SiolNET. Novice Slovenija
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nekdanji premier Kosova Haradinaj ne sme zapustiti Slovenije

1

termometer

 | Foto:
Na ljubljanskem letališču je slovenska policija prijela nekdanjega kosovskega premierja in predsednika Zveze za prihodnost Kosova Ramusha Haradinaja. Po zaslišanju pri sodniku so ga izpustili.

Ramusha Haradinaja naj bi ob vrnitvi iz Nemčije prijeli na podlagi srbske tiralice iz leta 2006. Po zaslišanju pri preiskovalnem sodniku so ga izpustili, državna tožilka Marinka Jeraj pa je za 24ur.com pojasnila, da mora Haradinaj kljub izpustitvi ostati v Sloveniji, dokler ne preverijo, kako je s tiralico. Kako dolgo bo trajal ta postopek, tožilka ni želela povedati.

Odvzeli so mu potni list Na policijski upravi Kranj so nam pojasnili, da so policisti popoldne odvzeli prostost državljanu Kosova, ki ga z mednarodno tiralico išče Interpol Srbije. Z okrožnega sodišča v Kranju pa so sporočili, da je kosovski državljan – njegovega imena zaradi varovanja osebnih podatkov niso razkrili – med zaslišanjem podal obljubo, da do konca postopka pred sodiščem v Kranju ne bo zapustil Slovenije brez dovoljenja tega sodišča. Ob tem so mu odvzeli potni list. Ker v tem trenutku sodišče še nima prošnje Srbije za izročitev, bo sodišče v nadaljevanju postopalo skladno s pogodbo med Slovenijo in Srbijo o izročitvi, ki velja od 1. decembra 2013, so še dodali.

Vznemirjena kosovska vlada Na prijetje Haradinaja se je odzvala tudi kosovska vlada in zahtevala njegovo izpustitev. Slovenske organe je tudi pozvala, naj omogočijo, da se Haradinaj vrne na Kosovo. "Izražamo vznemirjenje, ker so takšni nalogi za aretacijo nekaterih držav še vedno veljavni, kar je v nasprotju z dejstvom, da je Haradinaj dokazal svojo nedolžnost na najvišjih instancah mednarodnega prava," je zapisano v sporočilu za javnost kosovske vlade.

Razočaran nad slovenskimi organi Iz Haradinajeve stranke so ob tem sporočili, da slovenski organi o Haradinajevem prijetju niso obvestili kosovskih organov in tudi ne kosovskega veleposlaništva v Ljubljani. Je pa Haradinaj po prijetju aretacijo zanikal. "Nisem aretiran, čiščenje seznama tiralic iz slovenskega sistema zahteva čas. S prvim naslednjim letalom se bom vrnil v Prištino," je dejal. Za tiskovno agencijo KosovaPress pa je povedal še, da je razočaran nad slovenskimi organi, ki jih je primerjal z organi v Srbiji. "Tiralica je bila umaknjena z vseh letališč, samo v Ljubljani ne," je še dejal Haradinaj.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin