Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
11. 1. 2018,
15.54

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

gripa cepljenje Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ)

Četrtek, 11. 1. 2018, 15.54

6 let, 3 mesece

Ostali smo brez zalog cepiva proti gripi #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Cepljenje | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so pošle zaloge cepiva proti gripi. Zaradi povečanega povpraševanja po cepljenju proti gripi so preverili možnost dodatnega nakupa cepiva. Dodatnih 7.000 odmerkov bi lahko predvidoma prejeli v dveh tednih.

Vsi izvajalci cepljenja, ki so NIJZ posredovali naročilnico za cepivo proti gripi do 10. januarja 2018, so že prejeli cepivo glede na naročilo oziroma bodo prejeli cepivo v prihodnjih dneh, so zapisali na spletni strani. To je štirivalentno cepivo, ki ščiti proti štirim podtipom virusa.

NIJZ vsako leto po koncu sezone gripe prejme naročila za cepivo proti gripi od izvajalcev cepljenja za naslednjo sezono, so pojasnili. Cepivo proti gripi naročijo glede na naročila izvajalcev cepljenja, s tem da se upoštevajo tudi pretekle sezone. Vsako leto naročijo tudi nekaj dodatnega cepiva. Tako je bilo letos do zdaj naročenih dodatnih 15 tisoč odmerkov cepiva.

Video: Planet TV


Proizvajalec cepiva je francosko podjetje Sanofi Pasteur. Nabavna cena odmerka znaša 5,49 evra brez DDV, so navedli na NIJZ.

Na spletni strani NIJZ so tudi objavili podatke o obolelih za gripo v prvem tednu letošnjega leta. Okužbe z virusi gripe so potrdili v vzorcih iz vse države. Pozitivnih je bilo 16,6 odstotka testiranih vzorcev, krožita pa A in B tip virusa gripe. Več (64 odstotkov) je okužb z virusom A, v zadnjem tednu kroži predvsem podtip virusa A N1H1, so navedli.

V letošnji sezoni je povpraševanje po cepivu proti gripi bistveno večje kot v lanski. Samo v zadnjih treh dneh so izdali več cepiva proti gripi kot v lanski sezoni decembra 2016 in januarja 2017 skupaj. Letos so izdali že več kot 97 tisoč odmerkov cepiva proti gripi. V lanski sezoni se je cepilo 62.830 oseb.

Izjava Eve Grilc, predstavnice NIJZ:


Video: Planet TV

 

S pomanjkanjem cepiv proti gripi se srečujejo tudi v Avstriji in na Hrvaškem. V Avstriji je zmanjkalo štirivalentnega cepiva proti gripi veledrogeristom, tako da jih ne morejo več dobavljati lekarnam.

Tudi v hrvaških zdravstvenih ustanovah so porabili že vse zaloge cepiva proti gripi, posamezne odmerke cepiva pa je še možno dobiti pri družinskih zdravnikih, je dejal vodja službe za epidemiologijo nalezljivih bolezni v hrvaškem zavodu za javno zdravstvo Bernard Kaić. Na Hrvaškem so sicer letos zagotovili 295.000 odmerkov cepiva proti gripi.

 

Ne spreglejte