Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
8. 11. 2016,
9.54

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,50

8

Natisni članek

Lekarna Ljubljana Marko Jaklič Leo Oblak

Torek, 8. 11. 2016, 9.54

6 let, 6 mesecev

Kriminalisti zaradi Marka Jakliča na upravi Lekarne Ljubljana

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,50

8

Marko Jaklič, nekdanji šef Vzajemna, Lekarna Ljubljana | Foto Tina Deu

Foto: Tina Deu

Kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) opravljajo hišne preiskave na upravi Lekarne Ljubljana. Pod drobnogled so vzeli domnevna kazniva dejanja, ki naj bi jih pred leti storila prvi mož lekarne Marko Jaklič in medijski mogotec Leo Oblak.

"Preiskovalci NPU na podlagi odredb sodišča v zasebnih in poslovnih prostorih iščejo dokaze o storitvi kaznivih dejanjih s področja gospodarstva in korupcije. Aktivnosti potekajo na območju policijskih uprav Ljubljana in Koper. Predkazenski postopek usmerja Specializirano državno tožilstvo," so nam glede preiskave, o kateri je poročal spletni portal 24ur.com, sporočili s policije.

Kriminalisti so opravili hišne in druge preiskave v povezavi s predkazenskim postopkom zoper šest oseb, ki jih sumijo:

  • nedovoljeno sprejemanje daril
  • nedovoljeno dajanje daril
  • pranje denarja
  • zloraba položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti

V preiskavi nobena oseba ni bila pridržana.

Preiskave tudi na Infonet Media

Policija je že obiskala tudi Oblaka. "Oblak je zadržan, ker imamo v hiši preiskavo. Za zdaj ni nihče pridržan. Razlog za preiskave so sumi kaznivega dejanja. Več po telefonu ne bi želel pojasnjevati," nam je povedal Damjan Rus, izvršni direktor podjetja Infonet Media, katerega ustanovitelj je Oblak. Ob tem so iz Infonet Medie sporočili, da čeprav pri njih poteka preiskava, družbe ni med osumljenimi.

Video: Matej Leskovšek

Domnevno gre za nedovoljeno dajanje daril. V preiskavi naj bi se znašel tudi predsednik uprave Kemofarmacije Davorin Poherc. Iz Lekarne Ljubljana so sporočili, da je bila na sedežu podjetja kriminalistična preiskava, ki se je nanaša na poslovanje zavoda v času predhodnega vodstva.

Za pojasnila smo se obrnili tudi na Kemofarmacijo, vendar njihovih odgovorov nismo prejeli.

Srbski posli Jakliča in Oblaka

Jaklič je bil do oktobra 2013 solastnik beograjskega Radia Index, ki spada v radijsko mrežo Infonet Lea Oblaka. Svoj 50-odstotni delež, za katerega naj bi s Francem Henigmanom konec leta 2011 plačal 200 tisoč evrov, je takrat prodal Oblaku, ki je drugi največji lastnik radia in je imel predkupno pravico, je poročal Dnevnik.

Medijski mogotec Leo Oblak (na sliki) je z Markom Jakličem posloval tudi v Srbiji. | Foto: STA , Medijski mogotec Leo Oblak (na sliki) je z Markom Jakličem posloval tudi v Srbiji. Foto: STA ,

Nezakonito poslovanje s posredniki?

Javni zavod Lekarna Ljubljana je v Jakličevem času vodil večmilijonske posle s posredniki zdravil brez izvajanj javnih naročil. V Lekarni Ljubljana so pojasnili, da je zadnja pogodba s posredniki zdravil, ki je temeljila na javnem naročilu, potekla že 31. maja 2009. Od takrat so sklepali posle s posrednikoma Salusom in Kemofarmacijo na podlagi dogovora, ki ga obnovijo vsako leto.

A takšno poslovanje je po poročanju spletnega portala podcrto.si najverjetneje v nasprotju z zakonom. Zakon o javnem naročanju namreč jasno določa, da morajo tudi javni zavodi nabavo blaga nad vrednostjo 20 tisoč evrov izpeljati na podlagi javnega naročila, za katerega mora biti objavljen javni razpis.

 

Ne spreglejte