Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
15. 12. 2020,
9.39

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,81

52

Natisni članek

Koronavirus

Torek, 15. 12. 2020, 9.39

3 leta, 4 mesece

V ponedeljek potrdili 1.524 novih okužb, umrlo še 44 ljudi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,81

52

V Sloveniji smo v ponedeljek ob 5.634 testih okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 1.524 ljudeh. To pomeni, da je bilo pozitivnih 27,05 odstotka vseh testiranih. Včeraj je umrlo še 44 bolnikov z boleznijo covid-19, od začetka epidemije pa skupaj že 2.151 ljudi. Minister za zdravje Tomaž Gantar je napovedal, da bi se lahko po novem letu otroci vrnili v šole, še pred prazniki pa bi lahko v Ljubljani poskusno začeli množično testiranje. 

V bolnišnicah se zdravi 1.284 bolnikov, od tega 204 na intenzivni negi. Iz bolnišnic so včeraj odpustili 127 bolnikov. V Sloveniji 14-dnevna incidenca na 100 tisoč prebivalcev trenutno znaša 984,7, dnevno povprečje števila potrjenih okužb pa 1.496.  

Gantar: Nismo še iz nevarnosti 

Minister za zdravje Tomaž Gantar je na tiskovni konferenci povedal, da vse kaže na to, da še nismo iz nevarnosti epidemije. Pri tem je omenil štirimestno število zasedenih bolnišničnih postelj. To ne pomeni le hude preobremenjenosti zaposlenih v zdravstvu, ampak tudi, da mnogi, ki nimajo bolezni covid-19, čakajo na zdravljenje in obravnavo. 

Po novem letu otroci spet v šole? 

Ne nazadnje ta okužba pomeni tudi, da otroci ne morejo v šolo in so doma. Zavedamo se tudi problematike otrok in šolanja na daljavo. Za zdaj to podaljšujemo, da bi po novem letu lahko šolanje začeli vsaj najmlajši, prav tako tisti v vrtcu in zavodih, je pojasnil Gantar. 

Bojijo se prazničnih dni 

Po njegovih besedah so vse to razlogi, poleg gospodarskih, da se moramo ukrepov, ki so nujni, še naprej držati. "To še posebej velja za prihajajoče dni, ki se jih veselimo, vsaj mi, ki se intenzivno ukvarjamo z epidemijo, pa se jih bojimo," je povedal minister. Dodal je, da se napoveduje tudi tretji val, ki naj bi bil po nekaterih napovedih bistveno večji kot prva dva. Na drugi strani pa smo tudi v obodbju respiratornih obolenj, ki predstavljajo dodatno nevarnost za širjenje, okužbe in obremenitev zdravstvenega sistema.  

Nošenje maske zelo pomembno, če ne moremo ohranjati razdalje 

Kot je pojasnil minister Gantar, je eno ključnih orodij za zaviranje širjenja okužb, poleg preostalih ukrepov, tudi uporaba zaščitnih mask. Od srede ta sicer ne bo več obvezna v zunanjem okolju, če bo mogoče pri tem ohranjati varnostno razdaljo dveh metrov. Kot je povedal, spreminjajo nekaj, kar se ni izkazalo kot dodana vrednost pri preprečevanju okužbe, a pod pogojem, da razumemo, kdaj je to smiselno in kdaj ne. 

Še pred prazniki poskusno množično testiranje v Ljubljani?

Koronavirus, bris, test, testiranje, covid-19 | Foto: Getty Images Foto: Getty Images Glede hitrih testov in množičnega testiranja je minister povedal, da bo poskusen začetek množičnega testiranja na območju Ljubljane predvidoma še pred prazniki. 

Računajo na to, da bo nov razpis končan že do konca tega tedna, že v ponedeljek pa bi lahko imeli na voljo 30 tisoč testov. To poskusno testiranje bi v Ljubljani potekalo med 21. in 24. decembrom, vse pa je odvisno od razpisa in testov. Testiranje bi potekalo okoli deset ur na dan, to bo prostovoljno, potrebna je le zdravstvena izkaznica. 

V nadaljevanju bodo imeli na voljo tudi sto mobilnih enot, zato bi testiranje razširili po vsej državi in na določene skupine (šole in učitelje).  

Hitri testi najprej za nujne primere 

Glede novega razpisa za hitre teste je minister dejal, da bi radi v prvi vrsti s hitrim naročilom dobili teste za najnujnejše potrebe, kasneje pa dodatne količine z rednim naročilom. Pozitivno o primernosti teh testov so se izrekli tudi pri Evropskem centru za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC). "Hitro ugotavljanje okuženih je eden ključnih ukrepov za omejevanje epidemije, zato so smiselni, seveda ob upoštevanju vseh omejitev, zato jih je treba večkrat ponavljati," je dodal. 

Gantar opozarja, da se je treba zavedati vseh omejitev hitrih testov. Kot je pojasnil, rezultat še ne pomeni, da je, če danes tak test ne pokaže okužbe, to 100-odstotno res ali da bo slika jutri ali pojutrišnjem enaka. Podpirajo pa idejo, da to vrsto testov uporabljajo tudi nekatera podjetja. Država za zdaj hitre teste uporablja na urgenci, v bolnišnicah, v drugih zdravstvenih ustanovah in v domovih za starejše.  

"Prvi hitri razpis je bil žal neuspešen. Od 39 povabljenih se je odzvalo le 13 ponudnikov, ustrezen pa je bil samo en vzorec, a je bila ponudba predraga, zato smo razpis ponovili. Ponovljeni razpis se izteče danes, nekoliko je bila spremenjena dinamika nabave. Računamo, da bomo še letos dobili dvakrat po 30 tisoč testov, vsega skupaj pa po tem postopku pol milijona v januarju, kasneje pa še z odprtim postopkom milijon," je pojasnil Gantar. Minister pričakuje, da bodo na tokratnem razpisu, kjer so ceno za posamezen test omejili na 5,5 evra, prejeli več ustreznih ponudb.

Nekoliko manj okužb kot pred enim tednom 

"Kljub temu da delež pozitivnih testov še naprej ostaja visok oziroma se nam še vedno bistveno ne znižuje, pa število novoodkritih okužb zadnje tri dni, v primerjavi s številkami prejšnjega tedna, le pada," je povedal vladni govorec Jelko Kacin. Včeraj so tako, v primerjavi s ponedeljkom, 7. decembra, potrdili 103 primere manj. V nedeljo je bilo, v primerjavi s prejšnjo, 49 novih okužb manj, v soboto pa celo 200. Skupaj v zadnjih treh dneh dokazano beležimo 352 manj okužb kot pred enim tednom. 

Največ okužb v posavski regiji 

Graf kaže, da je še vedno največ okužb v posavski regiji, sledita jugovzhodna in pomurska, najboljša epidemiološka slika je v goriški, v osrednjeslovenski in obalno-kraški regiji. Glede na število novih okužb na včerajšnji dan najbolj izstopajo naslednje občine: Brežice 36, Krško 45, Novo mesto 33, Črnomelj 18, Koper 33, Sežana 19, Lenart 14, Šentjur 35, Tolmin 57, Zagorje ob Savi 22, Žalec 26, Ljubljana 222, Maribor 55, je povedal Kacin. 

121 | Foto:

V nedeljo smo okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 431 ljudeh (delež pozitivnih testov je znašal 25,7 odstotka), v soboto pa pri 830 (31,3 odstotka vseh testiranih).

Novomeška bolnišnica od ponedeljka ne more sprejemati novih bolnikov s covidom-19

Slaba epidemiološka situacija v jugovzhodnem delu Slovenije se odraža tudi v pritisku na Splošno bolnišnico Novo mesto. Ta od ponedeljka ne more sprejemati novih bolnikov s covidom-19, je na vladni novinarski konferenci povedal strokovni direktor bolnišnice Milivoj Piletič. Veliko težavo predstavljajo tudi vdori virusa v bele cone v zadnjih dneh, poroča STA.

Do božiča sprostili nekaj ukrepov

Vlada je od danes do 23. decembra sprostila javni potniški promet, odprli so se frizerski saloni, cvetličarne, avtopralnice in čistilnice. V štirih statističnih regijah, ki imajo boljšo epidemiološko sliko, so se danes odprle tudi trgovine z oblačili in obutvijo, z naloženo in aktivirano aplikacijo #OstaniZdrav pa je mogoče prehajati tudi meje občine.

Cepivo proti covid-19
Novice Janša objavil, koliko cepiva lahko v Sloveniji pričakujemo na začetku

V Fidesu zaradi groženj zdravnikom zahtevajo ukrepanje

V zdravniškem sindikatu Fides so zaskrbljeni zaradi groženj in žalitev, ki so jih deležni njihovi kolegi v boju proti epidemiji covida-19. Stanje po njihovih navedbah postaja resno in skrb vzbujajoče, zato zahtevajo takojšnje učinkovito ukrepanje pristojnih organov. STA
Ne spreglejte