Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
29. 10. 2015,
15.59

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

begunci Miro Cerar odprto pismo Evropsko sodišče za človekove pravice

Četrtek, 29. 10. 2015, 15.59

2 leti, 10 mesecev

Nevladne organizacije zaradi razmer ob begunski krizi ne izključujejo tožbe pri ESČP

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Nevladne in humanitarne organizacije premierja Mira Cerarja opozarjajo, da razmere na nekaterih lokacijah, kjer so nastanili begunce, ne ustrezajo minimalnim standardom.

Kot so zapisali v pismu premierju, minimalnim standardom zlasti ne ustrezajo razmere v Rigoncah, Brežicah, Dobovi in na Šentilju. "Prenočevanje na prostem, nedostopnost ustreznih sanitarij, večurno zadrževanje brez hrane in vode, nevzdržni higienski standardi in nevarnost, ki jo za begunce pomeni neprestano kurjenje ognja zaradi gretja, so razmere, ki so nedopustne in nesprejemljive," navajajo.

Zahtevajo, da se nemudoma zagotovita human sprejem in obravnava beguncev Razmere so še zlasti problematične, ker je beguncem omejeno gibanje in teh prostorov ne morejo zapustiti, menijo v koordinaciji nevladnih in humanitarnih organizacij. Zato pozivajo k takojšnjemu ukrepanju, da se nemudoma zagotovita human sprejem in obravnava beguncev, ki bosta v skladu s standardi človekovih pravic.

Trenutno stanje po njihovi oceni lahko pomeni celo kršitev prepovedi nečloveškega in ponižujočega ravnanja po konvenciji o varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin, kot ga presoja Evropsko sodišče za človekove pravice.

Opozarjajo namreč, da je bila po tej določbi konvencije za podobne razmere že obsojena Italija v zadevi Khlaifia in drugi. Po njihovi oceni so razmere v Sloveniji vsaj primerljive, če ne celo slabše od tistih, zaradi katerih je bila obsojena Italija.

Država mora, kot navajajo v pismu, nemudoma zagotoviti dovolj ogrevanih in ustrezno sanitarno opremljenih šotorišč, ki bodo zagotavljala minimalne standarde večdnevnega čakanja na sprejem v drugih državah članicah EU.

Če se nič ne bo spremenilo, bodo preučili možnost vložitve urgentne tožbe na Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP).

Ob tem pa Cerarja opozarjajo, da njegovo nenehno poudarjanje varnostnih vidikov povečanega prehoda beguncev ne prispeva k umirjanju razprave, temveč povečuje občutek ogroženosti med državljani in povečuje pojavljanje sovražnega govora.

"Birokratska ozkoglednost, neučinkovitost in nefleksibilnost v takšnih razmerah niso sprejemljive" Glede na razmere, ki vladajo v sprejemnih in nastanitvenih centrih, je namreč po njihovem mnenju ogrožena predvsem varnost beguncev, njihovo zdravje in življenje. Po njihovih navedbah bi tako Slovenija postala odgovorna tudi za kršitev določb konvencije, ki varuje pravico do življenja.

Cerarja pa tudi pozivajo, naj od ministrov in vodij ključnih služb, kot je civilna zaščita, zahteva oseben angažma za pospešitev urejanja operativnih zadev, namenjenih aktiviranju dodatnih kapacitet in vključevanju samoorganiziranih skupin v podporo izvajanja humanitarne pomoči.

"Birokratska ozkoglednost, neučinkovitost in nefleksibilnost v takšnih razmerah, ko je treba angažirati vse moči, niso sprejemljive," so še zapisali v pismu.

Ne spreglejte