Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
17. 8. 2015,
17.32

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Festival Ljubljana

Ponedeljek, 17. 8. 2015, 17.32

8 let

Neznanci porisali Križanke (foto)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ponoči so neznanci z grafiti porisali obzidje Križank ter tako protestirali proti zapori bližnjih cest v času koncertov. Dogodkov namreč zdaj ni več mogoče spremljati iz parka in okoliških cest.

Organizatorje Festivala Ljubljana skrbi, kaj bo naslednji korak nasprotnikov. S Festivala Ljubljana so sporočili, da so neznanci ponoči uničili obzidje Križank z grafiti, ki organizatorje označujejo za elitiste.

"Uničevanje dediščine" "Na Festivalu Ljubljana ostro obsojamo nasilna dejanja, ki uničujejo dediščino slovenskega naroda, ter nestrpnost tako proti organizatorju kot izvajalcem in kulturnemu programu, ki vključuje svetovno glasbeno, operno in plesno dediščino največjih ustvarjalcev. Stoletja in desetletja je tovrstna, klasična kultura navdihovala ljudi in oplajala njihove vsakdanjike, na Festivalu Ljubljana se trudimo, da bi bilo tako tudi v prihodnje," so zapisali v izjavi za javnost.

Prvič so zunanje poslušalce preganjali med julijskim koncertom 2Cellos Zaporo cest v okolici Križank je vodstvo Festivala Ljubljana prvič postavilo letos 23. julija, v času koncerta 2Cellos. Festivalskih prireditev tako ni več mogoče spremljati iz tamkajšnjega parka in okoliških javnih površin.

Gesto, ki jo javni zavod izvaja ob sodelovanju z ljubljansko občino, so organizatorji festivala utemeljiti z dvema razlogoma. Z zagotavljanjem varnosti obiskovalcev in obiskovalk ter zaradi zmanjševanja hrupa. Vse od objave informacije pa je bil Festival Ljubljana tarča kritik na družbenih omrežij, kot tudi v medijih.

"Objestnost pod krinko skrbi za javni prostor" Na Festivalu Ljubljana menimo, da je v Ljubljani dovolj prostora za različno kulturno izraznost, zato se nam zdi pregon proti našemu delovanju izraz netolerance, nestrpnosti, nedemokratičnosti, pomanjkanja kulturnega dialoga, predvsem pa objestnosti in želje ustvarjati v mestu anarhijo pod krinko skrbi za javni prostor, so zapisali na Festivalu Ljubljana.

"Najprej so bili verbalni napadi, sledilo je poškodovanje objekta. Skrbi nas, kaj je naslednji korak teh, ki pod krinko skrbi za javno dobro vandalizirajo javni prostor."

Župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković je poudaril, da podpira delovanje festivala in nasprotuje neprimernemu grafitiranju in tudi uničevanju kulturne dediščine.

Ne spreglejte