Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 8. 2014,
6.56

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

vreme nevihta Polhov Gradec

Sreda, 6. 8. 2014, 6.56

4 leta, 1 mesec

Neurje povzročilo nekaj sto tisoč evrov škode (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Današnja noč je v primerjavi s prejšnjo minila precej bolj mirno. Za danes je napovedanega tudi nekaj sonca, dežju pa se ne bo mogoče povsem izogniti. Popoldne bo nastalo nekaj ploh ali neviht.

Dopoldne bo na zahodu delno jasno, drugod zmerno do pretežno oblačno, ponekod v vzhodni Sloveniji bo občasno še deževalo. Popoldne bo na severovzhodu zmerno oblačno, drugod bo večinoma sončno, nastalo bo nekaj ploh ali neviht.

Najvišje dnevne temperature bodo od 23 do 27, na Primorskem okoli 29 stopinj Celzija.

Jutri bo večinoma sončno, popoldne lahko predvsem na severozahodu nastane kakšna ploha ali nevihta. Najnižje jutranje temperature bodo od 12 do 18, najvišje dnevne od 25 do 30 stopinj Celzija. V petek in soboto bo večinoma sončno.

Strela zanetila udar Včeraj popoldne je meteorna voda zalila kletne prostore stanovanjske hiše na Griču v Ljubljani. Okoli 40 centimetrov visoko vodo so izčrpali poklicni gasilci. Prav tako popoldne je na Strmici v Logatcu udar strele zanetil ogenj v gospodarskem poslopju. Požar, ki je uničil okoli 240 kvadratnih metrov ostrešja objekta, so pogasili gasilci. Višina gmotne škode še ni znana.

Okoli devete ure zvečer se je na cesto v naselju Vareja v občini Videm usul zemeljski plaz. Gasilci so odstranili okoli dva kubična metra zemlje in plaz označili z trakom. Cesta je delno prevozna.

Škoda na infrastrukturi po ponedeljkovem neurju v občini Dobrova - Polhov Gradec po oceni župana Franca Setnikarja znaša okoli 400.000 evrov. Trenutno na prizadetih delih občine odpravljajo posledice ujme, po Setnikarjevih besedah pa je od torka prevozna večina cest. Očistili so tudi nasut material okoli objektov in izčrpali vodo iz zalitih hiš.

Škoda na infrastrukturi po neurju v občini Dobrova - Polhov Gradec po oceni župana Franca Setnikarja znaša okoli 400.000 evrov.

Škode za nekaj sto tisoč evrov Neurje je na območju občine Dobrova - Polhov Gradec sprožilo okoli 50 plazov, uničenih je med 30 in 50 kilometrov cest. V neurju sta bila poškodovana industrijska objekta in deset stanovanjskih hiš, odneslo je tudi štiri mostove, tako da je do ene družine onemogočen dostop.

Setnikar je pojasnil, da so že bili v stiku tudi z omenjeno družino, ki z avtomobilom zaenkrat ne more nikamor. Povedal je, da bodo v primeru potrebe dostop omogočili tudi s traktorjem ali kakšnim drugim strojem. Dodal je še, da bodo skušali urediti, da bodo imeli vsi prebivalci dostop do svojih hiš še danes oziroma v četrtek.

Čaka jih predvsem sanacija poškodovanih cest V občini jih v naslednjih dneh čaka predvsem sanacija poškodovanih cest in vzpostavitev normalnega stanja na območjih, kjer je odneslo mostove. Z Upravo RS za zaščito in reševanje so po Setnikarjevih besedah danes govorili o pontonskem mostu, ki bi ga zagotovila Slovenska vojska, o tem, ali ga bodo res uporabili, pa se bodo odločili v četrtek zjutraj.

Setnikar je povedal še, da bodo normalne razmere vzpostavili tekom današnjega dne in v četrtek, vendar pa bo odprava vseh posledic neurja po njegovih besedah trajala več mesecev. "Da bo vse skupaj urejeno tako, kot mora biti, pa lahko govorimo tudi o letih," je dejal in pojasnil, da bo treba popolnoma urediti povodje, pritoke in pregrade. Neurje je težave povzročilo tudi na Gorenjskem, Suhi in Beli krajini. Sanacija se nadaljuje tudi na škofjeloški strani Polhograjskega hribovja, kjer je močno deževje najbolj prizadelo Hrastnico. V občini Škofja Loka bodo prve ocene škode imeli predvidoma v četrtek, saj danes še poteka ogled terena. Jasno je, da so vode, plazovi in nanosi povsem uničili približno dva kilometra cest, še več kilometrov občinskih cest na območju Hrastnice in Bodoveljske grape pa je močno poškodovanih.

Nedeljsko in torkovo neurje je v občini Prevalje povzročilo poškodbe cest, zalite kletne prostore stanovanjskih hiš in blokov ter usade. Nastalo škodo še ocenjujejo, trenutno poteka čiščenje objektov ter nujna sanacija cest.

Ne spreglejte