Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 12. 2023,
12.15

Osveženo pred

5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13

Natisni članek

pogovori Annalena Baerbock Tanja Fajon Nemčija Slovenija ministrstvo za zunanje zadeve

Petek, 1. 12. 2023, 12.15

5 mesecev

Nemška zunanja ministrica v torek na obisku pri Fajonovi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13
Tanja Fajon | Foto STA

Foto: STA

Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon bo v torek na obisku gostila ministrico za zunanje zadeve Zvezne republike Nemčije Annaleno Baerbock. Namen obiska je krepitev sodelovanja in nadaljevanje rednega političnega dialoga med obema državama ter izmenjava stališč o aktualnih evropskih in zunanjepolitičnih temah.

Osrednja tema pogovorov zunanjih ministric bodo aktivnosti za krepitev dvostranskih odnosov v luči strateškega dialoga med državama ter nadaljevanje tvornega sodelovanja na področju evropskih zadev in multilateralnem področju.

Ministrici bosta v torkovih jutranjih urah skupaj obiskali Državni logistični center Roje, pogovore nadaljevali v Mladiki, popoldne pa v Centru Rog v moderirani razpravi govorili o izzivih, s katerimi se trenutno spoprijema Evropska unija, in njeni reformi v času svetovnih kriz.

Baerbockova je sicer ministrico Fajon že julija lani gostila v Berlinu, kamor je Fajon odpotovala na svoj prvi dvostranski obisk na položaju.

Takrat je izpostavila simboličen pomen odločitve, češ da je želela poslati jasno sporočilo, da je Slovenija zavezana spoštovanju demokratičnih standardov in vladavine prava ter da "bo slovenska zunanja politika resnično usmerjena v jedro Evrope".

Ministrici delita stališča

Ministrici med drugim zastopata enaka stališča tudi pri podpori Ukrajini in približevanju držav Zahodnega Balkana Evropski uniji. Pred mesecem dni je Fajonova v Berlinu sodelovala na konferenci, posvečeni širitvi EU, ki jo gostila Baerbockova.

Na vljudnostnem obisku bo nemško ministrico v torek sprejel tudi premier Robert Golob, ki si je lani za svoj prvi bilateralni obisk v tujini prav tako izbral Nemčijo, največjo članico EU in obenem ključno slovensko gospodarsko partnerico.

V torek na obisk k slovenski zunanji ministrici Tanji Fajon (na fotografiji prva z leve) prihaja njena nemška kolegica Annalena Baerbock (na fotografiji prva z desne).  | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko V torek na obisk k slovenski zunanji ministrici Tanji Fajon (na fotografiji prva z leve) prihaja njena nemška kolegica Annalena Baerbock (na fotografiji prva z desne). Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Annalena Baerbock
Novice Ruski politik grozi: Nemško zunanjo ministrico bi bilo treba ubiti
annalena baerbock
Novice Baerbockova: Ne bomo dopustili ogrožanja miru v BiH
Poljub.
Novice Ministrica zavrnila poljubček hrvaškega zunanjega ministra #video
Tanja Fajon
Novice Tanja Fajon s portugalskim kolegom v petek na Bližnji vzhod
Ne spreglejte