Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Četrtek,
30. 1. 2020,
18.41

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,47

2

Natisni članek

Koronavirus gripa prehlad zaščitna maska

Četrtek, 30. 1. 2020, 18.41

4 leta, 1 mesec

Noro povpraševanje po zaščitnih maskah: ponekod jih že zmanjkuje

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,47

2

Gripa. Virus. Pljučnica. Maska. Koronavirus. | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Število obolelih z gripo v zadnjem obdobju narašča, to pa se pozna tudi v lekarnah. Povpraševanje po zaščitnih maskah je trenutno desetkrat večje kot v enakem obdobju lani, ponekod pa je mask že zmanjkalo, odgovarjajo iz Lekarne Ljubljana.

Medtem ko v Aziji in počasi že drugod po svetu grozi koronavirus, je v Sloveniji trenutno glavna gripa. Za zdaj kroži predvsem med otroki, kar se pozna predvsem v velikem osipu v šolah, kjer je ponekod prisotnih le nekaj učencev. V UKC Ljubljana pričakujejo, da bodo v prihodnjih tednih na udaru starejši.

Zaradi strahu oziroma preventive pred gripo in drugimi prehladi se je v lekarnah močno povečalo povpraševanje po zaščitnih maskah. Kot so nam povedali v Lekarni Ljubljana, je povpraševanje po zaščitnih maskah v zadnjem tednu desetkrat večje kot v enakem obdobju lani.

"V določenih enotah je zaloga pošla, vendar je mogoče za zdaj še naročiti nove maske," odgovarjajo na vprašanje, ali je v določenih enotah res že zmanjkalo zaščitnih mask.

koronavirus Kitajska Wuhan
Novice Po vsem svetu razglasili izredne razmere zaradi virusa iz Kitajske #video

Maska drži dve uri

Na UKC Ljubljana opozarjajo, da je uporaba zaščitnih mask smiselna v čakalnicah, zdravstvenih domovih in v primeru, ko pride posameznik na pregled ali na urgenco. Ob tem Tatjana Mrvič, vodja službe za preprečevanje in obvladovanje bolnišničnih okužb, dodaja, da zaščitna maska ščiti do dve uri, če jo ima posameznik nenehno na sebi, takoj, ko jo sname, pa je za v smeti.

Do ponedeljka so v UKC Ljubljana hospitalizirali 206 bolnikov z gripo, na oddelkih za intenzivno nego 28, z RSV 184 ljudi, na intenzivni negi 24. V zadnjih dveh dneh so sprejeli dodatnih vsaj 70 bolnikov z gripo in 45 bolnikov z RSV.

Inkubacijska doba novega koronavirusa, ki je izbruhnil na Kitajskem, je povprečno 5,2 dneva, a se med bolniki močno razlikuje, so ugotovili kitajski strokovnjaki. Virus, ki se je razširil v vse kitajske pokrajine in tudi drugod po svetu, je do zdaj zahteval 170 življenj, okuženih je 7.700 ljudi.

Ne spreglejte