za socialno delo. Kot je zagotovil Podržaj, vsi akterji v tej zgodbi že zdaj intenzivno komunicirajo in bodo še naprej.

Mama umrle dveletne jeseniške deklice Sanda Alibabić je na predobravnavnem naroku na kranjskem sodišču prejšnji teden zavrnila očitana kazniva dejanja surovega ravnanja in povzročitve poškodb, ki so vodile do smrti deklice. Po mnenju zdravnice bi lahko sojenje proti visoko noseči Alibabićevi steklo kmalu po porodu, ki je predviden marca.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 4
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin