Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 5. 2020,
10.54

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,45

55

Natisni članek

zaščitna maska vlada Državni zbor zaščitna oprema

Torek, 5. 5. 2020, 10.54

3 leta, 11 mesecev

Noč o napadih na Knaflja: To sem jemal kot pritisk name osebno #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,45

55

Vodja strokovne komisije v ljubljanskem kliničnem centru, ki je preverjala ustreznost ventilatorjev za zdravljenje bolnikov s covidom-19, kardiolog Marko Noč, je na vladni novinarski konferenci povedal, da so ventilatorji Siriusmed R30, ki jih je državi dobavil Geneplanet, ustrezni za zdravljenje bolnikov. Ob tem je dodal, da so bili omenjeni ventilatorji v primerjavi z drugimi potrjenimi ventilatorji ocenjeni slabše. Kot je pojasnil, se je ministrstvo za zdravje za prekinitev pogodbe z Geneplanetom o dobavi ventilatorjev odločilo, ker potreb po nakupih dodatnih ventilatorjev za zdaj ni.

Vladni govorec Jelko Kacin je na začetku novinarske konference dejal, da analiza rezultatov nacionalne raziskave o razširjenosti novega koronavirusa v Sloveniji še ni končana. "S prvim povzetkom osnutka je bila včeraj že seznanjena svetovalna strokovna skupina ministrstva za zdravje, danes popoldne se bo z njim seznanila še vlada," je povedal Kacin in dodal, da bodo rezultate raziskave javnosti predstavili v sredo.

Ljubljana po sprostitvi ukrepov
Novice "Podatki o prekuženih so večji od pričakovanja"

Noč: Stroka se mora začeti pripravljati na drugi val epidemije

Vodja strokovne komisije v UKC Ljubljana, ki je preverjala ustreznost ventilatorjev, kardiolog Marko Noč, je najprej dejal, da so bila skladišča zaščitne opreme ob začetku epidemije novega koronavirusa v Sloveniji prazna. "Spopad s prvim valom epidemije, ki še ni končan, je bil nedvomno velik uspeh. Če se primerjamo z bolj razvitimi državami po svetu, je bilo skupno število naših, žal umrlih bolnikov, večkrat manjše. Tudi delež bolnikov pri nas, ki so umrli v intenzivnih enotah, ne presega 20 odstotkov," je poudaril Noč.

Marko Noč | Foto: STA , Foto: STA ,

Nujen predpogoj za to je bilo, po njegovih besedah, pravočasno obvladovanje epidemije, saj zdravstveni krizi večjih razsežnosti ne bi mogel biti kos noben, še tako razvit zdravstveni sistem. "Naša zasedenost intenzivnih enot je bila 35-odstotna, samo spomnite se televizijskih prizorov iz Italije, Španije in ZDA. Epidemije še ni konec, zato moramo še vedno natančno upoštevati navodila vedenja," je povedal Noč in dodal, da se mora stroka že zdaj začeti pripravljati na morebitni drugi val epidemije.

Glede dobave ventilatorjev je Noč pojasnil, da smo bili v Sloveniji v zadnjih dneh priča hudim polemikam in tudi neupravičeni diskreditaciji nekaterih strokovnjakov: "V državi imamo trenutno več kot 430 strokovno ustreznih respiratorjev, iz dobav države in posameznih bolnišnic pa si v prihodnjih tednih obetamo še 140 respiratorjev. Na ta način pridemo do 570 respiratorjev, kar krepko presega število ustreznih postelj in verjetno tudi število ustreznih priključkov za kisik v slovenskih bolnišnicah."

V zvezi z ventilatorji Bellavista 1000, ki jih je Gorenje dobavilo zavodu za blagovne rezerve, so nam v podjetju zagotovili, da med njimi ni smrtno nevarnih naprav. Določene serijske številke teh ventilatorjev so bile namreč lani po opozorilih slovenske agencije za zdravila in medicinske pripomočke ter tudi ameriškega in kanadskega urada za zdravila oziroma zdravstvo odpoklicane zaradi smrtno nevarnih napak. "Ne, med ventilatorji, ki jih je dobavilo Gorenje, ni nobenega s serijskimi številkami iz serije, po kateri sprašujete," so nam odgovorili v Gorenju.

Rihard Knafelj
Novice Zbornica za zaščito Knaflja, pod lupo morebitne kršitve zdravniške etike

"Pritisk na njega sem jemal kot pritisk name osebno"

Kot je poudaril Noč, se je ministrstvo za zdravje iz tega razloga v ponedeljek odločilo za prekinitev pogodbe s podjetjem Geneplanet za dobavo ventilatorjev Siriusmed R30. "Strokovna komisija je zelo jasno povedala, da ob dodatku treh znanih stvari ta ventilator postane strokovno sprejemljiv, sicer pa je nižje na prioritetni lestvici. Respiratorji Siriusmed R30, ki so bili uporabljeni v celjski bolnišnici, so to imeli," je pojasnil Noč in ocenil, da se konflikt znotraj stroke glede omenjenih ventilatorjev ustvarja umetno.

Marko Noč: Za zdaj ni potrebe po naročilu dodatnih ventilatorjev. Video: Planet.


Glede pritiskov na zdravnika Riharda Knaflja je Noč povedal, da je pritisk na omenjenega zdravnika iz ljubljanske bolnišnice, ki je tudi njegov sodelavec, občutil tudi kot oseben pritisk nase. "Osebno nisem bil deležen nobenih pritiskov, vsi smo seznanjeni s pritiski na doktorja Knaflja. Glede na to, da je zdravnik našega oddelka, moj študent, moj doktorand, moj specializant, v strokovno skupino pa sem ga povabil jaz, sem pritisk nanj jemal kot pritisk name osebno in sem mu pri tem ves čas pomagal," je povedal Noč.

Glede pritiskov na specialista internista Riharda Knaflja je Noč povedal, da je pritisk na omenjenega zdravnika iz ljubljanske bolnišnice, ki je tudi njegov sodelavec, občutil tudi kot oseben pritisk nase. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Glede pritiskov na specialista internista Riharda Knaflja je Noč povedal, da je pritisk na omenjenega zdravnika iz ljubljanske bolnišnice, ki je tudi njegov sodelavec, občutil tudi kot oseben pritisk nase. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Na novinarsko vprašanje, ali so bili po njegovih informacijah takoj dobavljivi ventilatorji, ki jih je strokovna komisija ljubljanskega kliničnega centra ocenila kot boljše in ustreznejše od ventilatorjev Siriusmed R30, ki jih je zavodu za blagovne rezerve dobavil Geneplanet, pa je Noč odgovoril, da te informacije nima.

Obdržali 90 od 220 Geneplanetovih respiratorjev

Spomnimo, da je ministrstvo za zdravje v ponedeljek odločilo, da se 90 ventilatorjev Siriusmed R30, ki jih je Geneplanet dobavil zavodu za blagovne rezerve, obdrži ob zagotovilu ustrezne dodatne opreme. 20 omenjenih ventilatorjev, ki so v skladišču v Rojah, bodo vrnili, pogodba za dobavo preostalih 110 ventilatorjev pa se prekine. Razvezo pogodb je po seriji odmevnih medijskih prispevkov o domnevnih nepravilnostih pri nabavah zaščitne opreme predlagal Geneplanet.
Koronavirus, Covid-19
Novice Obdržali bodo 90 od 220 Geneplanetovih ventilatorjev

Vlada naj bi zaključila obravnavo poročil o dobavi zaščitne opreme

O gospodarnosti in učinkovitosti porabe javnih sredstev za nakup zaščitne opreme zaradi epidemije novega koronavirusa bo danes na zahtevo opozicijskih poslanskih skupin SD, LMŠ, Levice in SAB razpravljala tudi parlamentarna komisija za nadzor javnih financ.  V opoziciji vladi očitajo nepregledno porabo in prikrivanje informacij ter pozivajo k pojasnilom.

Poleg seznanitve s stanjem na področju urgentnih nabav zaščitne opreme bo parlamentarna komisija za nadzor javnih financ odločala tudi o predlogu sklepa, da računskemu sodišču priporoči prioritetno izvedbo izredne revizije smotrnosti, preglednosti, gospodarnosti in učinkovitosti porabe javnih sredstev pri nakupu zaščitne opreme.

Poročila pristojnih ministrstev je po nedavnih razkritjih o sumih nepravilnosti pri dobavi zaščitne opreme in ventilatorjev v času epidemije covid-19 napovedal tudi premier Janez Janša. | Foto: STA , Poročila pristojnih ministrstev je po nedavnih razkritjih o sumih nepravilnosti pri dobavi zaščitne opreme in ventilatorjev v času epidemije covid-19 napovedal tudi premier Janez Janša. Foto: STA ,

Danes naj bi se, po poročanju STA, sestala tudi vlada, ki bo po pričakovanjih zaključila obravnavo poročil ministrstev o zagotavljanju zaščitne opreme v času epidemije koronavirusa in o stanju opreme ob nastopu nove vlade. Poročila pristojnih ministrstev je po nedavnih razkritjih o sumih nepravilnosti pri dobavi zaščitne opreme in ventilatorjev v času epidemije covid-19 napovedal tudi premier Janez Janša.

Vlada je poročila obravnavala že dvakrat, a zaradi obsežnosti gradiva skupno poročilo še pripravlja in usklajuje posamezne elemente med resorji. Ko bo dokončno pripravljeno, ga bo vlada potrdila in v celoti tudi javno objavila, po Janševih napovedih pa bo poročilo v poslanskih klopeh še ta teden.

Francija koronavirus
Novice Francija: Prva potrjena okužba z novim koronavirusom že decembra lani #video

TZS vlado poziva, naj odpre tudi nakupovalna središča

Predsednica Trgovinske zbornice Slovenije (TZS) Mariča Lah je na današnji vladni novinarski konferenci povedala, da so trgovci v skladu z vladnim odlokom v ponedeljek lahko spet odprli prodajalne in knjigarne, manjše od 400 kvadratnih metrov: "Obisk je bil včeraj zadržan, vendar z velikim nasmehom in zadovoljstvom kupcev. Ta zadržanost ni trenutna. Prepričana sem, da bo ta zdravstvena kriza pustila globoke posledice v nakupovalnih navadah slovenskih potrošnikov."

"Prepričana sem, da bo ta zdravstvena kriza pustila globoke posledice v nakupovalnih navadah slovenskih potrošnikov," je povedala predsednica TZS Mariča Lah. | Foto: STA , "Prepričana sem, da bo ta zdravstvena kriza pustila globoke posledice v nakupovalnih navadah slovenskih potrošnikov," je povedala predsednica TZS Mariča Lah. Foto: STA ,

"Zadovoljstvo je bilo nepopisno zaradi tega, ker upamo, da bodo temu rahljalnemu ukrepu sledili še drugi. Na vlado smo že naslovili pobudo, da bi po vzoru Avstrije sprostili tudi nakupovalna središča, ki za zdaj še vedno ostajajo zaprta. Avstrija je namreč z drugim majem sprostila nakupovanje v blagovnih centrih, prav tako pa je nekoliko zmanjšala varnostno razdaljo med potrošniki na samo en meter varnostne razdalje," je pojasnila predsednica TZS.

Glede kritik nekaterih trgovcev, da so diskriminirani, ker neživilske prodajalne v trgovinskih centrih za zdaj še ne morejo odpreti svojih vrat, pa je Lahova dejala, da je treba upoštevati tudi dejstvo, da živimo v tem trenutku v Sloveniji in po svetu v kriznih razmerah. "Vedno je potrebno spoštovati navodila stroke, pa tudi, če se ta kdaj zdijo nekoliko nenavadna," je poudarila Lahova in dodala, da je TZS na vlado naslovila tudi pobudo za odprtje manjših prodajaln v trgovskih središčih.

Ne spreglejte