Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 6. 2014,
14.04

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

SDV Roman Leljak

Četrtek, 5. 6. 2014, 14.04

8 let

Nekdanji vodja SDV Silvo Gorenc zanika Leljakove obtožbe o umorih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Nekdanji vodja republiške SDV Silvo Gorenc je kot neverodostojne in neresnične označil obtožbe o domnevnih likvidacijah pripadnikov hrvaške emigracije v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja.

Publicist Roman Leljak je pred časom na podlagi dokumentov iz Arhiva RS razkril podrobnosti usmrtitev hrvaškega študenta Stjepana Crnogorca in hrvaškega emigranta Nikice Martinovića v 70. letih prejšnjega stoletja, za kar naj bi bili odgovorni pripadniki nekdanje SDV. Leljak je za umor Crnogorca novembra lani ovadil tudi nekdanjega vodja republiške Službe državne varnosti (SDV) Silva Gorenca.

"Nisem opravil niti naročil ugrabitve ali likvidacije" Gorenca je februarja ovadil tudi nemški kriminalistični policiji v Münchnu, in sicer zaradi umora Mileta Rukavine, Krešimirja Tolje in Vida Maričića oktobra leta 1968 ter poskusa umora Anteja Vukića leto kasneje. "V svojstvu načelnika zvezne SDV niti kadarkoli prej ali kasneje nisem opravil likvidacije ali ugrabitve človeka, niti likvidacije ali ugrabitve človeka nisem naročil oziroma nisem odredil," je v izjavi za javnost zapisal Gorenc. Dodal je, da so pisanja o njegovi vpletenosti v določenih medijih politično motivirana.

Po njegovih besedah niso bile predstavljene nobene verodostojne podlage, da bi v času, ko je bil načelnik SDV, storil karkoli nezakonitega. "Poročanja oziroma napadi politikov in samooklicanih zgodovinarjev temeljijo izključno na špekulacijah, podtikanjih in interesnem zapolnjevanju v njihovih vrzelih pri očitkih na moj račun," je zapisal.

Gorenc: Delali smo pošteno "Naj ob tem še dodam, da smo v času prejšnjega političnega sistema mnogi posamezniki vestno in pošteno opravljali javne oziroma družbene funkcije, zato je nepravično, da je naš status a priori kriminaliziran," je še zapisal. Dodal je, da bi morali na to pomisliti tisti, ki "nestrokovno, nepošteno in necelovito komentirajo fragmente iz naše polpretekle zgodovine, ne da bi sploh dopustili možnost, da se njihovo interesno zaznamovano zapolnjevanje vrzeli v znanju in vedenju ne šteje kot absolutna resnica".

Ne spreglejte