Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
27. 12. 2020,
7.49

Osveženo pred

3 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,83

79

Natisni članek

Janez Janša Janez Janša Koronavirus cepivo COVID-19 cepljenje

Nedelja, 27. 12. 2020, 7.49

3 leta, 3 mesece

Cepljenje po Sloveniji

Začelo se je cepljenje. Med prvimi cepljen upokojeni nadškof.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,83

79

Cepljenje covid-19 | Slovenija je v prvi pošiljki dobila 9.750 odmerkov cepiva. | Foto Borut Cvetko/Mediaspeed

Slovenija je v prvi pošiljki dobila 9.750 odmerkov cepiva.

Foto: Borut Cvetko/Mediaspeed

Danes ob 8.30 se je v Sloveniji začelo množično cepljenje proti covid-19, in sicer med stanovalci domov za starejše. Splošno prebivalstvo bo na vrsto prišlo predvidoma marca ali kasneje. Premier Janez Janša je začetek cepljenja ocenil kot začetek zadnje tretjine spopada z epidemijo.

Vsi domovi za starejše so dobili toliko cepiva proti covid-19, kolikor je bilo interesa pri stanovalcih, za zaposlene pa v sorazmernem deležu, je danes v izjavi za medije dejala državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne. Dodala je, da nihče od cepljenih doslej ni imel zapletov.

Naprej so na vrsti za cepljenje stanovalci domov za starejše, nato pa pridejo na vrsto najstarejši, ki živijo doma. Magajne je dejala, da bi lahko starejši od 80 let, ki so doma, na vrsto za cepljenje prišli proti koncu januarja.

Magajne je odgovorila tudi na vprašanje, kdaj bo za cepljenje na vrsto prišlo splošno prebivalstvo. Dejala je, da bi se to lahko zgodilo marca ali kasneje. V primeru, da bosta odobreni cepivi drugih proizvajalcev še prej.

Fotogalerija
1 / 17

Ponekod bodo cepili še v začetku prihodnjega tedna

Iz prve pošiljke cepiva je po besedah državne sekretarke 550 odmerkov namenjenih v tiste bolnišnice z intenzivnimi enotami za covidne bolnike, poroča STA.

Večino cepiva bodo tako v bolnišnicah kot v domovih porabili že danes. Ponekod bodo cepili še v začetku prihodnjega tedna, predvsem zaradi zaposlenih, ki jih danes ni na delovnem mestu.

Premier: Zdaj je luč na koncu tunela vse močnejša

Janez Janša | Foto: STA , Foto: STA , "Če cepiva ne bi bilo, bi iz epidemije izšli šele aprila, zdaj je luč na koncu tunela vse močnejša, do takrat ohranimo trezno glavo," je začetek cepljenja pospremil premier Janez Janša.

"Ni še vse končano, vemo pa približno, kdaj bomo zmagali," je dejal. Do takrat je treba ohraniti trezno glavo, kombinirati nove možnosti, ki jih prinaša cepivo, s hitrimi testi omogočati vsaj delne sprostitve, žal pa tudi kombinirati ukrepe, ki smo jih za zaustavljanje epidemije poznali doslej, je dodal.

Premier je v izjavi ob obisku največjega doma za oskrbo starejših v državi, Doma Danice Vogrinec v Mariboru, povedal, da bo v naslednjih tednih Slovenija dobila nekaj čez 16 tisoč odmerkov vsak teden, dopolnitev prve pošiljke bo prišla že naslednji teden. "Vsaka pošiljka bo okrepila naše možnosti v spopadu z epidemijo," je poudaril.

Sam se bo cepil takoj, ko bo na vrsti. A dokler je v državi nekaj tisoč odmerkov cepiva, je cepljenje velik privilegij, zato je prav, da se pri cepljenju upošteva vrstni red, ki ga je soglasno določila stroka, ne le pri nas, ampak v celotni EU. Prihod cepiva v Slovenijo in v Evropo je v tej prvi fazi za vse članice EU ne glede na velikost ocenil kot velik uspeh zahodne znanosti in tudi kot potrditev razlogov za obstoj EU.

V največjem domu dobili nekaj več kot 300 odmerkov cepiva

V Domu Danice Vogrinec Maribor, ki je z okoli 800 posteljami največji dom za starejše v Sloveniji, so po besedah direktorja Marka Slaviča prejeli nekaj več kot 300 odmerkov cepiva proti covidu-19. Danes naj bi cepili okoli 270 stanovalcev, s preostankom cepiva pa v ponedeljek še del zaposlenih.

Prvi trije cepljeni so bili upokojeni nadškof Franc Kramberger, Angelca Butenko ter Jože Pelko, je sporočila vlada. Cepili so jih v domovih starejših občanov v Lenartu, Ljubljani in Rogaški Slatini.
Med prvimi cepljen upokojeni nadškof Franc Kramberger. | Foto: Twitter - Voranc Med prvimi cepljen upokojeni nadškof Franc Kramberger. Foto: Twitter - Voranc

Pelko iz rogaškega doma za starejše pred cepljenjem ni imel treme, samega cepljenja pa, kot je dejal, skorajda ni čutil. "Ljudje bi se morali zavedati tega, da se je treba zaščitno vesti do sebe in do drugih. Mislim, da je v tem rešitev," je poudaril v izjavi, ki so jo posredovali iz urada vlade za komuniciranje.

Angelca Butenko, ki je bila kot prva cepljenja v ljubljanskem Domu za starejše Fužine, je tik po tem povedala, da je cepljenje ni nič bolelo, prav tako ne Krambergerja. Butenkova se je še zahvalila za možnost, da je lahko med prvimi prejela cepivo proti covidu-19. "Bila bi presrečna, če bi vsi Zemljani imeli možnost, da bi bili cepljeni," je še dejala. STA

Cigler Kralj: Danes izjemen dan, ki prinaša novo upanje

Janez Cigler Kralj | Foto: STA , Foto: STA , "Danes je izjemen in vesel dan, ki nam prinaša novo upanje v tem prazničnem času," je ob začetku cepljenja proti covid-19 dejal minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj, poroča STA. Minister je danes obiskal Dom Lenart, kjer so med prvimi v Sloveniji cepili tudi upokojenega nadškofa Franca Krambergerja.

Cigler Kralj se je zahvalil vsem, ki so kakor koli omogočili, da je cepljenje v Sloveniji tako dobro organizirano in tako hitro omogočeno vsem, "najprej pa tistim, ki potrebujejo našo največjo pozornost in zaščito, torej stanovalcem domov za starejše".

V Domu Lenart so začeli cepiti ob 8.30, potem ko so pol ure prej prejeli prvih 150 odmerkov cepiva.

Upokojenka Angelca Butenko je bila med prvimi, ki so jih v Sloveniji cepili proti covid-19. | Foto: STA , Upokojenka Angelca Butenko je bila med prvimi, ki so jih v Sloveniji cepili proti covid-19. Foto: STA ,

Poklukar: Pri cepljenju proti covidu-19 gre za neverjetno medgeneracijsko povezanost

Generalni direktor UKC Ljubljana Janez Poklukar je začetek cepljenja proti covidu-19 ocenil kot neverjetno medgeneracijsko povezanost, saj bomo cepivo najprej namenili najbolj ogroženim skupinam, to so stanovalci domov za starejše in zdravstveni delavci v prvi vrstah. Prve zaposlene v osrednji slovenski bolnišnici bodo sicer cepili danes popoldan, poroča STA.

Slovenija je v soboto prejela 9750 odmerkov cepiva ameriškega Pfizerja in nemškega BioNTecha proti covidu-19. Prevzeli so ga v UKC Ljubljana in ga nato predali Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje (NIJZ), od tam pa je danes nadaljevalo pot do zdravstvenih domov, ki so poskrbeli za cepljenje v domovih za starejše.

Najprej bodo danes cepili stanovalce domov za starejše, ki covida-19 še niso preboleli in so v cepljenje privolili. Med prvimi bodo cepljeni tudi zdravstveni delavci, ki v domovih za starejše delajo neposredno z oskrbovanci, in tudi nekaj najbolj izpostavljenih zdravstvenih delavcev v bolnišnicah, je že v soboto povedala Magajnejeva. Že prihodnji teden Slovenija pričakuje novih 6825 odmerkov cepiva, zatem pa po 16.575 odmerkov vsak teden v naslednjem letu.

Cepivo proti covid-19
Novice Fafangel: Danes je začetek zadnjega poglavja epidemije
Kot so sporočili z vlade, bodo pri cepljenju najprej na vrsti stanovalci domov za starejše, ki virusa še niso preboleli. 
Ne spreglejte