SiolNET. Novice Slovenija
2,79

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Obdržali bodo 90 od 220 Geneplanetovih ventilatorjev

2,79

termometer

Koronavirus, Covid-19
Foto: Getty Images

Ministrstvo za zdravje je odločilo, da se 90 ventilatorjev Siriusmed R30, ki jih je Geneplanet dobavil zavodu za blagovne rezerve, obdrži ob zagotovilu ustrezne dodatne opreme. Medtem pa bodo 20 tovrstnih ventilatorjev, ki so v skladišču v Rojah, vrnili. Pogodba za dobavo preostalih 110 ventilatorjev se prekine, so za STA sporočili z ministrstva. V podjetju Geneplanet pa pravijo, da te ventilatorje uspešno uporabljajo v številnih evropskih državah in ustrezajo strokovnim zahtevam.

Takšno odločitev je minister za zdravje Tomaž Gantar posredoval direktorju Zavoda RS za blagovne rezerve Tomiju Rumpfu na predlog strokovne skupine pod vodstvom Bojane Beović.

Razvezo pogodb je predlagalo podjetje Geneplanet po seriji medijskih prispevkov o domnevnih nepravilnostih pri nabavah zaščitne opreme. S tem po besedah direktorja tega podjetja Marka Bitenca želijo zaščititi svoje dobro ime. Zavodu za blagovne rezerve so predlagali razvezo pogodb za dobavo ventilatorjev v delu, kjer še ni bila izpolnjena, odkup že dobavljenih respiratorjev po dobavni ceni in razvezo pogodb za dobavo zaščitnih mask v delih, kjer te še niso bile izpolnjene, piše STA.

blagovne rezerve Novice O razveljavitvi pogodb z Geneplanetom bo odločalo ministrstvo za zdravje

V četrtkovi oddaji Tarča na Televiziji Slovenija se je namreč odprlo vprašanje ustreznosti ventilatorjev za umetno predihavanje znamke Siriusmed R30. Eden izmed treh članov neformalne strokovne skupine strokovnjakov, ki je bila izbrana za ocenjevanje ponudb respiratorjev, Rihard Knafelj je v oddaji ponovil, da ta ventilator ni primeren za predihavanje bolnikov, ki potrebujejo nadzorovano predihavanje zaradi bolezni covid-19.

"Stroka precej enotna"

Tomislav Mirkovič iz Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana, ki je nekdaj vodil tamkajšnji center za intenzivne terapije, pa je danes dejal, da si je stroka o nabavi teh ventilatorjev precej enotna, in sicer da je ob dodatni dobavi kompresorja in vlažilca zraka z ogrevanimi cevmi ta ventilator sprejemljiv tudi za zdravljenje bolnikov z boleznijo covid-19.

Rihard Knafelj Novice Grožnje zdravniku Rihardu Knaflju preverja tudi policija. Na očitke so se odzvali tudi v Geneplanetu.

Geneplanet je z zavodom za blagovne rezerve sklenil pogodbo za dobavo 220 ventilatorjev, do zdaj so jih dostavili 110. V Tarči so poročali, da je minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek pri zavodu za Geneplanet posredoval za 100-odstotno predplačilo, še preden je bilo izdano bančno jamstvo.

Edini s 50-odstotnim bančnim jamstvom

Geneplanet je bil, kot je razvidno iz ponudbe, edini, ki je imel za osem milijonov predplačila le 50-odstotno bančno jamstvo. Drugi dve podjetji, RAM2 in Gorenje, sta imeli bančno jamstvo v 100-odstotnem znesku avansa. Četrto podjetje Interpart pa avansa sploh ni prejelo, so še poročali v Tarči.

Zaradi poslov, povezanih z nakupi zaščitne opreme, je bila danes vložena tudi interpelacija proti Počivalšku. Po mnenju vlagateljev interpelacije je Počivalšek politično odgovoren za nepregledno finančno okoriščanje posameznikov oziroma podjetij, povezanih z nakupi opreme, še piše STA.

Geneplanet: Ventilatorji ustrezajo strokovnim zahtevam

Iz podjetja Geneplanet so sporočili, da ventilatorje SiriusMed R30 "uspešno uporabljajo v številnih evropskih državah, na primer v Veliki Britaniji, Nemčiji, Italiji in na Nizozemskem". Kot so zapisali, ventilatorji ustrezajo strokovnim zahtevam, imajo vse ustrezne certifikate in so poleg tega preizkušeni in potrjeni v praksi.

"Kot je danes potrdil tudi dr. Tomislav Mirkovič iz UKC Ljubljana, je ta tip ventilatorjev primeren tudi za obravnavo bolnikov z boleznijo covid-19, če imajo kompresor, ogrevane cevi in vlažilec. Vsi dobavljeni ventilatorji R30 imajo že vgrajen kompresor, prav tako pa smo tudi sami ponudili nadgradnjo z aktivnim vlažilcem z dvojno ogrevanimi cevmi. Za večino pacientov s covid-19 pa je ventilator primeren tudi v obstoječi različici," so še zapisali.

Kot so še zapisali, so do danes dostavili 110 ventilatorjev, ki so bili dobavljeni v različne slovenske bolnišnice, prav tako je v večini že bilo izvedeno izobraževanje.

"Prispele ventilatorje je na lokaciji sestavil in preizkusil strokovno usposobljen kader, ki ima dolgoletne izkušnje pri upravljanju tovrstnih naprav. Za vse ventilatorje je bil izveden vizualni in funkcionalni pregled, opravljene električne meritve, preverjeno delovanje aparata in njegova celovita tehnična brezhibnost, kar dokazujejo instalacijski zapisniki. Ventilatorji so nameščeni v univerzitetnih kliničnih centrih, splošnih bolnišnicah in bolnišnicah po Sloveniji," še dodajajo.

Kot je razvidno iz gradiva, ki so ga priložili sporočilu za javnost, njihove ventilatorje uporablja 12 slovenskih bolnišnic, od tega oba univerzitetna klinična centra ter splošne bolnišnice Celje, Murska Sobota, Ptuj, Nova Gorica, Trbovlje, Slovenj Gradec, Izola in Brežice. V bolnišnicah so izvedli tudi usposabljanje za uporabo, je razvidno iz gradiva.

Ob tem so znova zagotovili, da so tako pri sklepanju poslovnih razmerij kot tudi pri izvajanju sprejetih obveznosti ves čas ravnali zakonito, skrbno in v skladu z dobro poslovno prakso.

Zavod za blagovne rezerve Novice Geneplanet: Izbrani smo bili zaradi zmožnosti zagotoviti dovolj zaščitne opreme ustrezne kakovosti

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin