Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
3. 5. 2020,
12.08

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,45

25

Natisni članek

Zavod RS za blagovne rezerve nakup ventilator

Nedelja, 3. 5. 2020, 12.08

3 leta, 11 mesecev

O razveljavitvi pogodb z Geneplanetom bo odločalo ministrstvo za zdravje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,45

25

blagovne rezerve | Foto Nebojša Tejić/STA

Foto: Nebojša Tejić/STA

Na zavodu za blagovne rezerve se bodo glede sporazumne razveljavitve sklenjenih pogodb za zaščitno opremo, k čemur je pozval Geneplanet, odločili na podlagi odgovora pristojnih institucij. "Dokler s strani pristojnih institucij ne prejmemo strokovne odločitve, pa smo dolžni ravnati skladno z veljavnimi pogodbami in predpisi," so pojasnili. V državi je sicer zdaj 423 ventilatorjev, kar je, po oceni strokovne skupine, trenutno dovolj, je dejal minister za zdravje Tomaž Gantar.

Zavod za blagovne rezerve
Novice Geneplanet: Izbrani smo bili zaradi zmožnosti zagotoviti dovolj zaščitne opreme ustrezne kakovosti

"Na zavodu za blagovne rezerve obžalujemo, da se je podjetje Geneplanet zaradi medijskega linča odločilo za odkup dobavljenih ventilatorjev in preklic preostalega naročila," je v. d. direktorja zavoda Tomi Rumpf zapisal v sporočilu za javnost. Kot je pojasnil, jih je vodstvo podjetja v soboto obvestilo, da predlagajo odstop od že sklenjenih dogovorov, odgovorili pa so jim, da bodo "ta predlog obravnavali z vso resnostjo in odgovornostjo".

Odločitev bo temeljila na odgovoru pristojnih institucij

Kot je navedel Rumpf, zavod za blagovne rezerve ni pristojen za sprejemanje "tako zahtevnih, strokovno kompleksnih in za položaj širše družbe pomembnih odločitev", zato so se za mnenje in strokovno odločitev takoj obrnili na tiste, ki so pristojni za položaj zdravstva in opremljenosti zdravstvenih ustanov, poroča STA.

"Naša dokončna odločitev glede sporazumne razveljavitve sklenjenih pogodb oziroma morebitne prekinitve poslovnega razmerja zavoda s podjetjem Geneplanet bo temeljila na odgovoru pristojnih institucij," je napovedal Rumpf in dodal, da so do prejema strokovne odločitve dolžni ravnati skladno z veljavnimi pogodbami in predpisi.

"Osebno sem sicer prepričan, da so ventilatorji, ki jih je Geneplanet dobavil v najbolj ključnih trenutkih, že olajšali delo marsikatere zdravstvene ustanove in tako pomagali bolnikom, okuženim s SARS-CoV-2," je še dodal v. d. direktorja zavoda za blagovne rezerve.

Rihard Knafelj
Novice Grožnje zdravniku Rihardu Knaflju preverja tudi policija. Na očitke so se odzvali tudi v Geneplanetu.

"Ime družbe se pojavlja v negativnem kontekstu brez utemeljenega razloga"

Direktor podjetja Geneplanet Marko Bitenc je namreč zavodu za blagovne rezerve predlagal razvezo pogodb za dobavo ventilatorjev v delu, kjer še ni bila izpolnjena, odkup že dobavljenih ventilatorjev po dobavni ceni in vračilo predplačila ter razvezo pogodb za dobavo zaščitnih mask v delih, kjer te še niso bile izpolnjene. Zatrdil je, da se zaradi poročanja o domnevnih nepravilnostih pri nabavah zaščitne opreme ime družbe pojavlja v negativnem kontekstu brez utemeljenega razloga, kar škoduje njenemu ugledu.

Zavod za blagovne rezerve | Foto: STA , Foto: STA ,

V četrtkovi oddaji Tarča na Televiziji Slovenija se je namreč odprlo vprašanje ustreznosti ventilatorjev za umetno predihavanje Siriusmed R30, ki jih je zavod za blagovne rezerve naročil pri Geneplanetu, ki je sicer do sedaj dostavil 110 ventilatorjev, do 15. maja pa jih mora skupaj 220. Po mnenju neformalne strokovne skupine strokovnjakov, ki je bila izbrana za ocenjevanje ponudb respiratorjev, namreč omenjene naprave niso primerne za predihavanje bolnikov, ki potrebujejo nadzorovano predihavanje zaradi covida-19.

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je v oddaji očitke o nepravilnosti zanikal in zatrdil, da to ni edino strokovno mnenje, ki so ga dobili. Pojasnil je, da so te ventilatorje kupili, ker so bili v tistem trenutku na voljo, tudi če niso bili mercedesi, ampak golfi.

Hvar
Novice Počivalšek pred srečanjem s hrvaškim kolegom: Slovenija ne bo reševala hrvaškega turizma #video

Presenečen, da bo odločitev sprejelo ministrstvo za zdravje

Glede predloga Geneplaneta za razvezo pogodb pa je v soboto pojasnil, da bo o tem odločilo ministrstvo za zdravje. Kot je za STA pojasnil zdravstveni minister Tomaž Gantar, je malo presenečen, da se odgovornost zdaj prenaša na ministrstvo za zdravje, ki doslej ni sodelovalo pri nabavah opreme. Potrdil je, da je od v. d. direktorja zavoda za blagovne rezerve prejel dopis z vprašanjem, ali je smiselno pogodbo z Geneplanetom razdreti ali jo realizirati. Prav tako ga sprašujejo, je dejal Gantar, ali ti ventilatorji, ki jih dobavlja omenjeno podjetje, ustrezajo potrebam slovenskega zdravstva za zdravljenje obolelih s covidom-19, ali že dobavljene ventilatorje podjetju Geneplanet vrnejo, kot to predlaga podjetje.

Minister za zdravje Tomaž Gantar. | Foto: STA , Minister za zdravje Tomaž Gantar. Foto: STA ,

Gantar je pojasnil, da bodo na ministrstvu odločitev sprejeli v ponedeljek, da bodo lažje presojali, pa želi videti "celotno sliko". Zavod za blagovne rezerve je zato prosil za podatke o tem, koliko ventilatorjev je že bilo dobavljenih in koliko naj bi jih v Slovenijo še prišlo, katerega tipa, kdaj in po kakšni ceni. Prav tako Gantarja zanima, ali imajo ventilatorji, ki so dobavljeni, vse potrebne pripomočke, torej, ustrezne vlažilce, cevi in kompresorje oziroma ali je za to potrebno doplačilo in kolikšno.

Je pa Gantar že pridobil mnenje strokovne skupine, v kateri je za področje ventilatorjev zadolžen zdravnik Marko Noč. Po njihovih podatkih imamo v državi tudi skupaj s tistimi, ki jih je dobavil Geneplanet, 423 ventilatorjev, kar da je v tem trenutku dovolj, je pojasnil Gantar. Glede njihove uporabnosti pa je minister pojasnil, da je strokovna skupina ocenjevala 92 ponudb in potrdila 13 respiratorjev. Med temi potrjenimi so ventilatorji Siriusmed R30, kakršne je dobavil Geneplanet, "bolj na koncu vrste", pri čemer pa je potrebna njihova dostava skupaj z ustreznimi vlažilci, cevmi in kompresorji, je navedel minister.

Slika je simbolična. | Foto: Reuters Slika je simbolična. Foto: Reuters

Po njegovih pojasnilih je zadnja dobava ventilatorjev štela okoli 136 naprav, med njimi pa je bilo okoli sto ventilatorjev tipa Siriusmed R30. Minister je dejal, da so naprave dobavljale tudi posamezne bolnišnice, zato je tudi njih zaprosil za podatke o že prispelih in o še naročenih napravah, tudi o njihovi vrsti in ceni. Pri tem je pojasnil še, da so denimo v Mariboru dokupili potrebne pripomočke za ventilatorje, ki so jih prejeli.

"Potrebujem več podatkov, da ne bomo imeli na koncu koncev močno pretiranega števila teh aparatur v Sloveniji, glede na to, da so za delo z njimi potrebne tudi ustrezne ekipe, ki jih tudi nimamo v neomejenem obsegu," je še dodal Gantar in poudaril, da bodo odgovore zavodu za blagovne rezerve poslali v navedenem roku, torej v ponedeljek do 17. ure, piše STA.

Zdravko Počivalšek
Novice Počivalšek po sestanku z Gorenjem Hisense: Dva tedna, da čim bolj zmanjšamo število odpuščenih
Janez Janša
Novice Janša pri nabavah zaščitne opreme zaupa gospodarskemu ministru Počivalšku
Ne spreglejte