Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
3. 10. 2020,
9.01

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,55

22

Natisni članek

okužba Slovenija Koronavirus

Sobota, 3. 10. 2020, 9.01

3 leta, 6 mesecev

Uradno: v petek 227 novih primerov okužbe

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,55

22

Testiranje za koronavirus. koronavirus, koronavirus splošno covid-19 | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

V Sloveniji smo v petek ob 2893 testih potrdili 227 novih primerov okužbe s koronavirusom. V bolnišnicah se zaradi covid-19 trenutno zdravi 94 oseb, kar je osem več kot včeraj. V UKC Ljubljana so zaznali več okužb z novim koronavirusom pri pacientih in zaposlenih. Začasno so omejili delovanje kliničnih oddelkov za žilne bolezni ter za pljučne bolezni in alergijo, je UKC Ljubljana zapisal na Twitterju.

V petek, 2. oktobra 2020, je bilo v Sloveniji potrjenih 227 novih okužb s covid-19, opravljenih je bilo 2893 testov. V bolnišnici se zaradi novega koronavirusa trenutno zdravi 94 oseb, 15 jih je na intenzivni negi. Iz bolnišnice je bilo odpuščenih sedem ljudi, ena oseba je umrla.

Število potrjenih okužb z novim koronavirusom je bilo v petek nekoliko manjše kot v četrtek, ko jih je bilo doslej rekordnih 238. Je bilo pa v primerjavi s četrtkom, ko so opravili 3281 testiranj, tudi manj opravljenih testov. Skupno so do zdaj našteli 6330 okužb, trenutno jih je aktivnih 2021. Do zdaj je umrlo 155 bolnikov s covid-19.

Med tistimi, ki so jim okužbo potrdili v petek, jih je bilo največ v starostni skupini od 45 do 54 let, in sicer 48. Tistih v starostni skupini od 25 do 34 let je bilo 45, tistih v starostni skupini od 35 do 44 let pa 43. Med starimi od 15 do 24 let je bilo 26 okužb, med starimi od 55 do 64 pa 21. Po številu okužb sledi starostna skupina od 65 do 74 let, kjer jih je bilo 18, za njo pa je skupina starih od 75 do 84 let, kjer jih je bilo 11. Po šest okužb je bilo v starostnih skupinah nad 85 let in od pet do 14 let. Med malčki do 4. leta starosti so potrdili tri okužbe.

 

Več okužb v UKC Ljubljana 

V UKC Ljubljana so zaradi več zaznanih okužb začasno omejili delovanje kliničnih oddelkov za žilne bolezni ter za pljučne bolezni in alergijo. To pomeni, da je najmanj za kak teden ustavljeno sprejemanje novih bolnikov, je poročala TV Slovenija.

Na oddelku za žilne bolezni so potrdili šest okužb pri bolnikih, v drugem primeru gre za bolnico, ki pa je imela več tveganih stikov. Koliko je okužb med zaposlenimi, še ugotavljajo. Prav tako ugotavljajo tudi sam izvor okužbe, eden izmed mogočih virov pa je po poročanju televizije bolnik, ki je bil pred sprejemom na zdravljenje v klinični center na testu negativen, poznejši test pa je potrdil okužbo, piše STA.

Janez Janša
Novice Janša: Strogim ukrepom se lahko izognemo z odgovornim vedenjem

V prihodnjem obdobju tudi do 300 novih okužb dnevno

Projekcija širjenja novega koronavirusa v Sloveniji, ki jo pripravljajo na Institutu "Jožef Stefan", kaže, da bomo v prihodnjem obdobju v Sloveniji potrdili od 50 do 300 novih okužb dnevno. Kot ugotavljajo, vsak okuženi v povprečju na novo okuži 1,3 človeka.

Vlada zagotovila 2,5 milijona evrov za razvoj obetavnih cepiv

Vlada je iz sredstev splošne proračunske rezerve zagotovila nekaj več kot 2,5 milijona evrov za vplačilo v instrument za nujno pomoč Evropske komisije, ki bodo namenjena proizvajalcem obetavnih cepiv proti covid-19, poroča STA. Ob tem je izpostavila, da bodo porabljena sredstva iz tega instrumenta všteta v končne cene cepiv.

Kot so po petkovi dopisni seji sporočili iz vlade, je skupen pristop EU v pogajanjih s predstavniki proizvajalcev obetavnih cepiv napovedala Evropska komisija v strategiji, ki jo je objavila junija s ciljem, da se prebivalcem Unije zagotovijo varna, učinkovita in kakovostna cepiva po čim bolj ugodnih cenah, v čim krajšem možnem času ter enakopravna in enakomerna preskrba s cepivi pod enakimi pogoji in v enakih časovnih obdobjih.

Slovenska vlada je ta pristop podprla julija, saj meni, da prinaša "bistveno večjo pogajalsko moč v pogajanjih s predstavniki proizvajalcev cepiv in posledično doseganje ugodnejših pogojev preskrbe s temi cepivi po najnižjih možnih cenah, ki bodo dostopna vsem državam članicam EU, kot če bi se vsaka članice EU sama pogajala".

razkužilo
Novice V večstanovanjskih stavbah obvezni razpršilniki za razkuževanje rok
Maska šola
Novice Maske za otroke v vrtcih in šolah niso več potrebne

 

Ne spreglejte