Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
16. 4. 2013,
15.13

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

ZZZS zdravila

Torek, 16. 4. 2013, 15.13

8 let, 1 mesec

"Neustrezni ukrepi na področju zdravil bi lahko povečali tveganja za bolnike"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V Mednarodnem forumu znanstvenoraziskovalnih farmacevtskih družb opozarjajo na nekatera tveganja ob uvedbi referenčnih cen znotraj terapevtskih skupin zdravil.

Kot so zapisali v pismu ministrstvu za zdravje in ZZZS, bi neustrezni ukrepi na področju zdravil lahko povzročili povečanje tveganja za bolnike in povečanje izdatkov v zdravstvenem sistemu.

Skupščina Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je 3. aprila potrdila predlog pravilnika o razvrščanju zdravil na listo, ki uvaja terapevtske skupine zdravil in njihove najvišje priznane vrednosti. Letno bi lahko pri posameznih skupinah zdravil na ta račun privarčevali do 10 odstotkov, sistem pa bi lahko zaživel sredi julija.

Načelno naklonjenost predlaganemu sistemu so že izrazili v Zdravniški zbornici Slovenije, saj menijo, da se lahko na račun prihrankov s sistemom terapevtskih skupin zdravil državljanom omogoči večjo dostopnost do novih inovativnih zdravil. Bojijo se le večje obremenitve družinskih zdravnikov.

"Neustrezni ukrepi bi na dolgi rok povzročili povečanje izdatkov v zdravstvenem sistemu" V Mednarodnem forumu znanstvenoraziskovalnih farmacevtskih družb pa ravno nasprotno opozarjajo na tveganja, ki jih takšen sistem prinaša bolnikom, zdravnikom in zdravstveni blagajni. Po njihovi oceni bi neustrezni ukrepi na področju zdravil med drugim lahko povzročili poslabšanje dostopnosti zdravil, povečano tveganje za bolnike, neustrezen in zmanjšani nadzor, na dolgi rok pa povečanje izdatkov v zdravstvenem sistemu.

Kot je predsednica foruma Nataša Jenčič zapisala v odprtem pismu ministrstvu in ZZZS, bi morali pristojni še pred uvedbo sistema referenčnih cen znotraj terapevtskih skupin zdravil odgovoriti na več odprtih vprašanj.

Pristojne Jenčičeva tako med drugim sprašuje, zakaj bi bila uvedba sistema primerna prav za Slovenijo, ki že ima vrsto drugih mehanizmov uravnavanja cen zdravil. Zanima jo tudi, kaj se bo z bolniki zgodilo v primerih, ko farmacevtska industrija ne bo znižala cen, in kakšne možnosti bodo imeli tisti, ki zdravil ne želijo doplačevati.

Prav tako Jenčičeva meni, da bodo zaradi zamenjave zdravil in terapij nastajali posredni stroški drugod v zdravstvenem sistemu. Zato jo zanima, ali so bi stroški, povezani denimo s podaljšanjem čakalne dobe zaradi vračanja bolnikov, ocenjeni in upoštevani ob sprejemanju odločitve za takšen sistem. "Želimo si jasnih pojasnil o tem, kakšni bodo postopki izračunavanja dodatnih koristi in dodane vrednosti zdravil," je še zapisala predsednica foruma.

Ne spreglejte